Popis atau popia pisang adalah makanan yang berasal dari negara seberang, Indonesia. Mereka menjadikan ia sebagai menu bersahur seisi keluarga. Kebiasaanya hanya menggunakan bahan-bahan yang mudah seperti kulit popia, pisang segar dan coklat.
Tapi mama boleh olah supaya sesuai untuk anak kecil mama. Kalau nak tahu resipi jom ikuti perkongsian ini.
POPIS COKLAT VERSI BABY 💓
Bahan-bahan:
Kulit popia
Pisang secukupnya ( dibelah dua )
Minyak untuk menggoreng
Untuk Coklat:
1/3 cawan susu penuh krim
1 sb mentega tanpa garam
1 sk tepung jagung
2 sb serbuk koko
3 sb puri kurma Fawwaz The Little Kitchen ( AN_babyfood )
Untuk Topping:
Adunan coklat
Serbuk keju Fawwaz ( AN_babyfood )
Biskut coklat Fawwaz ( AN_babyfood )
Snek buah Fawwaz ( AN_babyfood )
Badam cincang
Cara-cara:
Mula mula, sediakan bahan bahan untuk coklat. Satukan ke semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana kecil. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi likat. Coklat ini juga boleh dijadikan sebagai sapuan coklat dan coklat cip. Kemudian biarkan sejuk sebelum digunakan
Untuk membuat popis coklat , ambil sekeping kulit popia , letakkan pisang dan tuangkan sesudu adunan coklat di atas pisang tadi. Lipatkan popia dengan kemas
Sapukan sedikit air pada bahagian hujung kulit popia agar tidak terbuka ketika digoreng. Ulang proses sehingga selesai. Panaskan minyak, gorengkan popia menggunakan api sederhana besar sehingga garing. Angkat dan toskan. Hiasan popia dengan bahan topping. Siap , selamat mencuba !
FB : Farisha Sofea
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)