Haziq Hussni atau lebih dikenali sebagai Haziq Hotfm telah berkongsi tentang darah tali pusat atau Stem Cell. Menerusi gambar yang dimuatnaik di instagramnya, beliau menjelaskan bahawa tujuan utama menyimpan darah tali pusat hanyalah untuk tujuan perubatan.

Masa #PincessChayra lahir haritu Haziq ada post pasal stemcell kan? Ada yg DM tny halal ke. Tak haram ke buat gitu. Simpanan darah talipusat baby ni dibenarkan ke tak dari segi agama?

Okay. Sebenarnya ramai taktau lg simpanan darah talipusat ni dibenarkan dan harus untuk tujuan rawatan. Bukan utk benda lain tau. Bagi Haziq n Putri ni kira mcm insurans kesihatan jugak la utk Chayra kalau2 ada terjadi sesuatu yg tak diingini in future kan.

Sbb darah talipusat baby ada sel stem yg amat berharga dan tinggi manfaat perubatan dia dan boleh digunakan utk merawat lebih 80 jenis penyakit. So why not kan?

Ada yang turut berkongsi pengalaman menyimpan darah tali pusat. Namun ada netizen yang mempersoalkan bukan kah tidak boleh menyimpan tali pusat. Sebenarnya darah yang diambil dari tali pusat akan disimpan di tempat penyimpanan stem cell dan penjaga tidak akan menyimpan sendiri kerana stem cell harus disimpan dengan baik ditempat khas.

Biasanya ada ejen untuk handle benda ni

Ustaz kata tali pusat tu perlu ditanam bukan disimpan

Kita tak simpan pun tali pusat, dia cuma ambil cell dalam tali pusat je

Comelnya daddy dan princess

Sumber: Haziq Hussni

 

Tinggalkan Komen