Chicken bone broth mudah disediakan dan enak dijadikan bahan rencah sajian bayi. Paling win bila ia membantu menguatkan antibodi anak.
Ibu-ibu tentu selektif bab makanan bayi. Jadi, aspek penyediaan sajian tanpa menggunakan bahan perisa tiruan amat dititikberatkan. Chicken bone broth boleh dijadikan bahan perisa semula jadi kepada sajian si kecil.
Kebaikan chicken bone broth
Melancarkan saluran penghadaman.
Menyokong sistem saraf.
Memberikan kesan baik kepada rambut, kulit dan kuku.
Baik untuk fungsi otot.
Sumber protein yang baik.
Punca lemak yang baik.
Menguatkan imuniti badan.
Makanan yang baik untuk otak
Memberikan kesan menenangkan.
Resipi hasil perkongsian daripada Nur Fatin Azmi ini boleh anda gunakan. Caranya mudah sahaja, masak Chicken bone broth dalam satu hidangan besar dan bekukan dalam dulang kiub ais. Apabila ingin digunakan ambik beberapa kiub ini dan masukkan ke dalam sajian bayi. Mudah kan? Berikut ialah perkongsian beliau.
CBB on the go… stock baru abis semalam.
Semangat ummi buat chicken feet brooth untuk Umaira. Letak cbb laju ja dia mkn.. Lagi la semangat ummi nk masak utk kesayangan ummi ni..
Menguatkan antibodi dan brain food
CHICKEN BONE BROTH (CBB) sangat mudah berkhasiat dan lazat. tak perlu nak bergaram2 pun makanan baby. Ibu2 kena rajin je beli tulang-tulang. Murah je pun tulang. Nak sediakan pun simple.
Selain sebagai perasa makanan yang hebat CBB ni sangat2 bagus as IMMUNE BOOSTER dan BRAIN FOOD dan keseluruhan kesihatan tau. sediakan CBB selama yg boleh sampai tua pon takpe.
Ads
Bahan asas CBB hanya tulang , air dan mild acid.
Jika ingin menambah bahan lain, itu optional je.
CHICKEN FEET BONE BROTH
Bahan bahan:
Kaki ayam
Lemon (kalau tiada lemon boleh letak 2 keping asam keping atau limau nipis)
3-4 liter air
Bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga
Batang saderi dan daun sup
2 batang lobak merah
Sup bunjut
Bawang putih, bawang merah dan bawang Holland
Nak campur apa-apa sayur pon boleh
Kaedah memasak
Ads
Rebus atas dapur gas selama 4~5jam dgn api yg kecil. Jika air kurang, boleh tambah air.
ATAU rebus semua guna SLOW COOKER selama 8 jam.
Pemilihan periuk elak keracunan toksik
Jika anda tidak memiliki slow cooker, renihkannya di atas dapur guna periuk tanah atau periuk keluli. Jangan guna aluminium sebab aluminium boleh serap masuk dalam broth dan jadi racun pulak. refer poster aluminium toxicity.
Info chicken bone broth
Ads
Fungsi penggunaan weak acid adalah utk mengeluarkan zat galian dr tulang
Contoh Weak acid: cuka apple,asam keping, asam jawa,lemon dan tomato.
Bagus utk immune booster dan lain-lain.
Natural MSG untuk bayi.
RENIH MENGGUNAKAN PERIUK YANG SESUAI
Stainless steel
Ceramic
Periuk tanah
Periuk kaca
Jangan guna periuk aluminium atau periuk non stick
Chicken bone broth ini tidak sesuai direnihnya menggunakan periuk aluminium non stick sebab boleh menyebabkan tindakbalas dengan weak acid menjadi toksin.
Jangka masa merenih
Bila renih lagi lama ekstrak makin berkhasiat dan boleh mengakibatkan high glutamate content. Tempoh yg sesuai utk CBB adalah antara 4-5 jam, kecuali kalau menggunakan periuk slow cooker 7-8 jam manakala pressure cooker pula 1 jam tetapi pastikan inner pot ialah dari jenis stainless steel.
Kalau bercakap tentang masakan orang dulu-dulu memang cukup rasa dan sangat berbeza dengan zaman sekarang. Kebanyakkan resipi yang ada telah banyak diolah disebabkan masa dan jenis bahan yang sukar didapati di bandar-bandar besar.
Bagi yang rindukan kuih tradisi orang dulu-dulu boleh ikuti resipi karipap rangup di luar tetapi intinya basah di dalam yang dikongsi oleh Puan Azlina Ina ini. Selamat mencuba!
Gerenti sedap sumpah.
Saya memang suka karipap rangup kat luar inti die melt dan tak kering mcm gini.Arwah mak mmg teror betul buat karipap. Tekstur karipap org dulu-dulu ni dia nampak tebal tp kulit die rangup dan kalau mak🤣suke makan kelim yang tepitepi tu abis semua karipap botak tepi hahaha
Karipap orang lama-lama
Bahan-bahan inti kena ikut betul-betul inti karipap kalau tak sedap spoil semua. untuk 1kg tepung ya
Kentang 1 kilo setengah (kupas dan potong dadu rendam sekejap tos)
6 ulas bawang merah india
4 ulas bawang putih
Hiris nipis dan tumis dengan minyak sederhana jangan banyak sgt dalam 1/2 cawan mcm tu. Bila dah agak garing masukkan 2 peket kecil rempah kari babas yang gambar ikan warna kuning, tumis sekejap dan masuk kan air sikit kacau2 sampai naik minyak.
Masukkan daun kari dan kacau sebati. Ok masukkan daging atau ayam kisar (cincang) kalau taknak pun tak apa. Dah sebati dengan rempah masukkan kentang tadi tambah air agak-agak ikut kentang jenis apa kalau mak suka tambah sikit demi sikit sampai empok kadangkan ada jenis kentang cepat empuk. So kurang air tambah dan korang picit-picit la tgk empuk ke belom.
Kalau dah empuk perisakan dengan garam dan bahan perasa,mak tambah juga 4-5 sb gula mak suka letak gula manis2 sket sedap. bia kering sket tp jgn kering sgt tau tak sedap. Ceduk dan masuk chiller sekejap nanti dia bile sejuk dia tak kering.
Bahan doh;
1kg tepung gandum
Masuk dalam bekas besar dan lubangkan di tengah. Letak 1 biji telur 3 sb majerin (boleh ganti shortening juga mak ikut betul-betul resepi arwah mak dah dulu mana ade shortening bagaikan😂)dan sedikit garam
Sementara tu panaskan 1 cawan minyak masak panaskan betul-betul tau. Tuang dalam lubang yang korg buat tadi kacau laju2 jangan pulak guna tangan🤣 melembong nanti. Ok dah setel kacau elok dah tu korg tambah air sket2 sambil uli klau mak td dalam 1 cawan setengah air.kire cawan korg mak xtau saiz jd selamat korg tambah air sket2 dan uli.
Korg bia kan sekejap ttup la dgn piring ke dgn tudung periuk ke dalam 10 mnt. pas tu baru bentuk kan dan isi inti.goreng dgn api sederhana🥰🥰 kalau nak buat frozen korg boleh la goreng sekejap dan simpan🥰🥰🥰
Semoga bermanfaat dgn bahan2 yg mudah tau🥰🥰mak kelim pn pakai tgn je hahaha sebab tu besar2 sket😂😂 makan satu kenyang hahhahaa. Tips kelim kalau taknak tebukak korg kene tarik tepi2 dia tu bila dah cantum dua dan tekan2 bg tejuih mcm tu hehe baru tekan dan kelim jarang tebukak masa goreng.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puding milo chocolate memang menjadi kegemaran anak-anak. Rasanya chocolatenya yang kuat dimakan pula sejuk-sejuk memang tak cukup 1 loyang je kan? Boleh buatkan untuk anak-anak sebagai juadah pemanis berbuka nanti.
Harini saya nak share resepi olahan saya sendiri, biar puding ni lebih lembut & tak manis. Memang sedap & senang je tau. InsyaAllah sy guide detail untuk hampa buat resepi ni dengan jayanya 😁
ok jom start!
🍫Resepi puding Milo Chocolate by Mr.Ali (loyang 7 inci)
📍Bahan – Bahan
Lapisan Oreo:
-10 gram agar2 tali
-4 cawan air
-50g gula
-120g susu cair
-1 biji telur gred A
-1 sudu kecil essen vanila
-oreo yang dipatahkan
-Masukkan 10 gram agar2 tali + 4 cawan air. Biarkan ia mendidih. Api perlahan sahaja.Dah mendidih masukkan 50g gula. Kacau sebati
-Masukkan 120g susu cair yg sudah dikacau sebati dengan 1 biji telur gred A. Masukkan dan kacau sebati . Biarkan mendidih 1-2 minit. Dah mendidih off api
-Masukkan 1 sudu kecil essen vanila.
-Tunggu agak2 suam dalam 5-6 minit. Baru tuang kedalam loyang .
-Dah tuang masukkan oreo yg dipatahkan. Terpulang nk letak banyak mana.
Setkan suhu bilik atau letak luar dulu dalam 15 minit baru masukan dalam chiller/ peti
LAPISAN MILO
-Masukkan 8g agar2 tali + 3 cawan air. Biarkan mendidih
-Dah mendidih masukkan 60g gula.
-Bila gula dah larut masukkan 2 sudu makan susu pekat
-Masukkan 100g milo
-Masukkan 100g susu cair
-Kacau sebati dan biarkan ia mendidih 1-2 minit. Dah mendidih off api dan tambah secubit garam. Kacau2 dan biarkan suam dalam 5-6 minit.
-Keluarkan lapisan oreo tadi , cucuk2 dengan garpu agar lapisan melekat. Cucuk byk sikit tau.
-Tuangkan perlahan2 lapisan milo tadi. Biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3-4 jam .
Dah siap & boleh makan. Memang lembut tau. Sedap sangat, anak-anak mesti suka 😁.
Beras perang sememangnya baik untuk semua. Baik juga untuk anak, malah baik juga untuk kita. Paling menarik beras perang memiliki nutrisi seperti mangan, zink dan magnesium. Manakala beras biasa mempunyai lebih zat besi dan beberapa Vitamin B sahaja.
Sekiranya anda ingin memberikan beras perang untuk bayi, anda boleh menggunakan serbuk beras perang yang telah dikisar halus dan bertekstur yang lebih lembut supaya mudah dicerna oleh perut bayi.
Ibu boleh pilih sama ada ingin campurkan beras putih dan beras perang atau menggunakan serbuk beras perang sahaja bagi menyediakan makanan si kecil yang lebih sihat.
Namun, untuk anak-anak yang sedikit besar, anda bolehlah memasaknya seperti biasa. Bagaimana nak masak beras perang lebih cepat dan mudah tanpa gunakan periuk nasi biasa? Perkongsian Pn Wani Salim ini pastinya buat masa mama lebih jimat dan pantas. Masukkan sahaja ke dalam microvawe dan mama bolehlah lakukan kerja-kerja lain.
Wani nak share ngan korang step by step masak BROWN RICE guna microwave. Wani memang lama dah tinggal periuk nasi ni, untuk masak harian, tak rajin nak keluarkan periuk nasi.
Kalau ada nasi special je guna periuk nasi. Sebelum ni ingatkan nak masak nasi ni sama macam nasi biasa. Sekali berair lagi. Rupanya kena ada teknik juga. Step kat gambar bawah ya.
As usual ko amek cawan, cedok brown rice tu. Make sure guna periuk tahan microwave ya.
Dah basuh sambil baca selawat, masukkan air 2 kali ganda dari beras. Kalau satu cawan ko letak tadi, 2 cawan air gitooo.
Masukkan dalam microwave, tak tau la brand apa ada. Jangan tanya. So masak tak yah tutup dulu 10 min high power.
Ok tekan start. Dah biar dia situ, boleh pergi buat keje lain. Masak lauk ke, potong sayur ke camtu.
Dah 10 minit, korang letak pulak penutup dia masak lagi dalam 15 hingga 20 min. Suka guna microwave sebab malas nak basuh piuk nasi bekerak.
Lihatlah hasilnyaaa. Sedap pulak tu, mana kata-kata kau nak diet wani. Whatever pun, brown rice lagi healthier so makan la selalu.👍🏼
Posted by Wani Salim on Thursday, 19 September 2019
Lihatlah hasilnyaaa. Sedap pulak tu, mana kata-kata kau nak diet wani. Whatever pun, brown rice lagi healthier so makan la selalu.👍🏼
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.