Hidangan pencuci mulut merupakan hidangan yang digemari rakyat Malaysia. Siapa je tak suka manisan? Kanak- kanak pun suka tau. Lagi- lagi manisan yang dihidangkan sejuk. Buat buat badan segar terutamanya pada cuaca sekarang. Para ibu boleh lah buat manisan untuk anak- anak makan selepas balik sekolah.
Antara manisan yang boleh dihidangkan untuk anak dan suami ialah puding karamel dan telur. Hidang sejuk- sejuk untuk family. Bahan nak buat pun senang je nak cari. Kos pun tak terlalu mahal. Jom lihat resipi puding karamel dan telur yang dikongsikan.
Resipi ini dikongsikan oleh Rose Aien Ramli di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI PUDING KARAMEL DAN TELUR
Puding caramel dan telur.
Bahan- bahan untuk bahagian bawah: – 5 sudu gula pasir (buat jadi caramel, cara sama macam nak buat gula hangus untuk puding) – 600mk air – 3 sudu gula pasir – ½ sudu makan serbuk agar- agar – 2 biji kuning telur
Ads
Cara- cara masak bahagian atas: 1. Masak semua sekali sehingga mendidih. 2. Kemudian, kacau kuning telur tuang dalam adunan agar- agar yang tengah mendidih tadi. 3. Kacau sekejap kemudian tutup api. 4. boleh tuang dalam bekas acuan (isi separuh sahaja).
Bahan- bahan untuk bahagian atas: – 500ml susu cair – 100ml air – ½ sudu serbuk agar- agar – 2 biji kuning telur – 6 sudu besar susu pekat (nak manis boleh tambah) – 1 sudu kecil esen vanilla – 1 sudu besar tepung kastard
Cara- cara masak bahagian atas: 1. Masak semua sekali hingga mendidih, kemudian boleh penuhkan acuan tadi.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. para ibu boleh cuba buat di rumah. Buat bersama anak lagi baik. Anak boleh belajar memasak walaupun hidangan simple sahaja. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Sirap selasih dibuat air mungkin sudah biasa. Apa kata kali ini kita buatkan puding pula. Lagi sedap gabungkan dengan lapisan susu yang buat puding lebih selesa.
Macam mana resipinya? Resipi perkongsian Farisha Sofea ini memang mudah. Jom cuba!
PUDING SIRAP SELASIH
Bahan Bahan :
Bahan A :
15g agar agar tali
1/2 cawan gula
1.2L air
2 sb biji selasih (direndam dengan air panas)
daun pandan (disimpul)
Sedikit sirap ros
Bahan B :
15g agar agar tali
1/2 cawan gula
900g air
1 tin susu cair
secubit garam
sedikit esen vanilla
Untuk menyediakan Bahan A, masak agar agar dengan air hingga larut. Kemudian masukkan gula dan kacau rata. Masukkan daun pandan dan sirap ros.
Masukkan pula biji selasih yang sudah direndam tadi. Kacau sebati. Tuangkan 3/4 penuh ke dalam acuan / loyang. Biarkan seketika sehingga agar agar sederhana beku.
Sementara itu kita siapkan pula Bahan B. Caranya juga sama, masak agar agar dengan air hingga larut. Masukkan gula dan kacau rata. Masukkan pula susu cair, garam dan esen vanilla. Kacau sampai sebati.
Apabila Bahan A sudah sederhana beku, tuangkan Bahan B sehingga penuh acuan / loyang tadi. Bekukan baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Apabila sudah beku sepenuhnya, potong agar agar mengikut citarasa / keluarkan agar agar dari acuan.
Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nak cuba biskut moden yang popular tetapi tidak yakin kerana sedikit menyukarkan. Apa kata kita cuba biskut ringkas yang cukup mudah disediakan.
Resipi Biskut Casablanca ini antara yang boleh dicuba bersama anak-anak. Ia ringkas dan paling mudah disediakan. Paling menarik, gabungan nestum, oat, cornflakes, badam dan bijan buat anak teruja. Jom cuba resipi perkongsian Pn Roz Mika.
Berhajat, boleh cuba resepi di bawah. InshaaAllah ..rasa tak mengecewakan. Casablanca Delight Cookies.
Anak-anak penggemar muffin coklat, apa kata ibu buat je sendiri guna resipi yang dikongsikan ini. Resipi yang sangat mudah, hanya kacau dengan tangan sahaja, hasilnya gebu elok.
Penyediaan bahannya juga sangat mudah dan tak perlu modal besar. Malah satu adunan tu anak boleh puas makan. Kalau beli sebiji RM1.20 atau RM2 bergantung pada saiz. Ni modal dalam RM20 pun boleh buat banyak kali.
Kalau nak buat jamuan pun, menu ni salah satu yang paling mudah untuk disediakan. Berikut antara resipi yang dikongsikan oleh Nurlyza’eiza Che Mat.
Muffin coklat
Bahan A
250g susu full cream
1 sdb cuka
Satukan kacau biarkan 15 minit (butter milk)
Bahan B
160g gula kastor
120g minyak masak
1 sdt esen vanila
1 sdb emolco coklat
2 biji telur
Bahan C
250g tepung gandum
50g serbuk koko
1 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikabonat
Sedikit garam
Bahan D
150g chop chip
Cara-cara:
Satukan bahan B,masukkan bahan A kacau sebati guna whisk sahaja..
Masukkan bahan C sedikit demi sedikit kacau sebati. Kemudian masukkan bahan D gaul rata.
Isikan adunan ke dalam muffin cup tabur chop chip. Bakar 25 minit suhu 150c
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.