Kalau sebelum ni, kita buat tauhu bergedil ini kita ganti dengan kulit popia. Rangup kulit popia rasa inti daging memang puas bila makan. Kalau cicah sambal kicap pun sedap kan. Jom cuba resipi ni!
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 bungkus kulit popia dipotong dua
300 gram kentang 100 gram daging kisar @ daging burger
Sesudu teh lada sulah
Serbuk perasa
Setangkai daun bawang – hiris
Garam secukupnya bawang goreng
Minyak masak untuk menggoreng kulit popia
bahan salutan:
2 biji telur – dipukul
Cara Penyediaan:
1. Rebus kentang sehingga empuk kalau nak goreng dlu pun boleh..goreng nanti begedil tak lembik sangat
2. Setelah sejuk, lenyek kentang sehingga lumat
3. Campurkan kentang yang telah lumat dengan daging kisar, daun bawang dan garam ke dalam mangkuk.
4. Gaul hingga rata. Balut dengan kulit popia..
5. Panaskan minyak dalam kuali.
6. Celur dalam telur dan goreng sehingga masak.
7. Sedia untuk dihidangkan dgn sambal kicap.
Mudah je nak buat popia bergedil ni. Sedap makan satu keluarga.
Kredit: Ceksalresepi