Mama pastinya dah cari dan sediakan resipi menarik untuk juadah berbuka puasa esok. Apa juadah untuk anak kecil kita yang belajar berpuasa? Selain makanan berkhasiat, cari juga resipi yang mampu menarik perhatian anak-anak kita. Barulah semangat mereka nak meneruskan puasa hingga ke petang.
Resipi yang dihasilkan oleh Puan Mishalie Daniel ini memang cute. Menariknya warna ungu ini dihasilkan daripada buah naga. Bukan saja berkhasiat bahkan warnanya pun menarik. Jom tarik perhatian anak-anak kita untuk berpuasa esok hari. Ayuh mama!
Roti Jala Dragon Fruit With Sos Ala Castard In The House??. Amboi…panjangnya nama. Biasa roti jala asyik warna kuning je kan ? Apa kata kita tukar roti jala warna pink pulak.
Ads
Bahan-bahan: Buah naga 1 cawan tepung gandum faiza Susu full cream fernleaf 1 biji telur
Cara membuatnya:
Blend kan semua bahan2 di atas sehingga sebati.
Masukkan adunan roti jala ke dalam acuan.
Lengserkan sedikit minyak di atas kuali, dan golek ke kiri dan ke kanan / kirai acuan.
Biarkan 1 minit , angkat dan gulung roti jala yang telah siap.
Ads
Untuk sos ala castard
Susu fernleaf full cream
1 sudu besar tepung jagung ( bancuh dgn air )
1 biji kuning telur ( kuning saja , yg putih buang )
Esen vanilla
Puree kurma
Ads
Cara membuatnya
Panaskan sekejap susu dan hampir mendidih, keluarkan dan tuang ke dalam mangkuk.
Masukkan kuning telur ( sambil masukkan kuning telur sambil pukul susu tu laju-laju, untuk elakkan telur menjadi masak )
Masukkan balik ke dalam periuk, puree kurma , esen vanilla dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga kuah menjadi pekat
Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Siapa cakap baby tak boleh makan sedap-sedap macam orang dewasa? Yang penting mama papa kena kreatif dalam menyediakan makanan untuk si manja. Pastikan tidak ditambah garam ataupun gula dalam makanan bayi.
Jom ikuti resipi cheesy potato wedges versi bayi yang sangat mudah ini.
CHEEZY WEDGES VERSI BABY
Bahan Bahan:
Untuk Kentang:
1 biji kentang
1 sb tepung jagung
2 sb susu penuh krim
Herba campuran
Minyak zaitun
Untuk Sos Cheezy:
Labu manis
Krim keju
Susu penuh krim suam
Cara-cara:
Kupaskan kulit kentang , basuh bersih dan potong menjadi wedges. Kemudian campurkan dengan bahan bahan yang lain. Gaul rata. Panaskan minyak dan goreng sehingga garing. Angkat dan toskan
Ketepikan seketika. Untuk membuat sos cheezy, rebus / stimkan labu sehingga empuk. Kemudian masukkan ke dalam pengisar. Tambahkan krim keju dan susu. kisar sehingga sebati. Akhir sekali tuangkan sos cheezy di atas kentang tadi. siap 💓
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nak buat somtam mangga tak susah mana pun. Bahan yang diperlukan pula hanya lima sahaja. Kalau ada banyak stok mangga dan tidak tahu hendak buat apa dengan mangga-mangga tersebut, bolehlah cuba buat somtam mangga.
Boleh cuba buat ikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Ameera ini. Somtam mangga antara menu pelengkap yang menjadi pembuka selera di samping lauk pauk yang lain.
Somtam Mangga Guna Lima Bahan
RESIPI SOMTAM MANGGA
BAHAN-BAHAN:
4 biji mangga
Sedikit udang kering (saiz kecil)
1 biji bawang merah
5 biji cili padi
Sos Thail (secukupnya)
Rasa Masam, Manis, Anak Mesti Suka
CARA MEMBUAT:
1. Sagat begini, nampaklah cantikkan. Selera pun bertambah-tambah.
2. Masukkan udang kecil.
3. Satu biji bawang merah dipotong nipis-nipis.
4. Lima biji cili padi dihiris nipis-nipis. Jika hendak pedas boleh letak lebih. Ikut cita rasa masing-masing.
5. Masukkan sos Thai. Gaul rata biar semua bahan sebati. Jangan letak gula dan garam. Sos ini semua cukup rasa.
6. Selepas siap digaul bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.
Kebaikan susu kepada anak-anak tidak dapat disangkal lagi. Ia memberi banyak manfaat kepada si manja dan sangat diperlukan sepanjang proses tumbesaran mereka. Antara sumber vitamin yang terdapat di dalam susu adalah seperti vitamin A, vitamin D, vitamin K dan banyak lagi.
Bukan itu sahaja, susu mempunyai kandungan kalsium yang membantu pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Susu juga diperkaya dengan protein. Pengambilan susu juga dapat membantu penghasilan tenaga dan bertindak sebagai sistem kekebalan dalam tubuh.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih SUSU sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula dari 1-5 Februari 2021. Terdapat lima resipi berasaskan susu telah dikongsikan oleh Pn Normasidayu Abd Halil sepanjang minggu ini.
Jom tengok 5 resipi menarik berasaskan SUSU ini :
MAC & CHEESE
BAHAN-BAHAN :
1/2 cawan susu penuh krim
1 sudu teh minyak zaitun
2-3 sudu besar keju cheddar
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan makaroni pilihan
CARA MEMBUAT :
1. Rebus pasta sehingga lembut. Ketepikan.
2. Masukkan susu dalam kuali, tambah minyak dan kacau.
3. Masukkan keju dan tepung jagung. Masak & kacau sehingga sebati.
4. Akhir sekali, tambah makaroni yang dah direbus. Masak sehingga pasta kelihatan sebati dan pekat. Siap untuk dihidang.
MANGO SMOOTHIE (Anak satu tahun ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1 biji mangga masak (jenis mangga lily atau mangga susu)
1 cawan susu penuh krim
CARA MEMBUAT:
1. Kupas buah mangga dan potong.
2. Masukkan susu dan mangga ke dalam mesin pengisar.
3. Kisar sehingga halus dan berkrim. Sejukkan di dalam peti ais. Boleh diminum apabila sudah sedikit sejuk.
PASTA CARBONARA
BAHAN-BAHAN :
Pasta secukupnya
1-2 ulas bawang putih
Sedikit kecil lada hitam
Sedikit mixed herbs
5 ekor udang
Sedikit sayur pakchoy
1/2 cawan susu penuh krim
2 sudu besat krim keju
Sedikit minyak zaitun untuk menumis
CARA MEMBUAT:
1. Rebus pasta sehingga lembut dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih dengan minyak zaitun sehingga naik bau.
3. Tambah udang yang dah dicincang atau dipotong dadu. Kacau sehingga bertukar warna.
4. Masukkan susu dan krim keju.
5. Tambahkan mixed herbs dan lada hitam.
6. Masukkan pasta & sayur pakchoy yang dipotong halus dan gaul sebati. Sedia untuk dihidang.
7 IN 1 HEALTHY PORRIDGE
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar oat (direndam air panas)
2 biji strawberry
8 biji blueberry
1 biji pisang
2 biji kurma
1/2 cawan susu penuh krim (dipanaskan dahulu jika usia anak bawah setahun)
1 sudu besar chia seed
CARA MEMBUAT :
1. Potong kecil buah-buahan.
2. Campurkan semua buah dengan bahan yang lain.
3. Kisar sehingga mendapat tekstur yang diingini.
BLUEBERRY CHEESE PANCAKE
BAHAN-BAHAN :
2 sudu besar oat
4 sudu besar susu penuh krim
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu makan krim keju
Segenggam beri biru
1 biji telur
2 sudu besar unbleached flour
1 sudu besar madu (untuk anak di bawah usia setahun, boleh gantikan dengan buah kurma)
CARA MEMBUAT :
1. Kisarkan semua bahan sehingga lembut dan berkrim.
2. Masakkan di atas kuali panas. Pastikan api perlahan dan angkat apabila sudah masak.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pernah tak terfikir, kenapa doktor jarang ambil MC walaupun dah nampak jelas tak sihat? Kalau orang biasa, demam sikit terus pergi klinik, dapat ubat,...