Anak mana yang tak suka makan ayam goreng. Lagi-lagi ayam goreng dengan keruping rangup, sepinggan ayam goreng boleh licin dalam tempoh sekejap saja.
Resipi perkongsian Nrl Intan Syafinas ini lain macam keruping rangupnya. Jom cuba!
Resepi ayam goreng crunchy by syafinas, menggunakan Tepung Bestari Original sahaja.
Bahan utama
Ayam
Tepung Bestari Original (nak guna yang spicy pun boleh) ikut selera masing-masing
Minyak
Perap ayam dengan tepung bestari selama setengah jam. Kena fahamkan jangan la letak 1 plastik tepung nak perap tu, agak-agak ayam banyak mana, banyak tu la tepung nya. Bancuh dengan air.
Ads
Lagi lama ayam diperap lagi rasa juicy tau tapi kalau tak nak perap lama pun tak pe dalam 10 minit pun ok. Ikut pada kerajinan nak menunggu. Yang ni saya tak bancuh dengan telur sebab kalau letak telur minyak kan jadi cepat hitam. (jangan letak garam /perasa sebab tepung bestari ni dah cukup masin)
Tepung kering (menggunakan tepung bestari jugak) guna bekas yang besar sebab senang nak gaul ayam nanti.
Ambil ayam yang diperap tadi ke tepung kering dan gaul sama rata. Masa ni tekap ayam dengan tepung bagi tepung tu bersalut dengan ayam.
Ads
Ni lah kejadian ayam.
Ok yang ni sediakan bekas/mangkuk ikut pada korang la. Isi air dalam bekas (air sejuk @air paip terpulang )dan letak penapis. Masukkan ayam yang bersalut tepung tadi ke dalam dan remdam ayam, jangan lama sekejap je dalam 2 saat.
Angkat ayam direndam tadi dan toskan.
Ads
Lepas tu masukkan semula dalam tepung kering dan gaulkan (tepung kena banyak ye jangan sikit nanti tak jadi kerinting ayam). Lepas tu akan nampak hasil kerinting macam ni.
Goreng ayam ni saya pilih dalam periuk sebab kejadian ayam bila digoreng akan jadi cantik. Minyak kena banyak bila goreng ayam tu, tak ada la hangit tang bawah tu.
Ni lah hasilnya. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sama seperti kita, anak-anak juga tertarik dengan apa yang dilihatnya. Menu dengan warna yang segar dan pelbagai pastinya mampu menarik perhatian si comel kita untuk makan. Salah satu menu paling ringkas tetapi berjaya membuatkan anak untuk makan pastinya daripada aneka buah-buahan segar.
Selain diberikan buah segar kepada si comel, apa kata lebihan buah dikreatifkan untuk dijadikan dalam menu ringkas seperti agar-agar atau puding. Resipi perkongsian Puan Sya Qiela ini comel dan ringkas untuk dicuba. Jom!
Sekarang ni Emiir Yusuff tengah fasa teething gigi atas, dia suka mengunyah yang sejuk-sejuk. So ibu buatkan agar-agar mix fruit viral versi baby untuk Emiir. Walaupun #nosugar, tapi ada rasa masam-masam manis buah, sedap. Kemain laju lagi emiir makan.
Bahan-bahannya:
Agar-agar bertali
Buah strawbery
Buah kiwi
Buah anggur
Buah mangga
Air secukupnya
Biji selasih (rendam dengan air panas)
Masak agar-agar dengan air sehingga betul-betul mendidih. Apabila dah mendidih masukkan ke dalam bekas atau acuan kesukaan.
Lepas 5 minit tuang ke dalam acuan, masukkan pula buah-buahan tadi bersama biji selasih. Kemudian sejukkan. Siap!
P/s: Agar-agar perlu di masak sampai betul-betul mendidih supaya bila sejuk nanti agar-agar tak mudah berair ye mommy. Saya tak ada sukatan tepat sebab saya buat sikit agak-agak je agar-agar ni. Masak ja dulu agar-agar ni macam biasa, cedokkan dalam bekas, lepas 5 minit baru masukkan buah-buahan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Labu sememangnya makanan yang cukup berkhasiat malah baik untuk anak-anak kita. Anak pun suka kerana strukturnya yang lembut dan manis serta berlemak. Selain jadikan kudapan, ibu boleh juga variasikan resipi dengan menghidangkan resipi Puding Labu ini buat anak.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Umairah Jamaah ini di facebooknya ini memang ringkas. Hanya gunakan dua bahan sahaja. Mudah dan tak perlukan langkah yang menyukarkan ibu. Jom cuba!
Simple sesangat sebab guna dua bahan saja. Labu kuning (direbus) dengan telur ayam. Rasa dan texture dia ala-ala puding telur berperisa labu. Lembut dan sedikit gebus.
Versi mak mak, bingka labu kot kan. Ada tambahan bahan bahan lain. Dua bahan aje kita guna.
Labu kuning (dah dikukus/rebus) -anggaran dalam 2-3 cawan 2 biji telur -kalau telur gred A guna sebiji aje dah ok *bijan kalau ada tapi tak wajib untuk baby.
Masukkan semua bahan ke dalam blander. Blend aje sampai gebusss. Tuang ke dalam bekas.
Tuang dalam bekas kecil-kecil pun bagus. Boleh frozenkan. Nanti nak makan panaskan aje.Tadaaa. Siap untuk dibakor.
Tak ada idea untuk sediakan menu minum petang atau sarapan pagi anak-anak, mama boleh cuba sediakan hidangan ini. Resepi yang berasaskan roti dan dimasukkan inti ke dalamnya beri sedikit kelainan.
Ala-ala roti pita tetapi ia menggunakan roti putih yang disalut dengan serbuk roti sebelum digoreng. Berikut dikongsikan resipi roti poket idea Salwan Md Yusop.
ROTI POKET
Ambil 2 keping roti
Lenyekkn roti jadi nipis.. tujuannya supaya ia melekat
Tekap dengan acuan bulat. Sy guna penutup balang plastik je.
Lepas dah celup dengan telur, salut dengan serbuk roti, kita goreng.. ini le hasilnya, kemain kembung!
Guntingkan jadi camni.
Masukkan inti ke dalam roti.
Resipi inti Roti Poket:
Isi ayam(kalau tak makan ayam boleh ganti dengan daging lembu kisar)
Carrot/timun (potong dadu)
Bawang merah (cincang halus)
Bawang putih (cincang halus)
Mayonis
Lada hitam
Daun basil(tak ada pun ok je)
CARANYA:
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
Lepas tu masuk isi ayam yang dipotong kecik-kecik.Masak seketika..
Masuk carrot/timun. Goreng dan kacau sampai betul-betul masak.
Masuk garam, lada hitam dan daun basil.(semuanya kita agak-agak ikut rasa sendiri ye)
Dah siap.
Atas darat, kita letak mayonis dan lada sulah ikut suka kita.. gaul sebati.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...