
Bagi menyambut kehadiran tetamu di hari raya ini apa kata cari kelainan dengan menyediakan puding buah yang sangat mudah disediakan ini.
Resepi jelly buah yang dikongsikan ini bukan sahaja sedap tetapi mampu menarik perhatian ramai terutama anak-anak kecil. Selain sedap, berkhasiat untuk anak-anak.

Jom cuba resipi perkongsian Miz S Shaliza ini di rumah raya ini. Paling penting gunakan acuan kuih lompang untuk cari kelainan.
Bahan-bahan:
10gm serbuk agar-agar (clear)
200gm gula pasir halus (resepi asal 250gm)
Air 1 liter
Buah strawberi (potong dadu)
Buah kiwi (potong dadu)
Buah manga (potong dadu)

Cara-cara:
1. Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar dan kacau bagi larut.
2. Masak sampai mendidih kemudian tutup api.
3. Tuang dalam acuan macam acuan kuih lompang yang dah berisi buah dipotong dadu tadi.

4. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam, baru keluarkan dari acuan. Siap!
Nak tambah susu dalam resepi asal pun sangat dialu-alukan!
*Selamat mencuba!
Sumber: Miz’s Shaliza
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak 7 Bulan Dah Boleh Makan Bertumis & Berempah, Buatkan Menu Ini Confirm Anak Suka!

Apabila anak sudah masuk usia 7 bulan, anda boleh pelbagaikan menu makanan untuk si manja. Jika sebelum ini anda menggunakan ‘4 days wait rule’ ketika bayi berusia 6 bulan dan tiada sebarang alahan makanan pada si manja, jadi anda boleh lebih kreatif dalam menyediakan menu buat anak.
Jom mama papa pelbagaikan menu untuk si manja dengan resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Anak 7 bulan dah boleh makan bertumis & berempah. Biasa akan masakkan lauk untuk dia 3@4 hari sekali pastu frozenkan dalam bekas kecil-kecil. Nanti boleh rotate lauk sebelum ni takda la makan yang sama hari-hari.
Semua yang saya masak ni saya blander. Baby lom ada gigi lagi & ikut dengan kesesuaian usia 😊
Menu baby #7months saya 😊
FISH FILLET SWEET SOUR

Bahan-bahan:
- Ikan kembung/ tenggiri/ salmon*(goreng dgn unsalted butter@minyak)
- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- Tomato ceri
- Cauliflower
- Brokoli
- Carrot*(potong dadu)
- Daun sup*(racik)
- Unsalted butter
Cara:
-Blander bawang besar, bawang putih, halia & tomato ceri
-Panaskan unsalted butter & masukkan bahan yang diblender
-Tumis sehingga naik bau dan bebetul masak, kemudian masukkan carrot dan air sikit.
-Carrot dah agak empuk masukkan masukkan kesemua sayur & ikan. Kacau2 bagi sayur masak. Siap
CHICKEN BUTTERMILK

Bahan:
- Isi ayam*(goreng)
- Bawang putih*(cincang)
- Bayam
- Kacang peas
- Carrot
- Unsalted butter
- Formula milk
Cara Penyediaan:
-Panaskan 2sudu unsalted butter & masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan kacang peas, carrot & isi ayam
-Bancuh FM dgn 1/2cwn air & masukkan dlm bahan tumis td.
-Bila dah mendidih masukkan bayam. Tutup api. Siap
CHICKEN SOUP

Bahan:
- Isi ayam
- Bawang besar
- Bawang putih
- Sawi
- Kacang peas
- Carrot
- Cauliflower
- Daun sup*(racik)
- Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan carrot & kacang peas serta 1 cawan air. Masak sehingga menggelegak.
-Last masukkan sawi, cauliflower & daun sup. Tutup api. Siap
IKAN MASAK HALIA

Bahan:
- Ikan merah/ tenggiri/ salmon *fillet
- Bawang besar *mayang
- Bawang putih *mayang
- Halia *potong halus memanjang
- Carrot * potong halus memanjang
- Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan sedikit air (ikut nak kuah byk mana). Agak air nampak mendidih boleh masukkan ikan & carrot. Masak sehingga ikan masak sempuna 😊 Siap
SUP SAYUR

Bahan-bahan:
- Isi ayam
- Bawang putih*(ketuk)
- Serbuk lada putih
- Kubis
- Brokoli
- Carrot
- Sweet potato
Cara Penyediaan:
-Renehkan bawang putih & 1sudu serbuk lada putih dgn 2cawan air.
-Bila dah menggelegak masukkan isi ayam, sweet potato & carrot.
-Last masukkan kubis & brokoli. Tutup api. Siap
Kredit:Shazlina Sha’ari
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik

Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Puding Roti Berkuah Kastard Versi Baby. Tak Manis & Mesti Anak Suka

Bila anak 6 bulan ke atas, mula belajar makan, biasanya ibu akan mula fikir pelbagai menu. Buat permulaan mungkin anak tak ada masalah makan tapi lama kelamaan dah bosan menu hampir sama.
Lagi susah bila dah masuk umur setahun pandai pula pilih makan, ibu ayah mesti pening. Asyik nak susu saja pun tak boleh juga. Nanti kurang berat badan. Apa kata pelbagaikan menu mereka dan cipta sedikit kelainan dalam hidangan harian.
Resipi puding roti berkuah versi baby dari Puan Sha Roziah Al Yahya antara yang boleh dicuba untuk diberikan pada anak-anak.

Resepi PUDING ROTI BERKUAH
?1 loyang
?3 keping Roti – carikkn roti masukkn dlm loyang
?kismis kita letak juga kekacang

Bahan-bahan:
?1 biji telur
?1 sudu makan unsalted butter
?1 cawan fresh milk
?2 sudu makan madu(utk 1y above)
Cara-cara
?pukul telur dengan unsalted butter
?masukkn susu kacau sebati
?masukkan juga madu kacau
?tuangkan dlm adunan roti tadi biarkan skjap dlm 10minit biar ia mesra semuanya ?

Bakar
?panaskan oven dulu dlm 10 minit
?bakar selama 25-30 minit @ hingga masak ikut oven masing2
?160° c api atas bawah
Sos ala-ala kastard
?didihkan 1 cawan fresh milk
?masukkn 2 sudu madu
?masukkan 1 sudu mkn tpg jagung
?masak hingga sos pekat…tidak trlalu pekat sngat agak2 citarasa masing2..
?dah siap tuangkan atas puding roti td masa makan…

?sedaap juga di makan ketika sejuk…masukkn sekejap dlm peti ais…
?Bawah setahun boleh gantikan madu dgn kurma… Blend je kurma dgn susu fresh
Sumber: Sha Roziah Al Yahya
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Resipi Kek Milo Moist Paling Senang Nak Buat, Lagi Mudah Guna Sukatan Cawan!

Menikmati kek coklat sebaik diangkat daripada oven pastinya terasa cukup nikmat. Namun kek milo viral tidak kurang hebatnya. Senang disediakan malah lebih lemak dan sedap rasanya. Sekali cuba pasti nak lagi.
Resipi kek milo lembap yang dikongsikan oleh Pn Iedaa Jahaya ini sudah cukup mudah. Lebih hebat kala dicurahkan dengan topping coklat Beryls yang enak dan padu. Wajib cuba!

Kek Milo Moist
Bahan A:
1 cwn milo
2 sdb serbuk koko
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn minyak jagung
1/2 cwn gula castor
1/2 cwn air panas
2 sdk serbuk kopi
Bahan B:
1 biji telur
Bahan C:
1 cwn tepung gandum
1 sdk baking soda
1/2 sdk baking powder

Campur semua bahan A dan kacau hingga gula larut. Tapis dan ketepikan.
Mix telur hingga sikit kembang. Lepas mix masukkan telur dalam adunan milo. Kacau sebati.
Ayak semua bahan C dan masukkan dalam adunan milo. Kacau rata.
Panaskan kukusan dan kukus selama 15 minit. Siap!

Lepas kek sejuk, baru topping dengan campuran whipping cream dan coklat beryls yang dicairkan dengan menggunakan kaedah double boiler.
Kacau hingga adunan coklat cair dan curah atas kek.
Siap!
Artikel berkaitan: Mudah Sangat, Bahan Pun Jimat, Kek Milo 3 Bahan Buat Anak Makan Tak Berhenti!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


