Sesekali tanpa nasi, mee menjadi pilihan yang cukup mengenyangkan. Bosan dengan mi goreng basah, apa kata kali ini kita cuba mee kuah udang pula untuk sekeluarga. Mak mentua pasti makan bertambah dan puji. Sedapnya bukan main.
Resepi Mee kuah udang menantu disayangi mak mertua.
Bahan-bahan:
1 peket mi kuning
Kulit/ kepala udang goreng -blend/tapis/simpan air udang
2 biji bawang -potong suka hati
4 ulas bawang putih
3-4 sudu cabai blend
6 sudu tomato sos
Sedikit sayur sawi
Sedikit udang kertas laut -ikut saiz
Fish cake (tak boh pun takpa)
Teloq ayam -rebus sehingga masak
Daun bawang, cabai hidup
Ads
Tumis bawang besar, bawang putih dan cili blend.
Dah pecah minyak masukkan air secukupnya.
Blend udang tadi, tambah air ikut suka nak cair atau pekat.
Masukkan tomato soup tadi. Bila mendidih, masukkan udang.
Ads
Masukkan sawi dan perasakan dengan garam dan perasa.
Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak mana yang tidak gemarkan aiskrim. Rasa manis dan warnanya yang cantik dan pelbagai rupa buat anak rasa tertarik. Sesekali mama boleh sediakan aiskrim sendiri untuk mencipta bonding dengan anak. Resipi aiskrim dua bahan ini memang mudah. Malah bahannya pun teramatlah ringkas.
Resipi Aiskrim Yogurt daripada Umairah Jamaah ini memang unik dan kreatif. Paling menarik hanya gunakan dua bahan sahaja iaitu yogurt dan epal. Mudah!
Musim panas ni best kan kalau dapat makan benda sejuk-sejuk. Lagi best kalau anak-anak dapat buat sendiri makanan tu.
Dapat la sekali-sekala belajar guna bahan kat dapur. Belajar bab sukatan. Ingat steps nak buat makanan tu. Latih kemahiran berfikir. Latih kemahiran motor halus. Yang paling penting ibu dan anak dapat ber’bonding time’ sesama 💗
Ni Kak Mai share resepi ice-cream termudah diabad ini. Guna dua bahan aje. Tak payah nak prepare sangat. Simple.
Bahan-bahan:-
• 1 cawan yogurt (nak letak extra pun boleh)
• Sebiji Epal
Nak buat ice cream macam ni?
Nah dua bahan ni aje. Guna plain yogurt sebab tiada gula tambahan, perasa dan pewarna tiruan. Pastu yogurt ni agent probiotic yang sangat baik untuk usus kita. Sebiji epal nak guna hijau atau merah terpulang.
Epal tu dadukan. Pastu masukkan ke dalam blendar. Masukkan jugak secawan yogurt tadi.
Ni watak tambahan. Kalau ada serbuk kayu Manis, boleh aje letak sikit. Kalau ada la. Kalau takde tak apa. Kan epal match dengan serbuk kayu manis kan.
Ok dah siap blend. Tuang kat dalam tray macam ni. Eh kalau nak guna bekas lain boleh saja wak. Pastu sejukkan kat dalam peti ais. Kena telan pil saboriah sikit. Sebab anak akan kerap bertanya dan tanya.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Menu ayam pencik sememangnya cukup istimewa. Sajian panggang dan bakar dengan saduran kuah lemak, manis dan pedas ini cukup disukai kebanyakkan daripada kita. Sama seperti kita, anak-anak juga sukakan rasa yang berbeza-beza dalam menunya setiap hari. Jemu dengan menu yang sama, apa kata mama pikat selera anak dengan Ayam Percik Versi Baby ini pula.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Farisha Sofea ini nampak enak. Hanya gunakan sedikit santan untuk menaikkan rasa lemak dan pes tomato untuk rasa sedikit masam. Jom cuba, mana tahu anak sukakan menu yang satu ini.
AYAM PERCIK VERSI BABY
Bahan Bahan:
Bahan Perapan Ayam :
Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Serbuk ikan bilis
Bahan Kuah Percik:
Bawang putih -ditumbuk
Bawang merah -ditumbuk
Halia -ditumbuk
Pes tomato
Santan pekat
Serbuk ikan bilis
Serai
Asam keping / asam jawa
Air secukupnya
Di dalam bekas, satukan kesemua bahan perapan ayam dan gaul sebati. Perapkan ayam minima 1 jam. Ketepikan seketika .
Di dalam periuk, masukkan ke semua bahan kuah percik dan juga ayam yang telah diperap tadi. Masak sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ayam sederhana masak.
Jika sukakan kuah yang sedikit cair, boleh lebihkan air.
Kemudian letakkan ayam di atas pemanggang dan bakar sehingga ayam masak sepenuhnya dan sedikit garing.
Sambil itu sapukan kuah ke atas ayam berulang kali sambil terbalikkan agar ia melekat cantik.
Siap, sedia dihidang.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kadang-kadang ada anak yang reject untuk makan nasi. Mungkin mereka tak berselera jika dipaksa makan. Sesetengah anak pula mempunyai kegemaran sendiri sebagai contoh lebih minat makan pasta atau mi. Oleh itu, sebagai ibu kita perlu kreatif dalam mempelbagaikan menu untuk menarik minat anak untuk makan.
Salah satu menu yang boleh mengenyangkan si manja adalah sup tepung. Rasanya sedap dan kaya dengan karbo serta serat yang boleh membantu menaikkan berat badan serta melancarkan proses penghadaman. Melalui perkongsian di Facebook, ibu ini kongsikan resipinya.
💓 SUP TEPUNG VERSI BABY 💓
Bahan-Bahan :
Untuk Doh Tepung :
1/2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
1/4 cawan air
1 sb serbuk
1/2 sk serbuk ayam
Untuk Sup :
Minyak untuk menumis
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis / isi ayam
Sayur sawi
Serbuk sayur
Serbuk bilis
Serbuk ayam
Air secukupnya
Cara-Cara :
1. Untuk membuat doh tepung satukan ke semua bahan kering dan gaul sebati. Untuk versi dewasa, boleh letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Ketepikan seketika .
3. Di dalam periuk, panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga kekuningan.
4. Masukkan ikan bilis / isi ayam. Kacau sebati.
5. Masukkan pula air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
6. Dalam masa yang sama, cubitkan tepung secubit, tarik menggunakan kedua dua tangan sehingga menjadi kepingan nipis. Masukkan tepung ke dalam periuk. Ulang proses sehingga selesai .
7. Biarkan sehingga menggelegak seketika. Kemudian masukkan sayur sawi dan serbuk perasa. Masak sehingga sayur empuk. Tutupkan api dan tuangkan ke dalam mangkuk.
8. Siap, sedia dihidang!
Makanan yang sangat simple, tapi sangat mengenyangkan untuk anak-anak bahkan sesuai juga dibuat semasa anak tidak sihat. Selamat mencuba!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.