Seronoknya ibu-ibu bagi makan kalau anak dah masuk 6 bulan. Tapi kadang kala jika asyik bagi menu yang sama anak cepat bosan.
Ada sesetengah bayi suka makan makanan jejari kerana mudah pegang sendiri dan senang di bawa ke mana-mana jika ingin keluar berjalan.
Lagi elok jika anak dalam proses nak tumbuh gigi dan asyik gatal gusi, elok juga diberikan biskut jejari. Paling penting tiada gula dan garam dicampurkan dalam adunan biskut ini.
Berikut perkongsian dari Puan Nurul Wahida Rosli yang dibuat untuk anaknya yang cair di mulut. Boleh cairkan letak susu EBM makan macam bubur.
Ini resipinya :
*1 ketul unsalted butter
*3 cwn unbleached flour (saya guna tepung gandum brand Faiza)
*2-3 sudu Tepung jagung
*Puree kurma/ pisang / carrot /kismis (2 Oz pun cukup)
? Pukul butter smpai kembang sekali dengan puree.
? Masuk tepung adunkan sampai tak lekat kat tapak tangan. Kalau lekat tambah tepung unbleached sikit-sikit/tepung jagung sikit-sikit.
? Bentukkan dan bakar suhu 180 drjah selama 20 minit atau sehingga masak.
Sumber: Nurul Wahida Rosli
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mee Celup Ala Thai Perfect! Aromanya Membuka Selera, Makan Tak Cukup Semangkuk
Menu mee celup antara yang menjadi kegemaran ramai di semua peringkat usia. Sesekali jika bosan sangat makan nasi, ini antara juadah yang senang dan boleh dihidangkan pada ahli keluarga.
Dalam satu mangkuk itu, tersedia hidangan lengkap kerana ada protein, serat dan karbohidrat. Jadi boleh menggantikan nasi dan sangat mengenyangkan. Namun ramai yang anggap resipi mee celup ini renyah tetapi ia adalah mudah asalkan semua bahan asasnya cukup.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Iza Abu Bakar atau Kak Za ini boleh dijadikan idea untuk anda sebagai hidangan keluarga atau tetamu yang berkunjung ke rumah.
RESIPI MEE CELUP ALA THAI
Memang feveret sangat mee celup ni. Biasa orang letak daging atau perut lembu tapi disebabkan Kak Za sejenis tak makan daging lembu apatah lagi organ dalaman, jadi Kak Za guna daging ayam sebagai heronya. Hahaha. Ok, jom kita mula.
BAHAN BAHAN
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia – dihiris halus
Akar ketumbar (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
Ayam
Gula melaka
1/2 cawan kicap manis
Sos ikan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Mee kuning – dicelur
Taugeh secukupnya (Kak Za tak letak sebab stok tak de)
Kacang tanah – (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
Kangkung – (boleh juga letak sawi)
Daun ketumbar – dihiris
Chili flakes
Limau nipis – (diperah jusnya sebagai penambah rasa)
CARA MEMASAK
1. Mula mula panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi dan halia hingga garing dan berbau wangi.
3. Masukkan ayam, biarkan seketika, baru masukkan air. Biarkan sehingga mendidih dan merenih.
4. Kemudian masukkan sos ikan, kicap manis dan gula melaka.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
6. Keluarkan isi ayam dan carik carikkan halus.
7. Ok, untuk hidangkan mee celup ni ada kekdahnya tau. Mula mula ambil mee yang dicelur dan letakkan ke dalam mangkuk.
8. Kemudian letakkan kangkung atau sawi, taugeh, daun ketumbar yang dihiris dan isi ayam yang dicarik-carikkan tadi.
9. Siramkan kuah di atas bahan dalam mangkuk tadi dan taburkan chili flakes serta kacang tanah yang telah ditumbuk. Perahkan sedikit jus limau nipis sebagai penambah rasa.
10. Boleh juga dimakan bersama sambal kicap. Memanggg paduuuu bebb, berpeluh dahi. Ok, selamat mencuba ye. Jika nak kongsi dipersilakan.
Kredit: Iza Abu Bakar
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Raya Terpaling Sedap, Rasa Ala-Ala Jenama Terkenal. Rangup, Tak Sedar Habis Sebalang!
Biarpun sudah beberapa hari kita menyambut kedatangan bulan Syawal, tidak bermakna tak boleh buat biskut raya lagi kan? Lagi pula dah ramai tetamu yang berkunjung di rumah, banyak yang dah habis. Jadi bolehlah uat yang baharu untuk top up mana-mana kuih raya yang semakin berkurangan tu kan?
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang! Memang tak rugilah kalau buat.
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
Bahan2 seperti di bawah:
🍪250 gram Butter
🍪1 1/4 cawan Brown Sugar
🍪1 sudu kecil Essence Vanila
🍪1 biji Telur
🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum
🍪1/2 cawan Tepung Jagung
🍪1 sudu kecil Baking Powder
🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat
🍪6 sudu besar Minyak Masak
🍪2 cawan Coklat Cip
🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
Baca Juga:
Resipi Bubur Nasi 2 Bahan, Mudah Masak. Makan Dengan Lauk Simple, Bertambah Tak Cukup Semangkuk!
Bau Harum, Rasa Sedap. Buat Pes Ikan Bakar Ni, Makan Ramai-Ramai Satu Famili. Terliur Sungguh!
Resipi Ayam Sos Mentega Buat Makan Satu Famili. Sesuai Untuk Ibu Pantang, Memang Sedap!
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨
Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA!
Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba 💋
Wah, memang berebutlah makan kalau kita buat biskut raya ni. Maklumlah, rasa premium ala-ala jenama terkenal tu kan. Selamat mencuba mommies!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Banana Oat, Sarapan Sepantas Kilat Tapi Mampu Kenyangkan Anak Pada Tempoh Yang Lama!
Bukan saja menu utama, adakalanya menu sarapan juga sudah cukup membuatkan ibu pening kepala memikirkan resipi. Jangan beratkan minda, sesekali ada baiknya anda sediakan menu ringkas seperti Banana Oat ini buat anak. Paling ringkas.
Kita nampak seperti menu biasa-biasa tetapi anak suka. Malah oat dan aneka bijirin lain buat perut anak kenyang pada tempoh yang agak lama. Jom cuba resipi Fruits/Banana Oat yang dikongsikan oleh Puan Irna Syafiqah ini. Simple!
Lambat bersiaran hari ni. So inilah breakfast baby boss for today.
Fruits oat. Sejujurnya lah kan, saya sendiri pun tak lalu sangat nak makan oat ni. Walaupun kita sedia maklum oat bagus untuk jantung. Hehe..
Menu yang sangat simple. Yang penting baby pun kenyang. Mudah je mommies semua. Jom kita mula!
Bahan bahannya ialah:
Instant oat
Susu full cream
7 biji kismis
Sebiji pisang
Instant oat. Masa memula dulu saya pakai organic rolled oat. Ni dah habis, saya pakai je instant oat jenama quaker oat. Ambilkan frying pan dan masukkan susu full cream.
Kemudian masukkan instant oat tadi.
Kacau kacau kacau. Instant oat ni sebenarnya bancuh dengan air panas je dah boleh makan.
Kemudian masukkan kismis 7 biji. Kenapa 7 biji? Sebab nak ambil nombor ganjil. Aaa gittuh!
Tadaaaaa.. siap dah! Inilah hasilnya. Nampak je mangkuk makanan dia, terus datang. Haha. Afrina Afrina.
Kelebihan Oat
Oat mungkin makanan kegemaran orang dewasa, namun oat juga sesuai diberikan pada anak-anak kita kerana khasiatnya yang hebat. Antara kebaikannya adalah:
- Oat adalah whole grain food yang mengekalkan kebaikan bijirin walaupun setelah dimasak.
- Diperkaya dengan fiber atau serat sekaligus memudahkan pencernaan bayi dan mengelakkan sembelit pada bayi dan kanak-kanak.
- ¼ cawan oat bersamaan dengan 8% keperluan zat besi pada bayi.
- Selain itu ia turut membekalkan 44% keperluan magnesium dan 25% zink setiap hari.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI