Mudahnya buat lemang guna air fryer ni. Jadi, sebelum korang buat lemang nanti, pastikan guna bahan yang sewajarnya dan bukannya tin.
Paling penting, utamakan kesihatan diri terlebih dahulu. Jangan sebab nak makan lemang, kesihatan korang tergadai.
Resipi Lemang Air Fryer
1. Siang-siang kena potong buluh berpeluh husband kata. Air fryer saya 2.4 liter muat untuk 10 batang buluh saiz sederhana.
Tinggi dia 4 1/2 inci tanpa guna basket. Jadi ukur 1/2inci untuk tapak 4 inci untuk bahagian atas. Bersihkan buluh pakai kain bersih.
2. Pulut tu saya guna 1/2kg rendam 6 jam dengan air biasa. Lepas basuh bersih tos kan dan mula bancuh santan.
Letak juga garam dan ajinamoto. Ayah saya cakap rasa santan tu mesti mcm air laut baru masuk pulut. Kemudian, rendamkan 1 jam lagi.
3. Cukup 1 jam, boleh masukkan pulut 3/4 ke dalam buluh (jangan lupa hentakkan bagi mampat sikit).
Selebihnya masukkan santan sampai penuh. Tengah air fryer tu saya letakkan mangkuk supaya buluh tak jatuh.
4. Ini first batch masa masak. Saya guna suhu 150′ 25 minit. Jika nak check masak ke tidak, guna ‘cake tester’.
Ada rasa berderap masa cucuk maksudnya tak full masak hanya tambah lagi 10 minit. Alhamdulillah cun je masak pulut tu.
5. Alhamdulillah, pulut dah masak cun dan berminyak, x melekat senang je keluarkan dari buluh.
Jadi buluh bole repeat guna lagi. Yang penting balut dengan kain basah bagi tahan lama hayat buluh tu.
6. Pulut lembut, lemak dan cukup rasa. Dah boleh makan bersama rendang dan jamu tetamu.
Sumber : Nor Nisrin
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tiada Bahan Pewarna & Gula! 11 Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Baca Selanjutnya:
Hanya Guna Bahan Di Dapur, No Salt No Sugar! 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun xdang2 duk tunjuk nak2 tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
BISKUT ALIEN (12m+)
– 125g ub *
– 250g susu tepung *
– 200g tepung jagung *
– freshmilk
– coklat chip homemade
– panaskan oven 170c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah2 so ibu buatkan lah tapi xleh lah selalu sebab kekacang tu mahal ?
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc !
BISKUT MAZOLA (10m)
BISKUT MAZOLA (10m)
– 1cup kacang tanah kisar *
– 1 1/2cup unbleached flour *
– 1/2cup puri kurma *
– 3/4cup+- minyak mazola
– kuning telur
panaskan oven 170c selama 5min
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
– 150g unsalted butter
– 150g puri kurma
– 200g unbleached flour *
– 20g unsweetened cocoa powder *
– 1biji telur *
– 1sk soda bikarbonat *
– 1sk esen vanilla *
– 50g almond
panaskan oven suhu 180c selamat 10min dahulu
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2bahan mummy mudah kan ? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss2
BISKUT SUSU (7m+)
– 1cup tepung jagung *
– 1cup susu tepung *
– susu tepung yang dibancuh/ freshmilk
– panaskan oven suhu 180c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
– 150g unsalted butter
– 20g unsweetened cocoa powder
– 2sb puri kurma
– 5sb coklat chip homemade
– 5sb almond
– 1scoop susu tepung
– 1biji telur
– 3/4cup+- unbleached flour
panaskan oven 170c selama 5min
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
HOMEMADE CHOCOLATE CHIP
– 1sb serbuk coklat
– 1/2sb tepung jagung
– 1/2cup susu tepung/ freshmilk
– 1sb puri kurma
– 1sb unsalted butter
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy2 berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak2 mummy
APPLE BABY COOKIES (8m)
APPLE BABY COOKIES (8m)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri epal (blend sekali dengan kurma tadi)
– 1sk cheese
– susu (optional)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri naga + 5biji kurma blend sekali)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
SWEETY COOKIES
SWEETY COOKIES
– 1cup tepung wholemeal
– 5sb tepung jagung
– 50g unsalted butter
– 2sb minyak masak
– 3scoop susu tepung
– 1sb puri kurma
– 1sb cheese
panaskan oven selama 10min bersuhu 180c
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
GERMAN COOKIES
Resepi simple 4bahan
? unbleached flour
? tepung ubi kentang
? unsalted butter
? susu tepung
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
‘Chicken Cheesy Balls’ Ala Begedil Moden. Tak Mahu Makan Nasi Pun Boleh Kenyang
Aneka bebola antara yang menjadi kesukaan anak-anak sama ada yang digoreng atau dimasak dalam sup. Berbeza dengan resipi kali ini, ibu boleh mencubanya dengan menggunakan ubi kentang seperti membuat begedil dan dicampurkan dengan ayam kisar.
Yang lainnya resipi Chicken Cheesy Balls ini ia menggunakan cheese untuk menambahkan lagi kesedapannya. Jadi bila anak-anak makan, boleh la rasa nikmat cheese tu. Kalau makan panas-panas boleh nampak cheese tu tertarik.
Resipi Chicken Cheesy Balls
Bahan-bahan :
200g Ayam Kisar
Cheese (Mozzarella/Cheddar/Parmesan)
Serbuk Roti (Breadscrumb)
100g Tepung Ubi (anggaran)
2 Biji Kentang
1 Biji Telur (Putih Sahaja)
Garam
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano
Cara-cara membuat:
1. Kupas kentang dan rebuskan sehingga empuk. Tos dan lenyekkan kentang sehingga hancur.
2. Campur kentang lenyek tersebut bersama ayam kisar.
3. Masukkan garam, lada hitam dan oregano.
4. Campurkan tepung ubi secukupnya (masukkan sedikit semi sedikit sehinggalah adunan boleh dibentuk)
5. Bentukkan adunan tadi menjadi bebola.
6. Masukkan cheese ke dalam bebola tadi.
7. Pukul putih telur sehingga sedikit kembang.
8. Celupkan bebola ke dalam telur. Kemudian celup pula ke dalam serbuk roti.
9. Goreng bebola sehingga kekuningan dengan api sederhana.
Siap untuk dihidangkan.. Sedap macam ni bukan takat anak-anak je suka, ibu ayah pun suka juga. Ok selamat mencuba.
Sumber: Ilham Resipi
**Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina bermula 26 Ogos ini jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104 & 124.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Perapan Ayam BBQ Yang Pedas, Manis & Juicy. Lebih Lama Perap, Lagi Sedap!
Teringin nak makan ayam bakar BBQ, ada cara paling mudah untuk buat perapannya. Tak perlu susah nak keluar pergi beli dalam keadaan sekarang ni. Semuanya boleh buat sendiri di rumah.
Bahan yang digunakan sangat mudah dan mudah didapati. Lagi lama perap, lagi sedap rasanya. Jom cuba resipi perkongsian saudari Amira Hasan ni. Pasti puas hati!
Cara Buat Perapan Ayam BBQ Yang Pedas, Manis & Juicy
BAHAN-BAHAN:
– 1kg kepak ayam – bersihkan
– Kicap manis secukupnya
– 1-2 sudu makan sos tiram
– 2-3 sudu makan madu
– 2-3 sudu makan sos cili pedas
– Serbuk sweet paprika atau serbuk cili secukupnya
– 1 sudu makan serbuk lada hitam
– 10 ulas bawang putih – tumbuk lumat
– 2 inci halia – tumbuk lumat
– Sedikit kunyit hidup – tumbuk lumat
– Perencah cukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk berisi ayam.
3. Gaul rata dan perap ayam selama 1 jam atau lebih. Lebih lama perap lagi sedap rasanya.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masak ayam menggunakan api perlahan hingga masak sepenuhnya. Disarankan menggunakan kuali non-stick. Boleh juga dibakar menggunakan arang atau ketuhar.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Amira Hasan via Resipi Bonda
**Nak shopping barangan pada harga berpatutan dan berbaloi, klik sini.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI