Sempena musim doyan ni, macam-macam lah menu boleh kita buat sambil beraksi di dapur tau. Contohnya buah durian yang mengkal sedikit, usahlah dibuang. Masih boleh dijadikan bahan asas masak cucur durian tau.
Bahan-bahan:
10 ulas isi Durian
2 cawan tepung jagung
4 sudu besar susu pekat
Garam, gula & air
Ads
Caranya:
1. Ambil ulas durian mengkal dan asingkan dalam besen
2. Kemudiam, tambahkan sedikit tepung jagung untuk rasa rangup crunchy, susu pekat untuk kasi pekat serta sedikit garam, gula dan air ke dalam ramuan itu.
3. Gaulkan kesemua bahan ini sehingga sebati dan menjadi sedikit likat.
4. Panaskan minyak ke dalam kuali, kemudian tunggu sehingga minyak betul-betul panas
Ads
5. Titiskan bancuhan durian berbulat-bulat ke dalam kuali dan tunggu sehingga keras menguning jadi bentuk cucor bebola
6. Toskan cucor durian itu, kemudian jamu dan makan ngap sap sap sui. Sulam pulak dengan ayo teh panas, zapppppp habis licin.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Lain dari yang lain. Gabungan aiskrim soda dan air laici yang diilhamkan dengan cebisan potongan buah laici ini memang superb. Anak mesti suka, lagi-lagi bila nampak cantik berwarna-warna.
Nak buatnya pun taklah sukar. Hanya warnakan sahaja cebisan laici dan bekukan. Jom cuba perkongsian resipi Novellis Affieyza Isahak.
Aiskrim Soda Sakura. Tertengok satu perkongsian video di TikTok oleh @Khuzy. Nampak cantik macam ikan kecil-kecil tetapi rupanya cebisan buah laici yang telah diwarnakan.
Kombinasi air laici dan air aiskrim soda memang terbaik! Rasa macam jeruk laici bila aiskrim sedia dimakan. Masam-masam manis.
Buah laici pula, pertama kali beli keluaran Yusuf Taiyoob punya. Buat pesanan dari shopee sebab susah nak dapat. 100% sedap dan puas hati walaupun harganya lebih mahal daripada laici tin yang biasa. Berbaloi.
Cik Fieyza kongsi resipi di sini jika ada yang belum pernah cuba. Anggaran untuk 1 tin laici. Gandakan jika nak buat lebih.
Bahan-bahan:
Laici dalam tin – 1 tin
Air aiskrim soda – 1 botol
Air gula – tambah ikut kemanisan tekak sendiri sebab bila air dah beku, rasa manis akan kurang.
Tepung jagung – 1 sudu (larutkan dengan air)
Plastik aiskrim
Pewarna pilihan
Campurkan air laici dan gula serta bancuhan tepung jagung. Masak sehingga gula larut. Tambah ke dalam air aiskrim soda, kacau sebati.
Carikkan buah laici kemudian bahagi kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yang disukai. Biar sekejap kemudian bilas dan sejatkan air.
Masukkan buah laici pelbagai warna dan air campuran tadi ke dalam plastik. Ikat kemas dan boleh masukkan dalam peti ais sampai keras.
Berada lama di rumah, ada baiknya kita hidangkan sajian yang enak untuk keluarga. Jangan cuba menu yang berat, pilih sahaja kek mudah yang hanya dibancuh semua bahan sahaja.
Resipi perkongsian Sobehah Ramli ini mama wajib cuba. Resipi terpaling senang untuk PKP kali ini. Jom cuba!
First day lockdown kita buat kek. Husband kak beha cakap macam nak buat goreng pisang jer bancuhan dia. Senang bangat campur jer semua sekali. Jom kita pakat makan kek tenang-tenang kat rumah.
Share sini resipi butter cake super moist nanti u all boleh buat. Memang sedap. Makan panaih-panaih.
Bahan-bahan:
150gm Butter (cairkan) nak sedap guna pure butter
170gm Gula castor (kak beha tak suka manis sangat)
210gm Tepung gandum (kak beha guna bakers choice)
5 biji telor (grade A)
50gm Ovallete
50ml susu full cream
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
Semua bahan disatukan dalam bekas (kecuali butter).
Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang gebu putih.
Last masukkan butter yang di biarkan sejuk sikit kaup balikkan dengan spatula hingga sekata.
Panaskan oven dalam 5 minit 160°c.
Guna loyang 8×8 dalam gambar kak beha guna loyang besar sikit. Alaskan dengan baking paper.
Bakar selama sejam, @ sehingga masak. Keluarkan dan terbalikkan atas redai dalam 10 minit untuk pastikan kek cantik.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Lebihan roti selalu buat kita rasa serba salah. Hendak dibuang terasa membazir, jika dibiarkan sudahnya roti terbiar hingga sudah menampakkan kulatnya. Ada baiknya sebelum tarikh mati tiba, cepat-cepat buatkan lasagna ni. Confirm anak suka.
Resipi mudah yang dikongsikan oleh Masriza Basri ini mama wajib cuba. Punyalah senang, hanya susunkan sahaja dan lapiskan dengan lapisan lain. Hasilnya memang superb. Wajib cuba!
LASAGNA ROTI GARDENIA BASIC Disebabkan roti dah nak expired, jadi kita try test buat lasagna roti la yer. Ini je bahan-bahan yang ada malam tadi. Maka jadilah Lasagna Roti Gardenia Simple cara saya. Kalau nak cuba boleh try resepi kat bawah ni.
Resepi lasagna roti paling simple cara saya (versi takde sayur-sayuran)
Bahan-bahan:
6 keping roti nk expired
2 biji telur
150ml susu segar
4 keping keju
3 sudu besar sos lada hitam
3 sudu besar sos tomato
200g daging cincang
2 ulas bawang putih – dicincang
1 biji bawang besar – dicincang
1 cubit garam dan gula
Parutan keju
Tumis bawang putih dan bawang merah dengan butter/marjerin sampai naik bau. Masukkan daging cincang. Tumis sampai masak/kering air.
Tambah sos tomato dan sos lada hitam. Perasakan garam dan gula kalau perlu.
Ni pulak cara nak melapis lasagna. Sapu keseluruhan bekas dengan mentega. Saya guna bekas kecik je.
Pukul susu dan telur sehingga sebati. Celup roti dalam bancuhan tadi dan susun dalam bekas hingga penuh bahagian bawah bekas. Tuang separuh inti tadi atas roti dan ratakan.
Susun kepingan keju atas daging. Ulang dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.
Akhir sekali taburkan parutan keju di atas lapisan atas sekali. Lapisan atas sekali mesti daging dan parutan keju. Boleh letak sosej/pepperoni sebagai hiasan.
Jika ada lebihan bancuhan tadi siramkan dalam bekas tu. Bakar guna AF pada suhu 160 darjah celsius 20 minit.
Boleh olah resepi ikut kesesuaian AF masing-masing ye.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.