Tengah tular di laman media sosial Korean Garlic Cheese Bread yang memang rupanya sangat mengujakan. Kalau ada yang ambil tempahan mesti sekelip mata habis dijual.
Malah makanan ini juga turut menjadi kegemaran anak-anak kerana bahan seperti krim keju dan bawang putih yang enak setelah dibakar.
Bagi yang teringin untuk membuat sendiri roti ini untuk dinikmati bersama anak-anak, bolehlah ikut resepi yang dikongsikan oleh Puan Salbiah Mustapar melalui laman Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN).
Hanya menggunakan roti burger, menurut Salbiah ia pasti jadi dan rasanya juga tak mengecewakan.
Bg yang teringin nak buat roti korea bawang putih, tapi tak pandai nak buat roti..haa ni saya syer cara saya ye..
Saya beli bun buger yang xde bijan tu.. Belah 4 tapi jangan putus tau. .
bahan-bahan bancuhan cheese untuk celah roti”
Krim cheese 250g
Gula aising 40g
Whiping krim 30g
(mix sebati)
Bahan-bahan bancuhan garlic (celop roti)
1 labu bawang putih cincang halus
150g butter
3bji telur
1 sdu besar gula halus
Oregano
(gaul sebati)
Cara-cara:
- Buh krim cheese celah-celah roti tu..celop dengan adunan telur+buter+garlic+oregano..
- kemudian bakar dlm 20minit.. Siap!!
- Mkn panas-panas sedap!
Sumber: Salbiah Mustapar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Suka Sangat Makan Burger? Jom Buat Sendiri ‘Beef Patties’, Mudah Sangat!
“Ayden ni hari-hari nak makan burger fast food. Tak berkhasiat la! Kita makan makanan lain pula ya.”
Mungkin anak anda juga gemar makan burger yang dijual di restoran makanan segera. Kalau makan setiap hari memang tak bagus. Lebih baik anda buat sendiri ‘beef patties’ supaya dapat mengawal penggunaan bahan yang selamat dan berkhasiat.
Nak tahu macam mana nak buat? Jom cuba resipi daripada Chef Sue M Arukin yang dikongsi di facebook beliau.
Jom jadi rajin di dapur. Jangan malas beli frozen foods yang kebanyakannya tinggi kandungan lemak, garam & menggunakan bahan pengawet (preservatives). As always, feel free to share!
BEEF PATTIES
Bahan-bahan:
400 grams daging kisar (minced meat)
2 labu bawang besar – dadu kecil
1/2 cawan cincangan daun bawang
1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs)
2 biji telur
1 sudu teh Italian Herbs Powder
1 sudu teh Garlic Powder
1 sudu teh Onion Powder
1 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukupnya
Cara-caranya
1. Satukan daging kisar, bawang besar, daun bawang & serbuk roti di dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Masukkan telur dan gaul lagi.
3. Masukkan semua bahan2 lain dan gaul sebati.
4. Kepal-kepalkan dan bentukkan seperti membuat bergedil (size ikut citarasa sendiri).
5. Cairkan sedikit mentega di dalam kuali leper non stick. Letakkan patties tadi dan masak hingga kedua2 bahagian perang. Kemudian sambung bakar patties tadi dalam oven (200C) selama 10 minit. Ini untuk memastikan bahagian tengah patties masak. Enjoy!
*Patties boleh dijadikan burger, sandwich atau dihidang sebagai main course yang di tambah black pepper sauce, salads, kentang putar, nasi, pasta, kentang goreng (chips) dll.
*Selain daging lembu kisar, boleh tukar ke daging kambing, ayam atau udang.
* Garlic Powder, Onion Powder, Italian Herbs Powder tu semua boleh beli dimana-mana supermarket bahagian bahan-bahan kering. Jenama apa pun boleh.
* Selain serbuk roti yang kering, boleh juga guna roti putih yang dicincang halus.
* Selain dijadikan patties, boleh juga dijadikan meatballs cuma perlu dikukus sedikit dalam 5 minit sebelum digoreng.
*Jika nak simpan secara sejuk beku (frozen), bakar patties separuh masak, sejukkan pada suhu bilik dulu baru di balut dengan cling wrap dan sejukkan dalam bahagian freezer. Boleh di simpan hingga sebulan tanpa pengawet inshaallah.
Sumber: Sue M Arukin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak-Anak Suka Makanan Manis Tapi Risau Nak Beli Dekat Kedai? Jom Buat 6 Resipi Mudah Ni
Anak-anak suka dengan makanan manis yang menyelerakan. Hidangan seperti kek cawan, pudding roti dan jeli aiskrim tentu jadi pilihan untuk hidangan pemanis mulut si manja. Variasi pilihan resipi khusus untuk si kecil anda jadikan hidangan pemanis mulut untuk anda jadikan pembuka selera mereka.
BANANA LOVER
Bahan-bahan
Pisang
100g coklat masaka
n120g whipping cream
Hiasan
Oreo,badam,manik hiasan,coklat manik
Cara-cara
- Panaskan whipping cream secara double boil
- Setelah krim suam masukkan coklat dan kacau sehingga coklat betul-betul hancur
- Celupkan pisang ke dalam coklat dan taburkan hiasan ke atas pisang yang telah di saluti coklat sepenuhnya .
Tat buah-buahan
Tart shell
125g marjerin
100g gula ising
1 biji telur
250g tepung gandum
Cara-cara
- Satukan marjerin dan gula ising dan pukul sehingga kembang
- Kemudian masukkan telur dan pukul sehinga sebati
- Masukkan tepung gandum dan adun sehingga adunan tidak melekit
Untuk membuat tart shell
- Ambil sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan tart dan tekan atau ratakan sehingga adunan mengikut bentuk acuan
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20minit atau sehingga keperang perangan
Filling custard
50g kastard segera
150ml susu
Cara-cara
- Sebatikan kustard segera bersama susu
- Kacau menggunakan whisk sehingga sebati
- Masukkan kustard ke dalam piping beg
- Kemudian paipkan kustard ke dalam tart shell
- Boleh di hias dengan buah-buahan seperti strawberri,blueberry,anggur dan lain-lain lagi mengikut kesukaan.
Puding roti
Bahan-bahan
4 keping roti
250g susu segar
2 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin yang dicairkan
½ sudu the tepung jagung
Sedikit serbuk kayu manis
Cara-cara
- Koyakkan atau potongkan roti menjadi kepingan kecil
- Masukkan ke dalam bekas aluminium atau bekas kaca yang tahan panas
- Masukkan susu,gula,marjerin,tepung jagung dan serbuk kayu manis yang telah dikacau sebati ke dalam bekas roti
- Biarkan seketika sehingga roti benarbenar terendam
- Bakar pada suhu 18- darjah celcius selama 30minit
Sos kustard
½ tin susu sejat
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kustard
Cara-cara
- Masak kesemua bahan sehingga sedikit pekat
- Apabila sejuk,sedia dimakan bersama-sama roti yang sudah masak
Jeli Aiskrim
Bahan-bahan
90g instant serbuk jeli
400g air
Aiskrim vanilla
Cara-cara
- Masak air sehingga mendidih
- Masukkan serbuk jeli dan kacau sehingga tiada lagi ketulan serbuk
- Sejukkan seketika sebelum tuang ke dalam acuan
- Sejukkan selama 3jam di dalam peti ais
- Setelah sejuk sedia dihidang bersama aiskrim vanilla
Donut
Bahan-bahan
6g serbuk yis
250g tepung gandum
50g gula pasir
100ml air
50g marjerin
Hiasan
Coklat masakan
Coklat rice,oreo,gula pasir halus
Cara—cara
- Masukkan serbuk yis,tepung gandum dan kacau seketika
- Diikuti dengan gula pasir.kemudian masukkan air sehingga adunan bersatu
- Masukkan marjerin dan selama 15minit
- Sesudah itu,biarkan adunan selama 15 minitsebelum boleh diuli
- Setelah adunan siap bolehlah dibentuk menggunakan acuan donut
- Goreng sehingga keperang-perangan
Mufin coklat
Bahan a
½ cawan gula perang
50g minyak masak
60g susu
1biji telur
Bahan b
95g tepung gandum
10g serbuk koko
1 sudu the serbuk penaik
Choc chips sebagai hiasan
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan a ke dalam pengisar
- Kisarkan sehingga semua sebati
- Kemudian masukkan bahan b ke dalam mangkuk besar dan gaulkan sebati
- Setelah itu,masukkan bahan a yang sudah di blend kedalam mangkuk bahan-bahan b
- Kacau sehingga sebati menggunakan whisk
- Masukkan ke dalam acuan mufin dan taburkan sedikit choc chips
- Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 20minit
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Goreng Pedas Rangup Ala Korea, Salut Cheese Padu, Sedap Sungguh!
Sesekali bosan dengan nasi, apa kata anda makan ayam goreng seperti dalam drama Korea untuk sajian anak-anak. Layan makan depan televisyen di malam hari. Lagi-lagi sedap disalut keju padu. Lagi layan anak-anak makan.
Resipi ringkas tetapi sedap menyengat yang dikongsikan oleh Zurina Zulkefli ini mama kena cuba. Sedap!
Snek saya petang ini. Siapa sini suka perap ayam guna yogurt? Saya suka 🙋🏻♀️. Sebelum digaul dengan tepung saya biasa perap ayam guna yogurt perisa original, lebih senang berbanding guna susu.
Tepung pun lebih mudah melekat pada ayam. Tepung pula saya lebih suka guna tepung beras dicampur tepung jagung, sebab kalau guna dua tepung ni memang dijamin rangup. Resepi saya sertakan pada setiap gambar walaupun rasa saya ramai je yang dah biasa buat ayam korea ni ❤️.
Ayam di salut pes pedas.
Bahan utama yang diperlukan:
1. Ayam bahagian kepak, dibersihkan dan dipotong dua
2. Satu botol yogurt perasa original
3. Tepung beras dan tepung jagung
4. Serbuk lada sulah dan lada hitam
5. Pes pedas korea, apa² jenama yang ada di pasaran
6. Serbuk Cheese
7. Minyak masak
Langkah pertama. Taburkan serbuk lada sulah dan lada hitam (saya guna Ajishio) untuk perasakan daging ayam. Pastikan daging ayam dah defrost ya.
Kemudian masukkan sebotol yogurt.
Gaul sebati dan perap selama 5 minit.
Di dalam mangkuk lain, masukkan 1 cawan tepung beras bersama 1 sudu besar tepung jagung. Tepung digaul sebati. Masukkan ayam yogurt ke dalam tepung. Salut dan simpab tepi.
Panaskan minyak masak separuh penuh ke dalam kuali dan masukkan ayam. Goreng sehingga ayam bertukar garing dan keemasan. Sesudah masak, boleh angkat dan letak ke dalam mangkuk.
Sos Korea yang saya guna, buatan bumiputra Aroma Saji. Sangat sedap dan wangi, mengikuti citarasa Melayu. Tapi awas, bagi saya sos ni sangat pedas. Sekiranya anda sudah ada pes gochujang Korea, anda boleh buat sos pedas sendiri.
Tuangkan 4 sudu besar sos pedas korea ke atas ayam goreng dan gaul sekata.
Ini pula serbuk cheese yang saya guna, buatan bumiputra juga Saudagar Rasa. Cuma perlu campur dengan air panas dan bancuh sehingga likat. Senang je. Anak saya suka sebab cheese dia sedap. Secukup rasa. Sesudah bancuh, boleh tuang ke atas ayam pedas korea tadi. Gabungan pedas korea dan cheese ni memang menyelerakan.
Siap, sedia dimakan.
Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!
Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma is back!!
Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bemtuk video yang kreatif dan menarik.
Untuk join pertandingan ini, anda boleh daftar sekarang https://toko.ideaktiv.com/product/merangkak-race/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60193452950
Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?
Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/
Mama jom rileks jap, klik link NI!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI