Musim raya ni mesti banyak jamuan hari raya kan, tak kira lah hari bekerja ataupun hujung minggu. Pihak sekolah juga tak melepaskan peluang untuk mengadakan sambutan hari raya di sekolah. Para ibu ada idea tak nak bekalkan makanan apa untuk anak bawa ke sekolah?
Jangan risau, banyak menu simple yang boleh dibawa. Antaranya puding tutti fruity warna- warni. Sebut je nama menu tu, dah boleh bayangkan betapa menariknya puding tersebut. Bukan setakat simple dan mudah untuk dibuat, rasanya juga sangat sedap. Jom lihat resepi puding tutti fruity yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Noor Faezah di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI PUDING TUTTI FRUITY
Puding Tutti Fruity… Ada filling Kiwi, Blueberry, Manggo
Buat untuk Potluck Jamuan Hari Raya sekolah anak. Alhamdulillah, habis semua pudingnya. Kata anak, cikgu yang banyak makan dari anak… Syukur…
Ads
Selain rupa lawa, warna- warni, rasa pun sedap. Korang try la. Memang sesuai makan time musim panas merelit sekarang ni.
*ini saya editkan resepi yang diminta… Resepi: untuk satu adunan ni dapat dalam 25- 30 bekas
Bahan- bahan: – 10g serbuk agar- agar (warna plain)* – 1 tin susu cair* – 3 tin air* – 1 tin susu full cream* – 1 tin susu pekat* – 2 sudu tepung kastard* – 1 sudu esen vanilla* – 1 cawan gula pasir* (taknak letak pun takpe kalau taknak manis) – Filling kiwi, blueberry dan mango (boleh beli dekat kedai bahan kek)
Ads
Cara- cara: 1. Lorekkan filling pada tepi bekas acuan. Pastu biarkan.
2. Masukkan semua bahan bertanda (*) masa katas api sederhana hingga mendidih dan sejukkan. 3. Selepas sejuk, curah dalam bekas acuan yang telah dilorekkan filling tadi. 4. Biarkan seketika dan boleh simpan dalam peti sejuk. 5. Sedia untuk dimakan selepas sejuk.
Note: kalau nak lebih cantik, boleh lerokkan lagi filing pada atas permukaan agar- agar tadi selepas agar- agar keras.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. Kalau para ibu nak puding lebih berkhasiat, boleh gantikan filling dengan buah- buahan yang sebenar. Para ibu juga boleh gunakan pelbagai buah seperti betik, anggur, epal, pear dan macam- macam lagi ikut kesukaan anak- anak. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sedap betul mango cheese cake, rasa cheese dibahagian bawah dan dipadankan pula dengan kombinasi puri mangga di atas memang sangat sedap! Teringat pula ketika pertama kali merasai keenakan mango cheese cake di salah sebuah kedai kek yang terkenal di Kuantan.
Rupa-rupanya cara penyediaan mango cheese cake ni sangat mudah. Tak perlu oven atau mixer pun untuk menyediakanya. Cukup hanya disimpan di dalam peti sejuk. Yang paling penting mestilah ada buah mangga kan. Memandangkan sekarang musim buah mangga, ramai peniaga menjual buah mangga so apa tunggu lagi. Jom kita buat mango cheese cake sebagai manisan untuk berbuka nanti. Ikuti resipi perkongsian daripada Nuryatie PG’s.
Resipi Mango Cheese Cake
Bahan-Bahan;
– Butter
– Biskut Marie
– Cream Cheese
– Whipping Cream
– Gula Icing
– Serbuk Gelatin
– Buah Mangga dijadikan puri & potong dadu
Cara Penyediaan:
1) Lapisan bawah
-Cairkan butter separuh..dah cair masukkan biskut yang dihancurkan
-Kacau-kacau kemudian masukkan dalam loyang..padatkan
-Biskut marie dalam 20-25keping
2) Lapisan 2
-Blend 250g cream cheese kemudian masukkan whipping cream sekotak kecik dan gula icing dlm 2 atau 3 sudu (Kalau nak manis tambah lagi)
-Bancuh gelatin dalam sesudu besar campur air panas dalam 3 sudu..kacau sampai sebati masukkan dalam adunan blend tadi..blend sampai sebati
*dalam creamcheese kalau nak letak puri mangga atau mangga yang potong kecik-kecik pun boleh!
3) Masukkan adunan blend tadi dalam lapisan pertama..biarkan beku dalam 15-20 minit
4) Untuk puri mangga – blend sampai betul-betul halus campur dengan gelatin 1 sudu besar yang dah siap di bancuh dengan air panas
Anak-anak cepat berasa jemu dengan menu yang disediakan lebih-lebih lagi jika menu tersebut berulang-ulang. Mama boleh cuba menu baru iaitu Nugget nasi yang boleh dijadikan kudapan si manja. Ikuti resipi dibawah.
Masuk usia bayi 6 bulan ibu dah mula fikir nak masak yang sedap-sedap. Bukan apa fasa inilah nak mula perkenalkan pemakanan sihat dan bagi anak berselera makan. Bukan setakat nak tambahkan berat anak semata-mata.
Namun ada juga ibu yang terfikir jika makanan anak tu tak diletakkan garam atau penambah rasa yang lain pasti tak sesedap makanan orang dewasa.
Ingat ya jangan masukkan garam ke dalam makanan anak walaupun sedikit sebelum anak berusia 2 tahun. Kesannya boleh buatkan buah pinggang anak untuk lebih bekerja!
Bagaimanapun, ada satu alternatif untuk ibu bagi menyedapkan masakan anak iaitu buat Mirepoix. Perkongsian dari seorang ibu, Wanie Yusoff ini cukup mudah dan semestinya sihat untuk anak kita.
Ramai yang update buat mirepoix ni, so ibu pun try juga la buat..fuhhh aromanya masa menumis wanginya😍😍
Ada yang tak tahu ke apa itu Mirepoix? Ibu pun baru tahu juga.
MIREPOIX
Mirepoix adalah aromatic vegetable, iaitu tumbuhan yang digunakan untuk memberikan aroma pada proses pembuatan makanan.
Mirepoix biasanya adalah campuran sayuran di antara Onion(bawang holland), Celery(saderi) dan Carrot(lobak merah) atau istilahnya OCC supaya mudah diingati.
Sayuran ini dipotong kasar dengan nisbah 2:1:1. Saiz sayuran bergantung kepada masa memasak dan kuantiti sesuatu hidangan. Lagi lama masa memasak, lagi besar potongan sayuran.
Terdapat dua jenis Mirepoix iaitu red mirepoix dan white mirepoix. Red mirepoix ialah campuran sayuran bersama lobak merah manakala white mirepoix campuran tanpa lobak merah.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.