Hidangan pencuci mulut antara yang menjadi kegemaran ramai. Tambah lagi jika dihiasi dengan taburan buah-buahan yang berwarna-warni akan menarik perhatian anak-anak untuk menikmatinya.
Bagi ibu-ibu yang inginkan kelainan, boleh cuba buat resepi puding buah kastard. Ini antara salah satu pilihan yang baik untuk ajar anak makan buah. Rasanya tak terlalu manis dan sesuai untuk pelbagai lapisan umur.
(Texture puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5 gram agar agar serbuk. Gaul dengan bahan diatas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar)
-Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan
– jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
– masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti
Ads
Kuah Kastard:
-Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api
– kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
– off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi. Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Ads
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Selain biskut suji, cornflakes dan almond london, biskut Mama Carry juga tidak kurang hebatnya malah cukup popular suatu waktu dahulu. Biskut kreatif ini sememangnya cukup enak malah bahan untuk membuatnya juga tidaklah banyak dan mudah disediakan.
Namun lorekkan pada permukaan biskutnya memerlukan kreativiti yang tersendiri. Resipi yang dikongsikan oleh Mastura Shariff ini nampak mudah. Hanya gunakan lorekkan menggunakan jari dan seterusnya dilorek kemas di atasnya. Memang mudah. Jom cuba!
Belum lelap lagi layan calit-calit & conteng-conteng cara saya buat Biskut Ibu Perihatin (mama carry) mungkin ada yang buat cara lain. Bagi saya ini yang paling mudah & senang walau pun biskut ni menguji kesabaran untuk mendapatkan toppingnya yang sempurna.
Bila anak dah nak mula sekolah. Mama mulalah kembali kepada rutin asal iaitu bangun seawal pagi untuk siapkan bekal anak ke sekolah. Anak peringkat usia pra sekolah, biasalah masih lagi tidak pandai dan kekok untuk cuba beli makanan di kantin.
Buat permulaan mama kenalah sediakan bekal ke sekolah. Nak masak apa? Jom cuba resipi sushi yang disediakan oleh Nurul Hidayah ni. Sedap, senang dan paling penting mudah anak nak bawa ke sekolah.
Orite..cara buat sushi homemade. Simple je sebenarnya buat sushi ni, ikut selera masing-masing ye. Ni saya buat untuk bekal anak saya.
BAHAN-BAHAN:
1. Seeweed -wajib ada ye tak da ni tak jadi lah.
2.Telur Dadar -hiris nipis
3.Lobak/Timun -terpulang nak letak dua ni pun boleh je tapi anak saya tak suka timun jadi letak lobak je la.
4.Sosej -dibelah 4
5.Tikar Buluh -untuk gulung ye
6. Nasi Pulut -beras sushi ada jual juga tapi nak jimat punya pasal guna beras pulut je. Tambahkan minyak sedikit, tak perlu garam sebab telur dadar dah masin)
Tip penting pastikan pisau tajam ye untuk memotong supaya cantik.
Cara buat tengok gambar ye.
Ratakan nasi pulut, kemudian letakkan telur dadar nipis dan hirisan sosej.
Gulungkan dan tarik biar padat. Gulung hingga selesai.
Dah siap…nak potong pastikan pisau betul-betul tajam ya. Baru cantik.
Kredit: Nurul Hidayah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kebanyakkan ibu buntu dan kekeringan idea nak bagi anak finger food apa yang senang dan berkhasiat. Kalau dapatkan di kedai anak mesti jemu. Tentu sekali ibu-ibu nak anak rasa kelainan dalam pemakanan.
Ikuti perkongsian Resipi French Fries dari Puan Nurul Hanim Omar untuk anaknya yang mudah dan cepat. Kalau beli di kedai makanan segera sudah tentu tidak sihat, garam berlebihan dan kuantiti serbuk perasa yang tinggi amat bahaya untuk anak.
Jadi ibu-ibu disarankan untuk buat sendiri. Boleh dijadikan stock simpanan untuk anak. Orang dewasa pun suka dengan resipi ini.
Finger Food and Snack Time;
Simple but nice and yummy
Ibu buat untuk kimi practice finger food tapi last-last nya jadi finger ibu sebab makan dalam kereta ibu taknak comot-comot.
Resipi ni guna 2 biji kentang. Dapat banyak. Sebab ibu pun nak join kimi makan dan buat frozen
Cara-cara 1. Buang kulit kentang dan potong memanjang/wedges. 2. Kukus 10min. 3. Tumbuk bawang putih hingga lumat. 4. Perapkan kentang yg telah dikukus bersama bawang putih & parsley kering. 5. Goreng hingga sedikit garing menggunakan unsalted butter/oil. (Utk frozen goreng kejap je terus angkat, sejukkan dan frozen) 6. Toskan dan sedia di makan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.