Bercerita mengenai kek, tepung pastinya menjadi elemen utama dalam pembuatan kek. Namun bagaimana pula menghasilkan kek tanpa tepung? Resipi kek tanpa tepung yang dihasilkan oleh Pn Haniza Hamzah ini sememangnya cukup hebat.

Resipi Kek Coklat Magik ini dihasilkan daripada empat bahan sahaja, tanpa tepung, telur mahupun mentega. Nak tahu bagaimana cara membuatnya dan apa rahsianya hingga teksturnya lembut seperti kek biasa? Ini resipinya.


RESEPI RAHSIA KEK COKLAT TANPA TEPUNG

Kek coklat tanpa tepung ni Kak King panggil Kek Coklat Magik sebab :
❌ TEPUNG ❌ KOKO
❌ BUTTER ❌ TELUR
❌ MINYAK

Dah tu, mudah pulak tu nak buat. Guna 4 bahan dan bakar 15 minit je dah siap. Untuk kawan-kawan yang dalam kawasan PKPB, kot-kot teringin nak makan kek tapi bahan-bahan kek tak cukup, boleh la try resepi ni. Serius sedap dia sama je dengan kek coklat biasa tu.

Ok, jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat KEK COKLAT TANPA TEPUNG.

Bahan-bahan :
350 gram Biskut Chipsmore (2 paket)
370 gram Susu sejat (1 tin)
2 ¼ sudu besar baking powder
1 botol Hazelnut Spread / Nutella

IKLAN

Kisarkan kesemua 2 bungkus Chipsmore sampai hancur halus. Kisar hingga hancur, baru korang sukat sampai 350 gram ye. Jangan sukat biskut yang sekeping-sekeping tu ye.

Setelah semua biskut dikisar, panaskan susu sejat dan biarkan susu menjadi suam. Sukat susu yang telah dipanaskan tu. 1 tin susu sejat berat dia 390 gram. Kita nak guna 370 gram sahaja. Jangan tuang semua ye.

Masukkan biskut yang telah dikisar ke dalam mangkuk besar dan tambahkan baking powder. Kacau hingga sekata.

Masukkan susu suam ke dalam mangkuk biskut dan kacau adunan hingga sekata. Adunan ni kalau korang yang ada hand blender tu, nak blend balik pun boleh. Kking takde, so tak blend pun.

Panaskan dulu oven selama 5 minit suhu 170 darjah. Masukkan adunan dalam loyang yang dilapisi baking paper kemudian bakar selama 15 minit. Bergantung pada jenis oven masing-masing.

Setelah masak, keluarkan kek dari loyang, lalu sapukan Hazelnut spread /Nutella di atas kek. Pada korang yang takde spread ni, korang boleh tambahkan sedikit gula dalam adunan kek. Sebab kek ni tak berapa manis.

Potong kek dan hidangkan dalam pinggan. KEK COKLAT MAGIK sedia untuk dinikmati. Tekstur kek lembut weehhh. Serius sedaaapp!!!

Moga bermanfaat.


EPISOD 8 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: SI CILIK BERJIWA BESAR

Setiap parents pasti menginginkan anak-anak yang berjiwa besar. Mempunyai semangat tolong-menolong, akhlak yang baik serta menghormati orang tua. Oleh itu, ibu dan ayah sendiri harus menunjukkan contoh terbaik untuk menjadi ikutan anak-anak. Mereka umpama kain putih, ibu ayahlah yang bertanggung jawab untuk ‘mencantikkan’ hiasannya.

Saksikan Episod ke 8, PA&MA Journey Bersama JoviaNina, setiap Rabu jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents