Popia Sira Sambal Manis, sesuai sangat untuk dijadikan menu minum petang ataupun sarapan untuk keluarga kita. Bagi memastikan hidangan popia sira terhidang kekal rangup, ada rahsia dan resipinya yang tersendiri. Nak tahu, ikut sahaja perkongsian resipi daripada Hazirah Zaihan ini untuk dijadikan sebagai panduan.
Ternyata, menu yang dikongsikan olehnya nampak begitu rangup dan menyelerakan!
POPIA SIRA SAMBAL MANIS
Bahan untuk inti
Sengkuang (sagat)
Lobak merah (sagat)
Taugeh(kalau suka)
2 sudu udang geragau
Ads
5 ulas bawang putih (kisar halus)
Bahan untuk sambal
5 ulas bawang putih (kisar halus)
5 sudu cili kisar
1 sudu biji bijan
Ads
Sos cili
5-7 sudu gula (ni sy agak2)
Bahan lain
Kulit popia
Ads
Bawang goreng
Cara masak
1.Panaskan minyak tumis udang geragau sebentar lepastu tumis sekali dengan bawang putih. Dah wangi boleh letak sengkuang dan lobak merah. Perasakan garam gula. Goreng sekejap bagi sekata tutup api. Tos kan bagi kluar minyak dan air.
2.Untuk sambal tumiskan bawang putih sampai wangi masukkan cili kisar. Tumis sampai naik minyak masukkan sos cili dan serbuk perasa (jangan masukkan air). Kacau rata masukkan gula. Tumis sampai berbuih letak bijan kacau-kacau. Tutup api biarkan sejuk.
3.Bila inti dah sejuk boleh la balut dengan kulit popia. Goreng dengan minyak banyak, api sederhana. Jangan terlalu kuat. Siap goreng. Sejukkan sebentar.
Akhir sekali gaul popia dengan sambal sira tadi. Tabur bawang goreng, siap untuk dihidangkan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak perlu risau if nak makan KFC, MCD, Pizza anak duk intai-intai, jenguk-jenguk je, baby pun boleh makan tapi homemade punya ya mummy! Special lunch untuk permulaan 2019! Western Lunch: Popcorn ayam, Sausage, Fries.
Ikuti resipi penuh di sini yang dikongsikan oleh Puan Nurul Liyana. Boleh buat dirumah, mudah dan senang disediakan untuk si kecil.
POPCORN AYAM (8m)
-Ayam (potong dadu)
-Bawang putih *
-Halia *
-Serai *
-Blackpapper *
-Serbuk kunyit
-Serbuk kari •
-Daun kari •
-Tepung gandum
-Tepung jagung
-Telur
1. Blend bahan * dengan sedikit air. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit
2. Perap ayam bersama bahan • & bahan blend selama 1jam atau lebih
3. Gaul sebati kedua2 tepung
4. Celup ayam di dalam telur & godek2 di dalam tepung sehingga rata kemudian goreng dengan minyak dan siap untuk dihidang!
Sebab malas nak keluarkan oven so bakar atas kuali pun boleh lah!
HAWAIIAN CHICKEN PIZZA (10m)
-1cup unbleached flour *
-1sk yis
-1sb fm *
-2sb minyak masak *
-Air suam
1. Bancuh yis didalam air suam & biar kan 2-3min sehingga berbuih
2. Uli sebati * & masukkan air suam sedikit demi sedikit. Masukkan juga air bancuhan yis tadi
3. Uli adunan selama 5min sehingga adunan tidak melekat di tangan
4. Letak kain di atas bekas berisi adunan & rehatkan selama 1jam
5. Gelek menggunakan penggelak mengikut ketebalan yang disukai
6. Bakar di atas kuali separuh masak & tutup menggunakan penutup kuali kemudian masukkan topping pizza. Siap untuk dihidang !
TOPPING PIZZA
1. Tumis bawang holland & bawang putih. Masukkan pula ayam & sedikit lada hitam. Biarkan sehingga masak
2. Letakkan tomato paste diatas pizza. Masukkan topping tadi & grated cheese. Semudah abc!
1. Steam kentang sehingga empuk
2. Lenyekkan kentang & masukkan bahan *
3. Rehatkan adunan selama 5min
4. Leperkan adunan & masukkan cheese ditengah2 & bulatkan. Ulang benda yang sama sehingga habis
5. Panaskan minyak yang banyak. Kepuk telur dengan sedikit lada sulah. Celup bebola tadi didalam telur kemudian salut dengan serbuk roti & goreng sehingga masak
* serbuk roti oren ni not recommended tapi ibu pakai mana ada jelah sebab stock roti telah pun kehabisan
* just bakar roti & blend untuk dapatkan serbuk roti homemade ok
1. Kacau tepung ubi di dalam 1/2cawan air. Masukkan bahan * dan blend sekali air tadi
2. Masukkan dalam plastik aiskrim, kemudian ikat hujung kiri kanan
3. Bekukan. Kemudian buka plastik & steam 10-15min
6. Goreng dengan sedikit minyak & siap untuk dihidang!
1. Steam kentang setengah empuk
2. Perap kentang bersama bahan *
3. Lumurkan kentang dengan sedikit tepung jagung. Goreng dengan minyak yang banyak & siap untuk dihidang!
Bukan sekadar makan dengan soto tapi bergedil memang padu dimakan dengan nasi. Boleh jadi bertambah.
Resipi begedil daging homemade yang dikongsikan oleh Pn Liza Idris ni memang senang dan terbaik. Daging lebih dan padu. Jom cuba!
Jom buat bedegil daging. Eh, begedil daging. Rasa sempoi sungguh. Mudah je pun. Pekena pula dengan soto. Layan. Resepi soto ada link di gambar pertama ye. Cara buat ada pada setiap gambar.
Bahan-bahan:
3 biji ubi kentang
1 biji bawang besar
1 mangkuk daging kisar -200gm
2 pokok daun sup dan bawang.(hiris halus)
2 biji cili merah. (hiris halus)
1 genggam bawang goreng.
2 sudu besar lada sulah.
Panaskan minyak, tumis 1 biji bawang besar yang dihiris nipis gitu. Biar sampai kekuningan.
Masuk 1 mangkuk daging yang dikisar. Anggaran 200 gram gitu. Kacau dan kacau biar sedikit masak.
Masuk sedikit garam ikut citarasa. Masuk pula 1 sudu besar lada sulah. Kacau dan kacau lagi hingga sebati.
Dah kering gini boleh tutup api. Ketepikan dulu.
Ambil 2 atau 3 biji ubi kentang, dibuang kulit dan potong sederhana nipis.
Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan.
Angkat kentang dan toskan. Masuk dalam mangkuk yang bersesuaian dan boleh lenyekkan.
Daging yang dimasak tadi. Dalam mangkuk yang sama, satukan semuanya. Bersatu teguh bercerai roboh.
Gaul hingga mesra rakyat. Gitu kaedahnya. Kemudian gempal-gempalkan. Ikutla nak corak bujur ke, bulat ke, kebenaran dan kebatilan pun boleh je.
Ha dah siap bentuknya. Kebenaran pasti menang.
Pecahkan sebiji telur dan kacau. Celup bola-bola cinta tadi dalam telur.
Panaskan minyak dan goreng. Biar sampai masak dulu, baru balik-balikkan.
Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sementara menanti waktu makan malam, anak memerlukan snek atau kudapan ringkas. Biarpun nampak remeh namun bayi yang sedang membesar memerlukan jumlah makanan yang kerap supaya mereka lebih cepat membesar. Bukan itu sahaja malah kudapan juga membantu melatih anak untuk makin sendiri. Jadi jangan lepaskan waktu kudapan atau snack time!
Snack time ringkas berupa biskut bayi cair di mulut ini sesuai dijadikan kudapan di petang hari. Paling penting tidak ada garam dan gula. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Shazney Rahman.
Biskut melt in mouth ni sedap rupanya. Tak manis rasa dia just nice for babies dan dia punya rasa more to berlemak. Untuk kakak taste biskut ni sangat sedap dan much better dari biskut baby segera dekat luar sana. So mak-mak yang nak cuba boleh try resipi ni.
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.