Pengambilan gula lebih berbahaya karena cepat meresap masuk ke dalam tubuh. Jika diambil secara berlebihan, ia akan memudaratkan kesihatan terutama pada pesakit diabetes.
Pelbagai menu yang boleh mama buat untuk anak tanpa menggunakan gula putih. Yang penting lebih sihat!
Jom kita try buat air tanpa gula putih untuk anak berbuka puasa nanti.
5 jenis air saya share kalini. Semua tak ada gula putih.
Ads
1. Homemade ribena
Bahan : Anggur, madu, air sejuk
Cara buat : Masuk anggur dan air, blend kasar, tambah madu dan kacau sekata.
2. Homemade milo
Bahan : Serbuk kakao, gula kelapa, gula tebu asli, garam Himalaya, susu
Cara buat : Blend serbuk kakao, gula kelapa, gula tebu dan garam, kemudian campurkan dengan susu.
Ads
3. Air lemonrange
Bahan : Lemon, oren, madu, air
Cara buat : Blend kasar lemon, oren dan air, kemudian tambah madu.
4. Air sarsi
Bahan : Kayu sarsi, gula tebu asli, molasses, daun pandan, air
Cara buat : Rebus kayu sarsi, gula, molasses, dan pandan dan air, sejukkan.
5. Air kordial oren
Ads
Bahan : Oren, air, madu atau gula tebu asli
Cara buat : Masak perahan air oren dan madu/gula, kemudian bancuh dengan air
Singgang Daging Kelantan Yang Tersangat Sedap & Mudah Nak Buat. Ni Resipinya!
Jika tiada idea untuk menyediakan menu untuk hari ini, apa kata anda sediakan sahaja Singgang Daging Kelantan yang bukan sahaja mudah disediakan malah enak rasanya. Meskipun menu ini terkenal di neger Pantai Timur namun ramai akui menepati selera sesiapa sahaja yang menikmatinya.
Jadi jika anda belum pernah mencuba menyediakan menu ini di rumah, apa kata jadikan resipi yang dikongsikan oleh Femes Media ini sebagai panduan.
Singgang Daging Kelantan
Bahan-bahan:
1/2 kg daging – hiris/potong kecik *
1½ inci lengkuas – ketuk *
1 inci halia- hiris memanjang, kecil-kecil*
2 sudu besar ketumbar – tumbuk kasar *
3 ulas bawang putih – mayang *
4 ulas bawang merah-mayang*
3 tangkai lada kering -tumbuk bersama ketumbar(tidak lumat) *
3 keping asam keping
Garam dan gula
Serbuk perasa dan budu ( jika suka)
Air
Cara:
Semua bahan bertanda * tu masukkan dalam periuk dan gaul bersama daging tanpa air.
Rebus bersama daging tanpa air sekejap (mati awas). -rahsia kesedapan singgang sebab rasa bahan-bahan masuk ke dalam daging.
Masukkan air.
Biarkan sehingga daging empuk.
5.Masukkan garam dan asam keping.Masak lagi sehingga betul-betul empuk.
Boleh letak serbuk perasa dan budu.
Lepas tu tutuplah api.Boleh dihidangkan.
-garam dan asam tidak dimasukkan awal untuk elak daging jadi liat.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Siapa kata bayi tak boleh makan kek? Yang penting bahan-bahan yang diperlukan mestilah mesra bayi.
Jom cuba buat kek carrot kukus versi bayi, mudah disediakan dan paling penting sedap!
KEK CARROT VERSI KUKUS
Bahan A:
🥕2 biji telur
🥕½ cawan minyak masak
🥕madu @ puree kurma – sukatan ikut kemanisan yg dikehendaki (⚠️ penggunaan madu utk bayi berumur 1 tahun dan ke atas)
➡️Blend sehingga kembang dan berbuih² tiga bahan ini. lagi lama lagi bagus sbb nanti kek tu akan naik cantik dan teksturnya lembut.
Bahan B:
🥕1 cawan tepung naik sendiri (jika guna tepung gandum unbleached, perlu tambahkan baking powder)
bahan C
🥕carrot sagat (kuantiti ikut kegemaran masing²)
🥕zest lemon (utk buang bau hanyir telur,sbg pengganti esen vanila)
masukkan bahan B di dalam bekas. kemudian tuangkn bahan A yg telah siap diblend. kacau sebati menggunakan whisk. tak perlu kuat-kuat ya. Barulah masukkan bahan C. sebatikan juga.
Tuangkan ke dalam bekas@acuan@loyang. Mami guna carrot sagat, potongan kurma dan kepingan badam sebagai hiasan. (optional). Kukus selama 45minit atau sehingga masak. nak tukar kepada versi bakar pun boleh.
Ubi Getuk Frozen Jadikan Menu Minum Petang. Teringin Nak Makan, Bila-bila Boleh Dinikmati!
Buat mak-mak yang suka menyediakan menu minum petang untuk dinikmati seisi keluarga, bolehlah cuba sediakan ubi getuk yang difrozenkan ini. Tentunya bila sudah ada stok di dalam peti sejuk, kerja menyediakan hidangan semakin mudah dan cepat. Pantang rasa teringin, terus boleh goreng dan dinikmati bersama.
Ubi Getuk Frozen
Bahan-bahan:
2 kg ubi yang sudah kupas kulit
1 biji kelapa parut putih/ 350gm
2 cawan gula pasir( nak lagi manis boleh tambah sikit) terpulang pada citarasa masing-masing.
2 sudu besar tepung gandum.
Cara-caranya:
1.Rebus ubi hingga empuk ( isi garam)
2.Setelah empuk..tos kemudian hancurkan hingga lumat.
3.Tambah kelapa + gula + tepung gandum.
4.Gaul sebati.
5.Timbang setiap doh 20gm.
6.Bulat-bulatkan, pastikan sapu minyak dekat tapak tangan supaya mudah nak bulat-bulatkan.
Ekstra Info : Kuantiti dapat 140biji +-
Tepung salut
Bahan-bahan:
400 gm tepung beras
200 gm tepung gandum
1sudu besar garam
2 biji telur
1 cawan air kapur sederhana keruh.
21/2 cawan air biasa
Sedikit pewarna kuning.
Cara-caranya :
1.Satukan semua bahan hingga larut.
Celupakan doh ubi dan kemudian goreng sekejap.
Tips
-Pastikan minyak betul-betul panas.
-Guna api sederhana.
-Setelah letak ubi dalam kuali segera kacau-kacau supaya tak melekat satu sama lain.
-Jangan goreng terlalu lama @ api besar nanti ubi meletop pecah-pecah.
-Goreng sekejap dulu bila sudah sejuk baru beloh pack dan frozenkan.
Weekend ni tak tahu nak bonding time di mana bersama famili? Apa kata sertai Projek Parenting Care 2023 dengan pelbagai aktiviti menarik serta hadiah lumayan sesuai untuk seisi keluarga! Ibu ayah boleh ikuti Bual Sihat & Selamat serta Carseat Talk dan anak-anak boleh join pertandingan mewarna.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.