Biasanya ibu-ibu pasti suka beli bawang dalam kuantiti yang agak banyak juga kan? Yelah takkan nak asyik berulang ke kedai beli setiap minggu. Lagi pun bagi ibu yang bekerja mereka lebih senang buat stok bawang kerana kalau nak guna bila-bila masa senang.
Cuma yang menjadi kekangannya, bila beli dalam kuantiti yang banyak pula, bawang cepat busuk kerana diletakkan dalam satu bekas tanpa pengudaraan yang baik.
Jadi bagi ibu yang nak selesaikan masalah ni, boleh cuba buat tempat simpan bawang jimat bajet. Bahan-bahan nak buat tu boleh beli di kedai plastik atau kedai RM2.10 yang ramai kaum ibu suka masuk.
Bukan saja untuk tempat simpan bawang tapi boleh gunakan untuk letakkan pelbagai jenis rempah kering atau apa saja yang rasa sesuai.
Perkongsian dari Puan Wati Aziz ini anda boleh buat. Nak minta tolong encik suami buatkan sendiri pun boleh masa waktu hujung minggu nanti. Senang sangatlah!
Senang nak guna. Pusing belakang amik je. Dengan tempat rempah ratus. Simple-simple je. Janji nak masak tak payah nak selongkar. Barang-barang dari Kedai Eco dan Mr.Diy je. Sticker kita print sendri guna kertas sticker
Tip simpan bawang elak cepat busuk
Ini dia tips nak simpan bawang:
• Simpan ditempat sejuk dan redup
• Simpan dalam bekas pengudaraan yang baik (sebaiknya bekas berlubang seperti bakul, raga buluh atau bekas kayu).
• Jangan campur dengan kentang
• Jauhkan dari cahaya lampu atau matahari
• Jangan simpan dalam almari bertutup rapat
• Jangan simpan dalam plastik (nanti bawang berpeluh dan cepat reput busuk)
• Tidak simpan dalam peti sejuk, nanti ia akan menyerap lembapan.
Sumber: Wati Aziz via Kelab Kaki D.I.Y & Dunia Deko
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)