Penerbangan yang lama dan jauh dengan anak kecil selalunya akan leceh dan memenatkan. Bagi anda yang merancang untuk membuat perjalanan jauh dengan si kecil, apa kata ikuti tip yang dikongsi Ramona Zamzam ini.

Ramona  bercerita tentang topik ini apabila dia membawa anak pertamanya, Ivanna Alashkar, 8 bulan ke Turki. Dia dan suami, Rami Alashkar bekerjasama untuk mengawal dan menjaga Ivanna di sepanjang perjalanan. Ini merupakan kali kedua membawa Ivanna ke luar negara yang melibatkan jarak jauh dan penerbangan yang lama. Berikut ialah perkongsian Ramona;

Ramai yang tanya Ramona how did I handle Ivanna on the long flight, Ivanna meragam ke tak, mcm mana dgn long journey and bla bla bla 😬

I must say i’m super proud of her sbb tak cranky & tak byk meragam at all. Tipula tak nangis lgsg, dah la gigi dia tengah tumbuh, ada la juga but not for too long. 

#1 PILIH PENERBANGAN WAKTU MALAM
I picked a night flight so its easy sbb Ivanna mmg jenis tido mlm so most of the time dia tido je kat dlm plane sbb ngantuk. 

#2 SUSUKAN ANAK SEMASA TAKE OFF & LANDING
I breastfeed her during taking off and landing utk taknak bagi rasa pressure (i believe most moms who fly mesti tau trick ni).

#3 BAWA MAINAN KEGEMARAN

Time lain bila Ivanna berjaga me & Rami will just try our best to play with her, we purposely bwk a few of her toys (teether, her fav book, kain yg boleh touch mcm2 tu, anak patung kucing).

#4 GUNA BASSINET

We also ordered a bassinet so Ivanna gets her own space time dia tido (walaupun bassinet tu kecik mcm kotak tempat kucing main 😂) but it was quite relaxing for me & Rami sbb tak payah nak dukung her all the time on our laps.

#5 CEPAT TEPUK SUPAYA TIDUR SEMULA

A few times she woke up mengigau and nangis sikit but we will cepat2 tap her ass dodoi2 sampai Ivanna tido balik.

Hope my sharing helps! My advice is, jgn takut utk travel dgn baby. Tgh kecik2 ni pun angkut je nanti lama2 they’ll get use to it cuz thats what i did dgn Ivanna.

First time nak naik long flight mmg nervous (i took Ivanna on her long flight pegi Bahrain when she was 4 months), time tu mmg taktau what to expect and penat gila rasanya but lepas first time tu terus ok dah and you’ll know how to handle soooo all the best mummies!! 💪🏼 

#travelingtips 
#sharingiscaring

Ramai yg tanya Ramona how did i handle Ivanna on the long flight, Ivanna meragam ke tak, mcm mana dgn long journey and bla bla bla 😬 I must say i’m super proud of her sbb tak cranky & tak byk meragam at all. Tipula tak nangis lgsg, dah la gigi dia tengah tumbuh, ada la juga but not for too long. I picked a night flight so its easy sbb Ivanna mmg jenis tido mlm so most of the time dia tido je kat dlm plane sbb ngantuk. I breastfeed her during taking off and landing utk taknak bagi rasa pressure (i believe most moms who fly mesti tau trick ni). Time lain bila Ivanna berjaga me & Rami will just try our best to play with her, we purposely bwk a few of her toys (teether, her fav book, kain yg boleh touch mcm2 tu, anak patung kucing). We also ordered a bassinet so Ivanna gets her own space time dia tido (walaupun bassinet tu kecik mcm kotak tempat kucing main 😂) but it was quite relaxing for me & Rami sbb tak payah nak dukung her all the time on our laps. A few times she woke up mengigau and nangis sikit but we will cepat2 tap her ass dodoi2 sampai Ivanna tido balik. Hope my sharing helps! My advice is, jgn takut utk travel dgn baby. Tgh kecik2 ni pun angkut je nanti lama2 they’ll get use to it cuz thats what i did dgn Ivanna. First time nak naik long flight mmg nervous (i took Ivanna on her long flight pegi Bahrain when she was 4 months), time tu mmg taktau what to expect and penat gila rasanya but lepas first time tu terus ok dah and you’ll know how to handle soooo all the best mummies!! 💪🏼 #travelingtips #sharingiscaring

A post shared by Ramona Zamzam (@ramona_zamzam) on

Sumber: Instagram Ramona Zamzam

Tinggalkan Komen