Si kecil mama yang baru belajar makan juga suka kalau diberi snek yang sesuai untuk mereka. pemilihan snek yang betul amat penting supaya ia dapat memberikan nutrisi yang diperlukan buat anak-anak dan juga baik untuk kesihatan mereka.
Resepi biskut kurma gebu yang dikongsi oleh Puan Nurul Syazana melalui Facebook Happy Baby Foods Malaysia boleh dijadikan salah satu snek untuk si manja mama. Cair di dalam mulut ia sesuai untuk bayi mama yang masih belum tumbuh gigi sepenuhnya. Mesti bayi mama teruja nak makan sampai habis.
Biskut Kurma Tergebu namanya. Utk bby yg Tak ada Gigi sgt sesuai. Mmg melt in mouth, lenyek dgn lidah dh hlg lebur dlm mulut. Klau pgg biasa, tk hancur. Yg ini biskut experiment, next time boleh la tukar sukatan tpg gndum 1cwn & tpg jgg ½cwn sbb ank dh mkn tekstur dewasa.
Kebanyakan ibu rata-ratanya mengalami masalah anak tak berselera makan ataupun susah nak makan. Mereka memang akan lupa pasal makan, terutamanya kalau tengah main. Kalau anak makan pun, mesti makan makanan yang kurang khasiat seperti keropok, coklat, dan sebagainya.
Kadang tu disebabkan dah puas nak paksa anak makan, akhirnya ibu biarkan macam tu je. Sampai satu tahap ibu bapa beranggapan kalau anak nak makan nanti pandailah dia minta sendiri.
Ada juga anak yang sekejap-sekejap minta susu dan mereka hanya kenyang minum susu semata-mata. Ingat ya kalau anak-anak macam ni, keperluan mereka nak membesar tak cukup. Nak tak nak ibu bapa kena kreatif dan berusaha nak galakkan anak makan.
Mungkin tip yang dikongsikan oleh Puan Hani Aziz yang dipraktikkan kepada anaknya berusia 2 tahun 6 bulan yang sebelum ini susah juga nak makan boleh dicuba.
Hani rajin share moment bila aisyah makan. Entah la, mungkin 1 kepuasan. Kenapa? Sebab dia bukan macam ni setahun yang lalu.
Susah sangat nak makan terutamanya macam nasi dan mee. Yang dia suka hanya biskut, roti dan kerepek-kerepek.
Serius risau sangat Hani time tu. Tapi sekarang dah 360 darjah berubah! Alhamdulillah
Bersemangat Hani masak setiap hari tengok anak berselera dan laju makan. Ibu yang ada masalah anak-anak kurang selera makan atau terlalu memilih makanan boleh cuba 10 tip yang Hani nak share ni :
Percaya lah. Makin kita paksa dia makan, makin dia cuba untuk protes. Apatah lagi kalau kita marah- marah sebab dia elak untuk makan, lagi anak bad mood nak makan.
Minta mereka bantu kita dalam proses menyediakan juadah seperti mencuci sayur, cuci beras, kacau lauk. Yang simple-simple je. Sambil tu boleh cerita sikit² pada anak benda ni sedap tau. Mama suka. Ayah suka. Aisyah pun mesti suka. Cerita dengan penuh emosi.
Cuba kita fikir, kenapa budak-budak suka dengan “jajan” walau belum pernah rasa pun benda tu?
Tengok la packaging jajan. Menarik. Warna warni. Mudah nak tangkap tumpuan anak. Kan
Macam tu juga kita kena serve makanan anak-anak kita. Make sure colourful. Ada warna hijau. Ada warna oren. Ada warna coklat
Sayur sayuran pun bole dipotong ikut bentuk-bentuk menarik. Nasi pula ditekap gunakan acuan mangkuk yang pelbagai. Be creative.
Bila kita letak air disebelah anak ketika makan, dia akan makan sikit then minum. Makan lagi minum. Lama²-lama perut kenyang dengan air je. Makan nya tak seberapa. Minum je banyak.
Jadi biasa kan anak minum hanya sebelum atau selepas makan. Nak minum? Habis kan dulu makanan dalam pinggan.
Jangan la pagi menunya nasi + sup telur. Tengahari pun nasi + sup telur. Malam pun ulang menu yang sama. Bukan apa, kadang-kadang ibu masak sekali banyak. Nahhh, cukup untuk breakfast, lunch & dinner. Ayyaa, kesian anak-anak. Diaorang pun tak selera tengok benda yang sama je kan. Pelbagaikan menu. Biar simple asal berlainan
Ada ibu yang sediakan makanan untuk anak. Biarkan anak duduk sorang-sorang kat meja makan. Dia pulak duk mengadap cerita korea atau duk buat keje lain seperti sambil basuh pakaian. Last tengok anak makan tak habis, huhu
Kita kena tahu suasana pun mainkan peranan yang penting tau untuk tambah selera makan anak. Duduk la semeja dengan anak ketika mereka makan. Lebih bagus kita pun makan sekali sama-sama. Anak tengok kita selera makan, in sya Allah mereka pun turut akan habiskan makanan.
Kenal pasti apa menu yang anak-anak suka. Contoh Aisyah selera sangat makan kalau Hani masak soto nasi, bee hoon sup, nasi goreng, lontong, mee hailam. So seminggu buat la 2, 3 kali menu kegemaran mereka.
Apa Hani buat bila nak ajar Aisyah makan sayur? Hani berlakon dengan Shahrul ketika makan. Contoh amik carrot, Hani tunjuk depan anak yang Hani makan. Buat memek muka excited dan teramat sedap. Lepas tu suapkan Shahrul carrot yang sama. Shahrul pun buat memek muka excited sedap sambil pejam mata padahal carrot je pun, hehe
At last, anak pun terikut nak cuba sama. Alaa, siapa malas berlakon memang rugi.
Kita ni kalau anak-anak buat silap laju je suara tarzan kita keluar. Ni haa anak makan masakan kita, puji la.
Wahh, hebat la Aisyah makan. Bagus sangat. Makan carrot nanti mata nya cantik. Makan nasi nanti Aisyah bole lari laju. Makan banyak nanti Aisyah jadi kuat boleh tolong mama. Simple je kan? Puji la anak supaya mereka rasa dihargai dan mereka akan rajin untuk makan masakan kita.
Lakukan lah tip ni dengan konsisten. Anak kita bukan robot, sekali kita buat terus dia ikut. Ibu bapa kena banyakkan bersabar, tenang dan senyum.Lama-lama usaha kita akan jadi rutin mudah dan anak-anak akan terikut sama.
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sebut je biskut Famous Amos, dah terbayangkan biskut yang penuh dengan coklat chips. Ini antara biskut kegemaran seisi keluarga. Jika nak beli mungkin agak mahal. Namun apa kata ibu cuba buat sendiri di rumah dengan anak-anak.
Resepi biskut ala Famous Amos ini gerenti jadi dan puas hati untuk anak-anak makan. Cara nak membuatnya taklah susah sangat. Yang bestnya, aroma ketika membakar biskut ini memang wangi satu rumah.
Resepi Famous Amos Simple Confirm Jadi
Bahan A
250 gm Butter
1 1/4 cawan teh -brown sugar
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
Bahan B
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak masak
Bahan tambahan
– 2 cawan cip coklat
– almond flakes
Cara-cara:
1. Kacau rata bahan A guna senduk. Jangan guna mixer. Pakai spatula atau senduk sahaja pun dah cukup. Tujuan nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut.
2. Bila dah kacau masukkan pula bahan B. Sama macam tadi kacau guna spatula secara perlahan.
3. Bila dah sebati baru tambahkan cip coklat. Coklat cip jangan bawa keluar awal dari peti ais takut dia lembik bila gaul sekali nanti rasa biskut lari sikit sebab larut dengan coklat chips. Masa nak letak baru keluarkan dari peti ais.
4. Bila dah menjadi adunan, masukkan dalam peti ais selama 1 jam. Simpan sampai dia jadi keras sikit. Simpan lama pun takpe. Kalau nak cepat simpan kat bahagian atas peti ais pastu agak-agak dah keras sikit boleh bawa keluar dan start cubit mencubit.
5. Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang biskut mengembang. Make sure cubit je adunan tuh. Tak perlu tekan bagi leper.
6. Bakar 20 minit suhu 150°C guna api atas bawah. Jangan lupa preheat oven sebelum letak cookies.
Selain Bahasa Melayu, mama papa mesti nak anak pandai Bahasa Inggeris juga kan? Bila dia pandai, dah tentu akan jadi lebih yakin nak bertutur dan menggunakan Bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian. Jom, mama papa belajar macam mana nak didik anak untuk mahir bahasa ini di E-Workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Dengan hanya RM20, bukan saja ilmu tapi mama papa berpeluang memenangis pelbagai hadiah istimewa dari Pa&Ma. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!