Hujung minggu ini pasti mama dah mula terfikir-fikir apa menu nak disediakan untuk hujung minggu ni. Selain deretan makanan untuk mama dan papa, jangan dilupakan menu untuk anak-anak. Barulah anak makin selera dan makan.

Resipi Pisang Coklat Stik ni memang mudah nak disediakan. Malah nak buatnya tak sampai 15 minit. Hanya perlu cairkan coklat dan celup. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Rohana Awang Long ni. Sedap!


Hai uolls hari ni mama Ana nak kongsi 1 resepi snack yang super duper simple untuk ibu-ibu semua cuba ye.

Hah ni resepinya ” pisang bersalut coklat ditaburi coklat rice bak pelangi”..Perghh nama resepi pun tak beragak kan.

Bahan-bahannya:

8 biji pisang emas
Lidi sate
1 Sudu Marjerin *
1 Cawan Susu cair *
1/2 Cawan Serbuk Koko *
3 Sudu Susu pekat *

Senang je kan nak cari semua bahan tu. Ok jom layan cara nak buat plak.

Caranya:

Pisang yang dah siap freezer..
  1. Potong dua pisang tu kemudian cucuk dengan lidi.

2. Siap cucuk simpan dalam freezer dulu sementara nak masak coklat.

3. Masukkan semua bahan yang bertanda ke dalam periuk dan masak atas api yang perlahan. Masak sampai coklat tu pekat sikit.

4. Siap masak coklat boleh celupkan pisang dan tabur coklat rice atas pisang tu.

5. Dah siap semua masukkan dalam peti ais 10 minit untuk bekukan coklat. Lepas 10 minit dah boleh makan.

Ok siap…

Macam mana senangkan?

Mama Ana gerenti si manja ibu semua mesti suka snack yang super sedap ni. Jom la try buat untuk si manja kesayangan. Tadaa siap bekukan coklat dan dah boleh makan

Kredit: Rohana Awang Long

Tinggalkan Komen