Puteri Ayu Coklat Cheese, Gebu & Menyelerakan. Mesti Sekali Hadap Terus Habis!

Share

Biasanya kuih puteri ayu warna hijau dan disediakan dengan kelapa parut. Namun untuk berikan kelainan dan bagi anak-anak suka dan teruja untuk berbuka mama boleh cuba buat pula puteri ayu coklat dengan cheese.

Caranya juga sangat mudah, hanya blender saja bahan dan boleh dituang dalam acuan sebelum dikukus. Confirm satu keluarga suka.

Resipi yang dikongsikan di Facebook MAHN RASMI sangat mudah dan sekejap boleh siap sambil melayan anak.

ARTIKEL RESIPI MENARIK [Daging Bakar Cicah Sos Ala Thai, Patutlah Sedap, Ada Perapan Istimewa, Padu!]

Bahan-bahan yang diperlukan

Resepi adunan cheese

250 gm cream cheese
20 gm tepung gandum
80 gm gula kastor
25 ml susu cair
1 biji telur ayam

Putar dulu cream cheese dengan gula, telur, susu cair pastu masuk tepung pukul sampai sebati dan licin tiada ketulan. Pastu boleh letak dalam acuan, kukus 2 minit. Sebelum tu, sapu acuan dengan minyak sikit ye.

Resepi coklat

1 cawan minyak (minyak jagung/minyak masak)
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko
10 sudu besar gula(yg ni dah nice bagi Izu kalu korang nk manis lagi, boleh tambah jd 12 sudu)
3 biji telur ayam Gred A

Masuk saja semua bahan dalam blender dan blend sebati lebih kurang 5 minit ya

LAGI ARTIKEL RESIPI MENARIK [Kek Marble Moist Gebu, 5 Bahan Je Dah Boleh Sediakan Untuk Anak, Padu!]

Cara-cara penyediaan

Ayak sekali semua bahan ni:

1 1/4 cawan tepung gandum(nak guna tepung kek boleh tp takyah letak soda n baking dah)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Secubit garam halus

Lepas tu masukkan adunan yang blend tadi dalam bekas besar, masukkan tepung sikit demi sikit, kaup balik sampai sebati. Tapis adunan untuk elak ada yang berketul. Biarkan kejap.

Lepastu boleh tuang atas cheese yang dah kukus tadi. Kukus balik dalam 7 minit/sehingga masak. Guna api sederhana ya. Selamat mencuba!

Kredit: MAHN RASMI

Published by
Wan Amy