Resepi Dodol Lemak ‘Homemade’, Hanya Guna ‘Bread Maker’. Sekejap Je Siap!

Share

Dodol ialah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Dodol sangat terkenal di Melaka dan di Muar, Johor. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi.

Namun dengan kecanggihan teknologi alat memasak kini, semuanya boleh dihasilkan sendiri dengan masa yang lebih singkat.

Jom ikuti resepi yang dikongsi!

Dodol Lemak

Resepi dodol

Bahagian 1:
-3 3/4 cawan gula merah
-2 cawan air
-2 helai daun pandan
-1 1/2 sudu teh garam

Didihkan semua pastu sejuk sikit

Bahagian 2:
-2 cawan tepung pulut
– 2 sudu besar tepung beras
– 1 kotak kecik santan kara (2 biji kelapa) + 1 cawan air
– 2 sudu besar minyak masak

CampUR semua ni dengan ayaq gula tadi. Kacau. Pastu jangan bagi berketul dan tapis masuk dalam kuali then kacau sampai masak..

Kami guna bread maker..so masukkan adunan ni dan pilih menu jam..dah masak ulang lagi sekali.

Kredit:Eyla Osman 

Jangan panik! Jom, belajar cara handle situasi cemas. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/stay-safe/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekaran

Published by
NuFa