Rahsia Cekodok Pisang Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Perap Adunan Selama 30 Minit

Share

Cekodok pisang atau cucur pisang merupakan campuran antara pisang dan tepung gandum serta beberapa bahan penambah rasa yang lain. Bukan senang nak dapatkan hasil cekodok pisang yang rangup di luar, lembut di dalam dan tak serap minyak.

Kalau nak anda nak cuba resipi cekodok pisang rangup di luar dan lembut di dalam, anda boleh cuba resipi di bawah. Memang anda kena cuba sendiri.

Bahan-bahannya:

5 biji pisang

2 cawan tepung gandum

3 sudu makan gula pasir

1/2 sdt soda bikarbonat

1 sudu teh garam

2 sudu makan marjerin


Cara-caranya:

1. Satukan kesemua bahan kecuali tepung gandum, lenyek sebati

2. Bila dah sebati, masukkan tepun gandum dan adun sebati

3. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.

4. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.Goreng dengan api sederhana sehingga masak.


5. Siap dihidangkan. dihidangkan.

Published by
Nik Nurul Fatin Nik Mahmud