Anak mana yang tak suka makan ayam goreng. Lagi-lagi ayam goreng dengan keruping rangup, sepinggan ayam goreng boleh licin dalam tempoh sekejap saja.
Resipi perkongsian Nrl Intan Syafinas ini lain macam keruping rangupnya. Jom cuba!
Resepi ayam goreng crunchy by syafinas, menggunakan Tepung Bestari Original sahaja.
Bahan utama
Ayam
Tepung Bestari Original (nak guna yang spicy pun boleh) ikut selera masing-masing
Minyak
Perap ayam dengan tepung bestari selama setengah jam. Kena fahamkan jangan la letak 1 plastik tepung nak perap tu, agak-agak ayam banyak mana, banyak tu la tepung nya. Bancuh dengan air.
Lagi lama ayam diperap lagi rasa juicy tau tapi kalau tak nak perap lama pun tak pe dalam 10 minit pun ok. Ikut pada kerajinan nak menunggu. Yang ni saya tak bancuh dengan telur sebab kalau letak telur minyak kan jadi cepat hitam. (jangan letak garam /perasa sebab tepung bestari ni dah cukup masin)
Tepung kering (menggunakan tepung bestari jugak) guna bekas yang besar sebab senang nak gaul ayam nanti.
Ambil ayam yang diperap tadi ke tepung kering dan gaul sama rata. Masa ni tekap ayam dengan tepung bagi tepung tu bersalut dengan ayam.
Ni lah kejadian ayam.
Ok yang ni sediakan bekas/mangkuk ikut pada korang la. Isi air dalam bekas (air sejuk @air paip terpulang )dan letak penapis. Masukkan ayam yang bersalut tepung tadi ke dalam dan remdam ayam, jangan lama sekejap je dalam 2 saat.
Angkat ayam direndam tadi dan toskan.
Lepas tu masukkan semula dalam tepung kering dan gaulkan (tepung kena banyak ye jangan sikit nanti tak jadi kerinting ayam). Lepas tu akan nampak hasil kerinting macam ni.
Goreng ayam ni saya pilih dalam periuk sebab kejadian ayam bila digoreng akan jadi cantik. Minyak kena banyak bila goreng ayam tu, tak ada la hangit tang bawah tu.
Ni lah hasilnya. Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI