Sesiapa yang gemar makan apam balik tu, sekarang dah boleh buat sendiri. Lagi rangup dan lagi sedap! Yang penting boleh letak banyak jagung dan apa-apa bahan yang kita suka!
(Followers Pa&Ma nak dapatkan perkakas masakan dengan harga murah boleh klik SINI)
Apam Balik Homemade
Bahan-bahan untuk apam balik:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan susu full cream atau susu cair
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Sedikit minyak, untuk disapu pada kuali
Bahan-bahan untuk di tabur:
Serbuk kacang tanah
1 tin jagung krim
Gula pasir secukupnya
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk apam balik:
1) Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam.
2) Pukul telur bersama gula sehingga sebati. Masukkan susu dan pewarna kuning. Teruskan kacau sehingga sebati.
3) Masukkan bahan ayak dan kacau sehingga adunan tepung menjadi licin dan tidak berketul.
4) Perap selama 1 jam. Panaskan kuali non stick dan ambil tisu atau kain bersih. Lap permukaan kuali dengan minyak cukup sekadar lapisan nipis di permukaan.
5) Tuang adunan anggaran satu senduk lebih. Biarkan seketika sehingga gelembung udara naik.
6) Tabur sedikit gula, jagung dan kacang tanah. Lipat dan angkat apam balik.
Selamat mencuba
Kredit: Chu Hy Lea
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Perlu Beli Dalam Tin, Buat Sendiri Sardin Homemade, Lagi Sedap & Selamat!
Sebut sahaja sambal sardin pasti terkenangkan keenakan dan paling penting kepantasan memasaknya yang cukup membantu mak-mak di dapur. Bagi persediaan memasuki bulan puasa tidak lama lagi, stok sardin pastinya menjadi juadah sahur kita.
Selain membeli sardin dalam tin, apa kata kali ini kita cabar diri hasilkan sardin tin sendiri. Lagi sedap dan yang penting lama selamat!
Macam mana nak buatnya? Jom cuba resipinya.
SARDIN HOMEMADE BAHAN-BAHAN:
1 kilo ikan sardin
4 biji bawang besar
4 ulas bawang merah kecik
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia -tak payah letak banyak
3 sudi besar cili kering blender
Sebiji tomato dadu
5 biji cili belah 2
4 sudu besar cili sos & sedikit sos tomato
1/2 tin tomato puree
Garam
2 sudu besar gula
1 sudu besar sos tiram
2 cawan air -ikut kepekatan
Limau nipis 2 biji -untuk perap
Ikan dipotong ekor dan kepala. Bersihkan, lepas tu perap 10 minit dengan 1/2 sb garam dan 2 biji limau nipis atau kasturi.
Dah perap basuh semula dan toskan air. Ketepikan.
Blender semua bawang dan halia dan sepotong dua tomato. Tumis hingga wangi dalam minyak yang banyak sikit lebih kurang suku cawan.
Dah garing dan wangi masukkan cili blender dan tumis hingga betul-betul garing dan pecah minyak.
Masukkan pati kiub, sos tiram, tomato puree, tomato potong dan bahan lain kecuali air. Kacau lagi bagi sebati rasa masin manis dan masamnya.
Kalau dah ok tambah 2 cawan air. Tak payah banyak-banyak sangat. Kacau sebati dan masuk ikan.
Tutup periuk tekanan dan setkan masa dalam 80 minit lebih kurang. Tulang dah agak lembut.
Bila dah cukup masa, lepaskan wap tekanan. Ikut arahan pressure cooker masing-masing la ye. Kak Non guna periuk ajaib tu je, stir fry sikit dalam 2 minit bagi kuah pekat. Sedia di hidangkan.
Menarik: Bibir Mungil Macam Umi, Nampak Sipi-Sipi, Warganet Teruja Neelofa Dah Mula Tayang Gambar Bilal!
Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.
Nak tahu rahsia sediakan hidangan enak yang buat anak berselera makan? Jom, sertai E-Workshop Kelas Penyediaan Makanan Anak: Sedap, Sihat & Selamat di https://toko.ideaktiv.com/product/e-workshop-kelas-penyediaan-makanan-anak-sedap-sihat-selamat/
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Kredit resipi: Dapur MK
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tiada Bahan Pewarna & Gula! 11 Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Baca Selanjutnya:
Hanya Guna Bahan Di Dapur, No Salt No Sugar! 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun xdang2 duk tunjuk nak2 tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
BISKUT ALIEN (12m+)
– 125g ub *
– 250g susu tepung *
– 200g tepung jagung *
– freshmilk
– coklat chip homemade
– panaskan oven 170c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah2 so ibu buatkan lah tapi xleh lah selalu sebab kekacang tu mahal ?
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc !
BISKUT MAZOLA (10m)
BISKUT MAZOLA (10m)
– 1cup kacang tanah kisar *
– 1 1/2cup unbleached flour *
– 1/2cup puri kurma *
– 3/4cup+- minyak mazola
– kuning telur
panaskan oven 170c selama 5min
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
– 150g unsalted butter
– 150g puri kurma
– 200g unbleached flour *
– 20g unsweetened cocoa powder *
– 1biji telur *
– 1sk soda bikarbonat *
– 1sk esen vanilla *
– 50g almond
panaskan oven suhu 180c selamat 10min dahulu
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2bahan mummy mudah kan ? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss2
BISKUT SUSU (7m+)
– 1cup tepung jagung *
– 1cup susu tepung *
– susu tepung yang dibancuh/ freshmilk
– panaskan oven suhu 180c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
– 150g unsalted butter
– 20g unsweetened cocoa powder
– 2sb puri kurma
– 5sb coklat chip homemade
– 5sb almond
– 1scoop susu tepung
– 1biji telur
– 3/4cup+- unbleached flour
panaskan oven 170c selama 5min
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
HOMEMADE CHOCOLATE CHIP
– 1sb serbuk coklat
– 1/2sb tepung jagung
– 1/2cup susu tepung/ freshmilk
– 1sb puri kurma
– 1sb unsalted butter
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy2 berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak2 mummy
APPLE BABY COOKIES (8m)
APPLE BABY COOKIES (8m)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri epal (blend sekali dengan kurma tadi)
– 1sk cheese
– susu (optional)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri naga + 5biji kurma blend sekali)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
SWEETY COOKIES
SWEETY COOKIES
– 1cup tepung wholemeal
– 5sb tepung jagung
– 50g unsalted butter
– 2sb minyak masak
– 3scoop susu tepung
– 1sb puri kurma
– 1sb cheese
panaskan oven selama 10min bersuhu 180c
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
GERMAN COOKIES
Resepi simple 4bahan
? unbleached flour
? tepung ubi kentang
? unsalted butter
? susu tepung
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Roti Serikandi 3 Warna. Potong Kecil, Nikmatnya Makan Sejuk-Sejuk!
Selain kek dan biskut, puding juga antara yang menjadi kesukaan anak-anak. Cuma ia perlu kena dengan selera. Kalau tak menarik, mungkin anak-anak akan sekali pandang saja.
Jika nampak berwarna-warni ataupun yang berasaskan buah-buahan, boleh buatkan anak tertarik untuk cuba. Letak pula dalam peti sejuk, betul-betul nikmat.
Kali ini resipi Puding Roti Serikandi berasaskan roti boleh anda cuba kerana selain cantik dipandang, makan pun sedap. Mesti anak sukalah!
Resepi Puding Serikandi (Puding Roti)
Bahan-bahan:
* 2 peket agar-agar tali 20g
* 2 tin susu cair
* 1 tin susu pekat
* 1 roti potong Gardenia yang pendek (RM2.50)
* 1 inci gula batu
* pewarna merah, hijau, kuning
Cara-cara:
* masak agar² tali dgn air 1.2L x 2 (atau secukupnya)
* masukkan gula batu
* carik²kan roti potong tadi ke dlm susu cair biar tenggelam dan kembang. (ambik putih sahaja yg tepi potong buang)
* agar² dah mendidih sebati cedok kepada 3 bekas buat warna merah, kuning, hijau. Sejukkan. ( 1 bekas dlm 2 ke 3 senduk sahaja )
* kecilkan api masukkan susu pekat kacau² sebatikan. Ikut tahap kemanisan anda suka
* tinggal dengan api yang kecil
* 3 warna tadi dah beku potong dadu.
* tabur ke dalam loyang lapisan pertama tabur warna warni yang dipotong dadu tadi dan masukkan roti yang rendam dalam susu cair tadi tuang agar-agar sedikit demi sedikit bagi tenggelam roti. ulang step sampai habis.
* sejukkan sedikit. Simpan dlm peti ais dan hidangkan.
Kredit: ain ilfina via Koleksi Resepi Terbaik Untuk Keluarga Anda
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI