Bila ada anak yang semakin membesar, stok makanan mesti kena sentiasa ada di rumah. Bukan anak je yang suka mengunyah, ibu ayah pun sambil tonton televisyen dan layan anak-anak pun nak juga makan.
Ok untuk nak beri idea kudapan pada ibu, apa kata cuba buat Pepero Popia Almond Stick yang sedap dan ranggup. Kudapan ni sangat mudah nak buat kerana tak perlu pun kepakaran yang beriya sangat.
Sambil-sambil layan anak pun boleh gulung dan siapkan. Rasanya bila letak dalam balang, sekejap je boleh habis. Nak tahu cara buatnya, berikut resipi yang dikongsikan oleh Anie Dza (Cik Za)
Confirm makan nanti.. Fefeling makan pepero kat Langkawi yang sekotak besar harga RM23 tu..
Pepero Popia Almond Stick
Bahan-bahan:
– Kulit popia (jenama KG, pertama@spring home) kalau brand lain ada yang kulit mudah koyak.
– Coklat masakan (saya guna yang bajet-bajet je) ade bajet lebih mak-mak guna coklat beryl’s
– Almond cincang dalam 200gram
Okey…3 bahan asas je semuanya
Cara-cara:
Ads
-Sebungkus kulit popia tu di belah 4. Kalau ada 40 keping, jadilah 160 keping -Coklat masakan -Almond di panggang kejap dalam oven 150°c 10 minit..
-Gulung satu persatu.. Dalam mangkuk biru berisi campuran tepung gandum dan air untuk proses lekatkan gulungan akhir.. -Guna straw untuk mudahkan gulungan dan bentuk yang sama setiap satu.. -Selepas siap semua… Rehatkan kejap dalam esbok ntuk keraskan gulungan popia
Selepas itu goreng gulungan popia sampai agak kekuningan..
Ads
Selepas di goreng. Toskan di atas tisu dapur. Tunggu sejuk kejap
Sementara itu separuh coklat masakan potong kecil-kecil. Saya kukus je.. Malas nak double boil bagai. Campurkan 2 sudu butter dan gaul sebati. Tujuan nutuk nampak coklat berkilat.
Coklat tadi masuk dalam mug. Senang nak celup popia tadi. Jangan celup sampai penuh. Agak-agak yang hujung boleh pegang.
Ads
Lepas tu taburkan almond yang dah di panggang tadi. Pastikan kena kat celupan coklat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Disebabkan semua anak-anak berkumpul, ibu pun dah tepu untuk sediakan makanan anak. Kalau asyik nak beli je, banyak juga nak berbelanja. Banyak resipi mudah yang dikongsikan untuk buat sendiri di rumah.
Antara yang jadi pilihan kali ini kudapan biskut Coklat Chips Ranggup. Ni antara kegemaran anak-anak yang dah besar atau kecil. Rasanya yang ranggup dan penuh dengan coklat chips menyedapkan biskut ni.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Nor Azliza Mohamed. Hanya gaul dan bentukkan ikut saiz yang kita nak. Nak nampak ada corak di bahagian atas, boleh gunakan garfu untuk tekap.
Cookies ni betul-betul crunchy & mommy sangat-sangat berpuas hati. Customer pun bagi feedback yang terbaik juga. Alhamdulillah. Dah share resepi ni tapi mommy share lagi kot ada yang tak jumpa okey..Kita sama-sama dapat benefit, nak buat makan sendiri atau nak jual pun terpulang ya?
CHOC CHIPS CRUNCHY
50 gram butter
1 1/4 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
* kacau sebati semua bahan di atas
Selepas itu masukkan pula :
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
6 sudu besar minyak jagung/ minyak masak
* kalau lembik sangat tambah 2 sudu besar gandum
Kemudian masukkan 1 cawan choc chips
Any kekacang yang digemari ~ sis letak 1/2 cawan sunflower seeds (sangai sekejap)
* Tak mahu letak kekacang pun memang dah sedap sangat-sangat.
– Cubit @ sudukan adunan & susun atas loyang yang di alas baking paper.
– Jarak-jarakkan sikit sebab cookies akan mengembang bila proses baking tadi..
– Bakar 160°c 20-25 minit @ sehingga masak, bergantung oven masing-masing ya.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hari raya mestilah nak kena ada kudapan dekat atas meja makan. Kuih raya ke, rempeyek ke, asam ke. Nama pun raya kan, mestilah nak hiding macam- macam untuk tetamu. Boleh juga hidangkan kacang sira manis pedas untuk tetamu yang datang beraya.
Kacang sira pedas manis ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat rangup- rangup. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah! Tak cukup satu balang, kena buat banyak- banyak.
Jom lihat resipi yang dikongsikan. resepi ini dikongsikan oleh Nama Saya Siti Aisyah di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI KACANG SIRA PEDAS MANIS
Lama tak post kat sini… saya selalu buat kacang sira pedas manis ni time raya… bahan dia simple sangat… tak raya pun boleh je buat… syok juga mengunyah kacang ni sambal tengok tv… hehe…
Bahan- bahan: – 1kh kacang tanah (digoreng) – ½ kg ikan bilis (digoreng) – Serbuk cili (ikit kepedasan yang kita nak) – 4 senduk gula pasir – 2 sudu kfc garam (tak letak pun takpe, dalam resipi asal takde, saya tambah sendiri) – Air
Cara- cara: 1. Masukkan serbuk cili dan sedikit air dalam kuali, jangan cair sangat. Kacau sekejap- sekejap, jangan sampai hangit. 2. Lepastu masukkan gula pasir dan garam, kacau lagi, sentiasa kacau. Api kena jaga, kecil sahaja, takut gula hangit. 3. Bila gula dah betul- betul cair, berbuih dan nampak pekat. Boleh masukkan kacang tanah dan ikan bilis yang siap digoreng, api tu kecil je tau. 4. Kacau rata semua bahan, mula- mula memang susah sikit nak kacau sebab dia melekat- leka, kacau lama sikit sampai dia jadi betul- betul kering. 5. Bila dah kering, bolehlah angkat dan letak dalam talam, sejukkan sekejap, jangan sejukkan bawah kipas angin, takut lemau, bila dah betul- betul sejuk, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara… siap!
Simple sahaja resipi yang dikongsikan. boleh buat untuk juadah raya ataupun kudap- kudap sambal berborak atau sambal menonton siaran kegemaran. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!