Bila terfikir nak buat pizza, pasti mama terfikir tentang doh pizza yang perlu diuli. Cerewetnya! Tapi kali ini apa kata mama cuba buat pizza dengan hanya menggunakan kepingan roti sahaja. Lebih mudah dan cepat. Anak-anak confirm suka!
Kemudian tambah:
2 keping cheddar cis (sekeping potong 4)
Nak tambah cis mozarella pun sodap😋
Sedikit oregano (hiasan atas cis)
Bakar suhu 160 selama 10minit..
selamat menjamu selera😘
Kredit : noriza Zainal Abidin
Ads
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puding jagung kastard ini sangat sesuai bila dimakan bersama keluarga di hujung minggu. Kalau mama nak tahu resipi dan cara pembuatanya, jom baca resipi di bawah.
Resepi Puding Jagung Kastard Sedap
Bahan-Bahan:
1 tin jagung manis
1 cawan tepung kastard
1 cawan santan
1 tin susu sejat
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 tin air – guna tin susu sejat tadi
pewarna kuning – opsyenal
Cara Membuat Puding Jagung Kastard
Masukan gula dan tepung kastard di dalam kuali kemudian kacau rata. Kemudian masukan susu sejat (susu cair) dan 1 tin jagung manis ke dalam campuran tadi. Bila nak berlemak boleh masukan 1 cawan santan dan bila anda ingin jagung nampak halus boleh di kisar terlebih dahulu.
Kemudian masukan garam secukup rasa dan tambah masukan air kedalam campuran tadi. Bila semua bahan nampak tak berketul boleh letakan di atas dapur.
Nyalakan api tapi ingat gunakan api yang sangat minimal dan kacau sebentar agar adunan tidak berketul-ketul.
Resepi Puding Jagung Kastard
Jika anda ingin warna yang lebih cantik boleh masukan sedikit pewarna kuning kalau tak ada pun tak apa
Kacau sampai nampak berkilat dan pekat. warna berkilat itu yang paling cantik kemudian angkat dan tuangkan dalam loyang.
Biarkan seketika sampai sejuk di dalam loyang dan bila dah sejuk baru masukan dalam peti sejuk. Mmmmm Sedaappp bila dimakan sejuk-sejuk.
Bila dah tahu cara sebenar buat puding kastard, anda bolehlah cuba, jangan lupa share ya.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sedar tak sedar kita semakin menghampiri bulan Syawal. Persiapan raya pun sudah mula dibuat. Bagi anda yang teringin nak buat kuih raya tapi tak ada oven, jangan risau kerana ada beberapa jenis biskut raya yang boleh dibuat tanpa menggunakan oven pembakar.
Di sini, Pa&Ma kongsikan 5 resepi kuih raya tanpa oven yang boleh anda buat. Barulah seronok anak-anak bila ada kuih raya kegemaran mereka.
Selamat mencuba!
COKLAT NESTUM BAR
BAHAN-BAHAN:
500gm nestum (original)
1kg coklat dark compaund beryls
CARA-CARA
1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiler sampai jadi cair.
2. Lepas tu masukkan 1 paket nestum. Gaul sampai sebati biar bersalut elok.
3. Kemudian bila dah gaul sebati masukkan dalam bekas yang dilapik dengan plastik supaya senang nak keluarkan.
4. Potong siap2 baru letak dalam peti ais lepas dah mengeras baru boleh potong.
CARA PENYEDIAAN:
1. Sangai sehingga rangup (tanpa minyak)
2. Double boiler coklat tersebut.
3. Gaulkan dengan badam dan letak atas kertas minyak (ikut saiz yang anda suka)
4. Kemudian masukkan dalam peti ais sehingga keras.
5. Siap!
Sumber : Facebook Zaharah Ramin
3. CORNFLAKES FERORO COOKIES
Bahan-bahan:
1-2 cawan badam nips sangai sampai kekuningan
Badam ikut korang kalau suka banyak letak 2 cawan tak suka banyak 1 cawan saja
Bahan double boil:
250g milk coin beryls
150g dark coin beryls (Cair kan. Biarkan suam sekejap. Masukkan badam gaul rata)
Cara Penyediaan:
Isi dalam cup basic cornflakes. Tuang coklat dan badam tadi di atas cornflakes. Kalau boleh bia sampai penuh ya.
Sejukkan masuk peti ais biasa 10 minit. Keluarkan dan boleh susun dalam balang mudahkan. So jangan sedih kalau tak ada oven masih boleh buat cookies sedap sangat-sangat dan nampak mewah.
Kredit : Azlina Ina
4. RESEPI CORNFLAKES FERORO COOKIES
Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (ku guna beryls milk + dark choc)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu. Ku letak kuaci)
Manik hiasan
Cawan biskut
Cara Penyediaan:
Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ni utk memudahkan proses menggulung. Da siap tarik dari lidi sate.
Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yg diingini.
Setelah selesai, potong kulit popia memanjang.1 gulungan ku potong jd 8. Ikut selera.
Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15min.
Goreng hingga keemasan.
Panaskan coklat coin double boil. Ku guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
Dah cair, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!
Kredit : Adikfoods
5. CORNFLAKES MADU
Bahan-bahan:
1 buttercup (pakai separuh je)
Cornflake 500g
Madu (1 cawan)
Gula pasir – 5 sudu tea
Cara Penyediaan:
1) Masukkan buttercup dan gula dalam kuali, kacau sampai cair dan gula larut
2) Then masukkan madu dan kacau
3) Bila dah agak-AGAK menggelegak dan confident gula dah larut, matikan api.
4) Lepas tu masukkan semua cornflake dan gaul sekata. Gaul bagi rata. Kena gaul bagi rata baru dia melekat elok!
5) Lepas tu boleh la kita masukkan dalam cup , lepas dah boh cornflakes dlm cup . taboqqq la topping apa hat ampa nak taboq cth kismis , manik-manik warna warni tu tah nama apa 🤣 ( tapi i tak boh pun sebab lupa beli )
6) Bila dah masukkan dalam cup tu, ampa biaq sat dalam dulang ka apa ka dalam 10 minit gitu bagi dia lekat dulu. Sebab kita tak bakar kan, kalau bakar lain citaaaaa.
Aiskrim vanila antara pilihan anak-anak dan menjadi pilihan seisi keluarga. Sedap dimakan dengan kon, roti atau begitu sahaja. Apa kata buat sendiri aiskrim vanilla homemade seperti yang dikongsikan ini jika teringin nak makan. Mudah dan teksturnya pun gebu!
RESIPI AISKRIM VANILA HOMEMADE
300 ml air
2 sudu tepung jagung
300 ml susu segar
60 gram gula pasir
1 sudu serbuk vanilla
1 sudu ovelette
CARA PENYEDIAAN
1. Mula-mula sekali, masukkan air bersama tepung jagung ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati bancuhannya. Tapi pastikan jangan buka api dapur dahulu.
2. Kemudian, buka api dan masak bancuhan sehingga menjadi jernih seperti gambar di atas.
3. Seterusnya, masukkan pula susu segar dan kacau lagi sekali sehingga sebati bancuhan tersebut.
4. Masukkan pula gula pasir bersama serbuk vanilla dan kacau dengan rata. Hati-hati jangan sampai tertumpah ke luar, rugi tau.
5. Setelah itu, pindahkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk selama 5 jam.
6. Selepas 5 jam, keluarkan dan hancurkan aiskrim tadi ke dalam bekas pengadun.
7. Masukkan ovelette dan kacau dengan pengisar pengadun hingga sebati dan kembang.
8. Langkah terakhir, tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan selama 5 jam juga.
Dah siap aiskrim vanilla hasil air tangan sendiri! Boleh makan bersama kon aiskrim atau letak dalam cawan makan begitu saja. Makan dengan roti pun layan. Selamat mencuba!
Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nenek tular baca Yasin ketika SPM 2024, cucu berjaya dapat 4A+, 5A. Tentu ramai yang masih mengingati kisah menyentuh hati seorang nenek yang setia membaca surah Yasin ketika cucunya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2024.