Apam susu ini sesuai makan masa breakfast atau hi- tea baby mahupun dijadikan makan tengah malam. Teksturenya yang gebu tak tercekik, pastikan putar tu bagi lama baru lah gebu gebas. Sesuai seawal usia 7 bulan.
Bahan-bahan:
4 bji telur
1 sudu besar ovalette
( Boleh gantikan ovallete dgn baking powder yg aluminum free 1 sudu kecil)
3 sudu besar susu fm / full cream debu
1 sudu kecil esen vanilla ( optional, if x nk letak pon x pa)
1/2 cawan madu ( 1y above)
Bawah 1y boleh guna puree kurma
Nota: Kesemua bahan diatas ini dicampurkan sehingga putih dan ringan. Sekiranya tiada mixer, boleh menggunakan blender.
Bahan B:
2 cawan tepung gandum( unbleached)
Ads
Noted : sukatan ni agak banyak, boleh kurangkan sukatan if nak buat sikit jer
Cara – caranya:
Apabila sudah siap gaulkan kesemua bahan A diatas, masukkan dua cawan tepung gandum dan gaul sehingga sebati.
Ads
Asingkan kepada 2 bahagian untuk warna (guna puree buah naga sebagai pewarna semula jadi)
Jangan lupa sapu acuan dengan minyak / guna baking paper dan kukus selama 30 minit dengan api yang kuat dan pastikan air mendidih dahulu baru masukkan adunan.
Untuk elakkan apam daripada bantar, pastikan tudung periuk dibalut bersama kain bagi mengelakkan air menitik.
Ads
Pastikan mixer atau blender mengisar selama 15 ke 20 minit. Ini kerana, lebih lama putar, apam susu akan lebih gebu.
Bagi ibu yang sudah pun mempunyai pengalaman menyediakan bekalan anak ke sekolah tadika atau pra sekolah pastinya tidak punya masalah dalam menyediakan sarapan sekaligus bekalan buat anak. Ibu yang baru pertama kali pastinya memerlukan perancangan yang tepat untuk penyediaan sajian ini agar semuanya berjalan lancar di pagi hari.
Siapkan bekal anak juga tidak perlulah menu yang berat. Ikut kemampuan ibu untuk sediakannya. Jika ada masa lebih, sediakan menu yang lengkap untuk anak. Perkongsian ibu ini, Puan Fazira Salleh boleh juga mama cuba. Walaupun bekerja tetapi tetap sediakan bekalan untuk anak. Simple je tapi lengkap nutrisi. Jom intai resipinya.
BUKTI KEGIGIHAN SIAPKAN BEKAL ANAK
Sebab anak sekolah SJKC, jadi marilah kita menggigihkan diri siapkan bekal. Tapi maaflah…tak ada hiasan fancy-fancy macam bento semua tu, pasal mak bekerja nak. Konsep dia, asal kenyang sudah. Hahahaa!
(Memasak 15 minit)
1. Panaskan kuali dengan minyak sedikit dan tumis bawang kisar dan ayam cincang.
2. Masukkan lobak dan kemudiannya nasi. Perasakan dengan sedikit garam.
3. Kacau telur dan tuang atas kuali tak melekat.
4. Golek-golekkan kuali supaya telur jadi nipis dan lebar.
5. Balut nasi tadi dengan telur. Siap!
*Yang merah atas telur tu sos ya, bukan darah jari mak yang terluka masa potong sayur sebab mengantuk bangun pukul 5 pagi.
NASI AYAM EKSPRESS
Bahan-bahan
=====================
1/2 cawan nasi
1 sudu susu cair
2 sudu stok ayam/ Suku kiub pati ayam
1 potong ayam
1 sudu kicap lemak manis
1 sudu kecil sos tiram
Memasak (10 minit)
====================
1. Kukus nasi dengan pati ayam dan susu cair.
2. Sementara tunggu nasi masak, potong ayam kecil-kecil.
3. Masak ayam dalam kuali dan masukkan kicap dan sos tiram.
4. SIAP!
** kalau telur rebus pun nak kena bagitau macama mana cara nak masak dia, memang mintak kaki laaa.
PASTA TOMATO
Bahan-bahan
======================
1/2 mangkuk pasta spiral
1 ulas bawang putih cincang halus
1 sudu bawang merah kisar
1 sudu daging cincang
1 cawan pes tomato
1 cubit mix herbs
2 @ 3 butang cendawan hiris nipis
Memasak (10 minit)
=======================
1. Tumis bawang, bawang putih dan daging kisar sampai naik bau.
2. Masukkan pes tomato, mix herbs dan cendawan butang.
3. Perasakan dengan gula/garam.
4. Siap!
*Buah oren, macam biasa. Pilih yang bontot lobang tu haaa…kompem manis.
PANKEK NUTELLA
Bahan-bahan
==================
1 cawan susu cair
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu teh baking soda
2 sudu butter
Secubit garam
Memasak ( 10 minit)
======================
1. Campak je semua bahan dalam blender. Kalau dah tak berketul tu kira ngam dah.
2. Panaskan kuali tak melekat yang dah terperap lama dalam lemari tu.
3. Api jangan kuat sangat eh.
4. Pastu pakai senduk yang kau buat ceduk sup tu, tuang satu senduk kat atas kuali tadi.
5. Bila ko tengok dah berbuih-buih, terus terbalikkan.
6. Sapu satu side dengan nutella, kampuh dua keping
7. Siap!
** Cakap kat anak, ini dorayaki yang doraemon baru hantar special pagi tadi. Kompem makan banyaaakk!
Memasak (10 minit)
===========≠=========
1. Rebus spagetti sampai lembut
2. Tumis bawang putih dengan marjerin/mentega sampai wangi
3. Masukkan susu cair,kacau sekejap
4. Gaul kuah dengan spagetti tadi dan perasakan dengan garam
5. SIAP!
*Atau kalau malas, bangun rebus spagetti je. Lepas tu panaskan kuah yang dah siap dalam tin tu. Atau kalau malaaas lagi, spagetti pun ko mintak encik suami tolong rebuskan. Uhuii.
Intai resipi-resipi ringkas lain yang disediakan olehnya di facebook. Semuanya sedap dan ringkas sahaja untuk anak. Paling penting anak kenyang dan bersedia untuk menimba ilmu di sekolah.
Tip Siapkan Anak Ke Sekolah
* Rancang menu seminggu supaya senang nak set minda nak masak apa dan sediakan bahan-bahan untuk seminggu.
* Jangan lupa tanya apa menu yang anak-anak ingin bawa ke sekolah. Ambil kira pendapat anak supaya barulah anak selera dan ternanti-nanti untuk makan.
* Tak perlulah serius sangat, sambil-sambil anak main boleh tanya apa dia nak makan dan suka bawa ke sekolah.
* Tak perlu juga menu yang berat dan sarat, menu simple dan anak senang nak makan sendiri adalah menu terbaik.
* Tip nak masak pula perlulah disiapkan awal. Malam sebelum nak masak, wajib siap potong semua bahan, tinggal nak masak saja esok pagi.
* Bahan-bahan basah jangan dilupa. Ni paling penting, turunkan di bahagian bawah supaya senang nak masak.
* Bangunlah awal dari biasa. Tak perlu lama pun, anggaran masa 30 minit hingga 45 sahaja di dapur.
* Bekas bekal anak pastikan letak setempat. Tak adalah baru nak tercari-cari bila nak isi makanan. Buang masa.
* Ajar anak ambil makanannya sendiri dan masukkan dalam beg. Mudah.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Telur dadar memang kesukaan anak-anak kita. Tak sah kalau makan nasi tanpa telur goreng. Malas hendak menggoreng cara biasa, yang anda tidak tahu rupanya telur boleh juga digoreng menggunakan air fryer.
Paling menarik hasilnya tetap sama seperti digoreng dalam kuali. Tetap gebu dan naik elok.
Macam mana cara nak memasaknya? Suhu berapa? Perkongsian resipi dan langkah demi langkah pengguna akaun Tik Tok @wna_azy90 ini anda kena cuba. Jimat masa.
Paling penting sama sama gebu macam dalam kuali!
“Telur dadar versi air fryer. Kena try gaiss,” tulisnya di kapsyen.
Paling mudah, letakkan kertas pelapik di dalam air fryer.
Kemudian letakkan sedikit minyak masak.
Kemudian barulah dituangkan telur yang sedia dikacau.
Tetapkan suhu 160 C selama 8 hingga 10 minit sahaja.
Siap!
Tadaa, hasilnya tetap gebu gebas macam goreng dalam kuali. Jom cuba!
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Selain makanan utama, makanan jejari juga elok diberikan kepada bayi anda. Makanan jejari boleh membantu bayi untuk makan sendiri dan bagus untuk perkembangan motor mereka.
Kalau mama papa terfikir nak sediakan makanan jejari untuk si manja, ikuti resepi Chicken Corn Finger yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Resepi Chicken Corn Finger
Bahan-bahan;
3 biji ubi kentang
Tepung jagung (agak-agak mase uli , tak lekat kat tangan. Nice!)
Anak-anak adalah pemerhati yang hebat. Mereka cenderung meniru apa sahaja yang mereka lihat daripada ibu bapa dan persekitaran sekeliling. Sebagai ibu bapa, setiap tindakan dan tingkah laku kita menjadi contoh langsung yang akan membentuk peribadi mereka.