Rahsia Telur Dadar Crispy Macam Kat Kedai, Tambah Bahan Ni Je. Confirm Jadi!

Share

Menu telur antara yang paling mudah untuk jadi pelengkap hidangan seisi keluarga, Selain telur mata, telur dadar juga menjadi kegemaran semua. Cuma yang buatkan ramai ‘frust’ adalah tiap kali goreng telur dadar, tak jadi crispy macam kat kedai.

Kali ini bagi yang ingin cuba resepi telur dadar crispy di luar dan ranggup di dalamnya boleh cuba cara yang dikongsikan oleh @fikachan97

Sebelum ini dia pun dah cuba bermacam cara tapi resepi ini paling best untuk telur dadar. Crispy di luar, gebu kat dalam. Mari kita ikuti perkongsian cikka ini di bawah.

CARA MASAK TELUR DADAR VERSI CRISPY DI LUAR, GEBU KAT DALAM

Cikka dah cuba macam-macam cara, tapi ni resepi paling best untuk telur dadar. Crispy kat luar, gebu kat dalam

BAHAN-BAHAN :

2 biji telur
Bawang Holland yang dicincang
Garam secukup rasa
Perasa secukup rasa (tak masuk pun takpe)
1 sudu besar cuka putih
1 susu besar air

CARA-CARA :

1. Mula-mula pecahkan dua biji telur

2. Kemudian masukkan bawang holland yang telah dicincang/potong dadu

3. Masukkan garam, perasa secukup rasa.

4. Kemudian ini bahan rahsianya iaitu 1 sudu besar cuka putih. Satu sudu je tau

6. Lepas itu masukkan 1 sudu besar air.

7. Kacau telur bersama semua bahan tadi sampai kembang dan berbuih macam ni.

8. Masukkan minyak dalam kuali dan biarkan minyak betul-betul panas.

7. Barulah masukkan telur, bila telur bahagian bawah dah cripsy baru balikkan telur.

8. Angkat telur, toskan minyak dan boleh lah dihidang.

Sedia untuk dinikmati. Ranggup di luar dan gebu di bahagian dalamnya

Selamat mencuba!

Sumber/Video : @fikachan97 | TikTok VIA: Akakpesan

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

 

 

Published by
Wan Amy