Mudah je nak buat tauhu telur homemade. Pelbagai menu boleh dimasak dengan menggunakan tauhu telur ni. Boleh dimasak sup, dijadikan inti dumpling atau dimasak bersama sayur pun sedap.
Tauhu ini sangat mudah didapati di pasaraya, namun ia juga sangat mudah untuk disediakan sendiri di rumah. Malah rasanya juga lebih sedap dan dijamin bersih serta halal. Saudari Zaimah Zakaria ada berkongsikan cara-caranya di bawah, jom cuba!
Baca Juga:
Di Mana Mereka Sekarang? Kanak-Kanak Hilang Masih Belum Di Temui Sehingga Kini
Puding Dadih Susu & Buah Naga, Resepi Simple Untuk Bayi Yang Dalam Fasa ‘Teething’
Resepi Rendang Ayam & Kuah Kacang Versi Bayi, Memang Sedap! Baby Pun Boleh Makan Makanan Raya
Cara Buat Tauhu Telur Homemade
Bahan-bahan:
5 biji telur gred A
225 ml air soya
1/2 sudu kecil garam
Plastik aiskrim
Cara-cara:
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Masukkan garam.
2. Kemudian tuangkan air soya dan kacau sebati.
3. Kemudian tapiskan ke dalam mangkuk lain untuk mengasingkan buih-buihnya.
4. Masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ikat kemas.
5. Panaskan air dalam periuk, jangan sampai mendidih.
6. Masukkan tauhu tadi, masak selama 30 minit menggunakan api perlahan.
7. Bila dah bertukar warna, tandanya dah masak. Angkat tauhu dan sejukkan.
7. Bila dah bertukar warna, tandanya dah masak. Angkat tauhu dan sejukkan.
8. Sejukkan dulu baru sedia untuk dipotong.
9. Bila hendak digoreng, tabur dan salut kepingan tauhu dengan sedikit tepung jagung.
10. Goreng dalam minyak sehingga keperangan.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI