Sedap, ranggup dan lemak! Popia nestum antara kudapan paling diminati oleh anak-anak kecil selain aneka kerepek yang boleh buat sekali makan susah nak berhenti. Bukan anak saja yang suka, orang dewasa pun bila dah mengunyah sedar-sedar boleh habis sebalang.
Dengan bahan-bahannya yang mudah dan cara buat pun sangat ringkas cukup berbaloi. Beli sebungkus kulit popia pun dah boleh dapat beberapa botol.
Perkongsian resipi Nur Amirah A Bakar ini, kira tak menyesal di cuba dan sangat sesuai untuk semua peringkat usia. Cuma kemanisan itu ikut citarasa masing-masing ya.
Bahan-bahan
Kulit popia
Nestum
Gula kastor
Horlicks
Tepung gandum dan air (sedikit) untuk dijadikan gam
Cara-cara membuatnya:
Ads
Bahan gam : Tepung gandum dicampur sedikit air. Letak di penjuru popia sebelum gulung.
Potong serong untuk dapatkan saiz kulit popia yang cantik
Ads
Blend nestum, horlicks dan gula kastor sekali
Nota: Gambar baru lepas letak popia dlm minyak. Belum kuning. Make sure masak hingga kuning. Boleh rasa popia dah keras bukan lembik.
Ads
Tos minyak sekejap sebelum gaul dengan nestum
Sedia untuk di simpan dalam botol dan boleh terus makan!
Bila sebut tetang puding karamel pasti kita terbayang kelembutan pencuci mulut ini, dimakan pula sejuk-sejuk memang enak! Selain barang yang mudah didapati, cara penyediaanya juga mudah. Nak tahu cara penyediaan boleh ikuti resipi asli puding karamel yang dikongsi ini.
Manisan dulu-dulu yang tak lapuk dek zaman 😁 creme caramel pudding resepi asli dari koleksi resepi my mom yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.
CREME CARAMEL PUDDING
BAHAN karamel:
3/4 cawan gula
3/4 cawan air panas
Cairkan gula dalam kuali menggunakan api paling kecik biarkan gula cair masukkan air panas sedikit demi sedikit. Hati2 percikan gula . Kacau sebati tuang dalam loyang ketepikan. Panaskan kukusan.
BAHAN puding: 4 biji telor gred A 1 cawan susu pekat 1 cawan fresh milk 1 cawan air suam 1 penutup esen vanila
Pecahkan telor sebiji demi sebiji dalam cawan tuangkan dalam bekas dan kacau guna whisk hingga sebati. Kacau2 manja je 😅
Kemudian dalam bekas lain satukan susu pekat + fresh milk + air suam + esen vanila kacau sebati. Kemudian tapiskan telor ke dalam campuran susu. Panaskan sekejap atas api
Kemudian tuang dalam loyang berisi gula hangus kukus dalam 40 minit atau sehingga masak.
5 minit terakhir kukus tanpa penutup kukusan . Bila puding dah masak tutup api rehatkan sebentar puding dalam periuk kukusan sebelum keluarkan dan sejukkan dalam peti ais.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi ibu bekerja, waktu pagi adalah waktu yang cukup genting bagi mempersiapkan segala hal. Memasak dan menyediakan sarapan untuk anak-anak memerlukan peruntukan masa. Ibu harus bangun lebih awal untuk mempersiapkan segalanya. Namun lain kisahnya dengan ibu ini yang memperuntukan masa 30 hingga 1 jam sahaja untuk menyediakan bekalan anaknya.
Dia yang menyediakan bekalan anak kecilnya ke rumah pengasuh setiap hari hanya mengambil masa yang pantas untuk mempersiapkan tiga jenis menu setiap pagi. Malah bekalannya cukup lengkap ke rumah pengasuh. Siap ada buah dan hidangan minum petang. Awesome!
Menariknya Puan Syaza Yasmin tidak lokek berkongsi tipnya. Intai apa tip memasaknya terutama bagi ibu yang menyiapkan bekal makanan anak di awal pagi, untuk mommies yang bekerja.
Selalunya orang tanya mama, “Pukul berapa bangun nak siapkan semua ni?” “Kalau masak macam ni, pukul berapa pergi kerja?”
Setiap pagi mama akan berperang di dapur siapkan bekal makanan Maryam di rumah pengasuh. Hasrat mama untuk bekalkan Maryam makanan yang lengkap dan sihat, inshaAllah sehingga setakat yang mama mampu.
Target mama, setiap hari mesti ada 4-5 bekas bekal makanan – nasi / karbo, sayur, buah, protein dan finger food. Kalau kurang dari 4 bekas, confirm ada yang tak cukup. Bagi mencapai hasrat ini, mama kena bangun seawal yang mungkin. Dan mama kena pastikan mama kena siapkan semua kurang daripada 1 jam.
Selalunya mama siap potong bahan-bahan yang nak dimasak dan masukkan dalam mangkuk berpenutup. Then, simpan dalam peti sejuk.
Kebiasaannya ada 3 makanan yang bermasak, jadi ada 3 mangkuk berisi bahan memasak.
Mangkuk 2: Sup ayam – Ayam (asingkan sebab basah) – Cbs (nak masak baru ambik) – 4 beradik – Bawangs – Halia – Daun sup (dah siap masak, baru ambik potong)
Mangkuk 3: Sayur campur – Brokoli – Carrot – Baby corn – Bawang merah – Ikan bilis
Sediakan Bahan Lebih Awal
Bahan-bahan dalam mangkuk ini dah siap-siap potong, kecuali bawangs. Bawangs tu just siap kopek kulit ja. Nak masak baru hiris.
Dan bilangan mangkuk ni pun bergantung kepada jenis makanan. Kalau takat nak masak nasi putih, tak perlu la siapkan dalam mangkuk dari malam 😅. Tapi nak buat pun boleh, takda siapa nak marah aih.
Untuk protein, biasanya mama dah asingkan portion untuk Maryam setiap hari dalam ziplock plastic yang kecil. So ada 5 plastik berisi ayam / ikan / protein lain. Setiap hari Ahad, mama akan masukkan dalam freezer. Malam sebelum, turunkan ke fridge. Nak masak nanti kira ayam / ikan tu dah ready untuk dimasak.
Untuk finger food pulak, ikut jenis makanan. Kalau macam fries, wedges, cheesy ball yang boleh dibekukan, biasanya nak masak baru keluarkan.
Kalau roti bakar pula, sambil-sambil masak makanan lain tu mama sapukan butter atas roti dan masukkan dalam oven je. Menyambil ja.
Kalau jenis cucur pula, ikut jenis cucur. Kalau cekodok pisang, nak masak baru lenyek. Kalau cucur bilis, malam-malam mama dah bancuh. Pagi just masuk dalam kuali ja.
So dapat idea tak macam mana mama boleh siapkan makanan Maryam setiap pagi?
Well, sekarang ni mama tengah cuba untuk masak dengan pantas. Kalau boleh, kena siapkan semuanya dalam masa 30 minit. Kalau dah dapat idea nanti mama share lagi.
Memang awesome!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rasa biskut memang sedap. Malah pada masa kini, biskut ditawarkan dalam pelbagai jenis perisa, warna dan tekstur. Ia boleh dijadikan snek ketika minum petang atau sebagai kudapan ketika berasa lapar.
Bukan hanya orang dewasa sahaja yang perlukan kudap-kudapan, malah si manja pun perlukan kudapan tapi kudapan si manja haruslah lembut dan mudah dikunyah agar tak mudah tercekik.
BISKUT SUSU baby cair di mulut 🍪
Sesuai untuk 7 bulan ke atas (Takde gigi pun boleh)
Baby afiyah sekarang 7 bulan, ibu buat biskut untuk kudapan bila tengah playtime atau time keluar rumah, patahkan biskut tu kecil pastu suap.
✅ Cair dimulut
✅ Tak rapuh bila pegang
✅ Manis natural dari susu & puree
Ibu buat dua flavour 😍 Ibu-ibu lain boleh juga gantikan flavour dengan real food puree yang lain.
🍌PISANG CARROT
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Pisang yang dilenyek + Puree Kurma
Carrot sagat
🍊LABU
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Puree labu
Cara-cara:
Gaulkan unsalted butter + FM.
Masukkan dalam separuh dulu puree dan tambahkan tepung sikit demi sikit dan gaul. Masukkan lagi puree kalau agak2 doh masih tak sebati (pecah atau kering). Untuk puree tu, sukatan sebenarnya bukan tepat 1/4 cawan sebab setiap puree tak sama cair atau pekat, so kena ikut bila dah bancuh dengan bahan lain.
Doh perlulah:
❗️Rasa berminyak sikit (Butter)
❗️Boleh di uli seperti doh tapi tak keras sangat
❗️Doh tidak kering rapuh bila dipegang
❗️Doh masih lembab
Lekit2 sikit takpe, boleh je masuk peti dulu bagi sejuk solid sikit baru bentukkan. Kalau terlebih basah sangat, boleh tambah tepung jagung 😉 Kalau terlalu kering rapuh boleh tambah puree.
Bentukkan ikut kesukaan ibu2 mommy2. Ibu buat bulat dan lenyek guna garfu je😂😂
Bakar 150c selama 12-15 minit mengikut size biskut dan oven masing2. Seeloknya pantau kejadian biskut dalam setiap 5 minit untuk elak terhangus 😂
❗️Jangan takut kalau baby belum bergigi, buat pinch test (picit guna dua jari) pada makanan untuk pastikan gusi baby juga boleh hancurkan makanan
❗️Pantau anak makan bila bagi anak makan sendiri fingerfood (beginner)
Enjoy the journey ❤️
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...