Resepi Kuih Sagu Versi Kukus Lebih Mudah! Tak Perlu Susah-Susah Kacau

Share

Kuih Sagu versi kukus untuk minum petang. Cepat dan mudah. Tak payah susah-suah nak kacau dan nak basuh periuk atau kuali yang melekit.

KUIH SAGU VERSI KUKUS

Bahan-Bahan :-

  • 1 cawan sagu
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • Sedikit sirap
  • Sedikit kelapa parut
  • Secubit garam

Cara Penyediaan :-

1. Sagu dibersihkan dan toskan. Biarkan seketika.
2. Campur sagu, air, sedikit sirap dan gula di dalam satu bekas. Kacau² sehingga gula larut.
3. Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak. Sambil² tu boleh panaskan periuk kukus.
4. Masukkan sagu ke dalam acuan lompang, jgn terlalu penuh. Lebih krg 3/4 shj.


5. Apabila air kukusan tlh mendidih masukkan periuk kukus yg tlh diisi dgn sagu tadi.
6. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sejukkan.


7. Campur kelapa parut dgn secubit garam di dlm satu bekas. Kukus selama 2 – 3 minit supaya kelapa parut lambat basi.


8. Apabila hendak makan, gaulkan kuih sagu dgn kelapa parut td. Sedap dimakan sejuk².

Kredit Resepi : Sha Husman
Dicuba Oleh : Hamidah HA

https://www.youtube.com/watch?v=DIKU6Lp2OgM&t=637s 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang

Published by
NuFa