Sambal Cekur ni merupakan menu utama orang berpantang. Biasanya dimakan bersama ikan masin salai atau ikan haruan bakar. Diulamkan bersama bunga kunyit. Waahhh…orang tak pantang pun berselera makan!

Jom intai resepi yang dikongsi oleh wanita ini, boleh dijadikan menu wajib ketika berpantang nanti!

Antara menu pantang bersama ibu di kampung lepas bersalin anak yang ke-2. Dah lama simpan, baru arini nak share. 🥰

Resepi Sambal Cekur, Air Tangan Ibu Di Kampung Pembuka Selera Makanan Berpantang

Saya memang suka makan ulam, hadap lauk pantang hari-hari pun sy tak kisah. Mostly lauk pantang cuma menu ikan (tenggiri,jenahak,merah,kerisi,cencaru, siakap,bilis) yang dibakar, goreng, stim atau sup. Dah hujung-hujung pantang saya teringin makan ayam kampung masak ungkep & daging blackpepper, saya pantang 44 hari je. 😁

Ads

Tapi lauk pantang yang paling saya suka ialah homemade crispy peria, garlic & sambal cekur dengan isi ikan tenggiri yang ibu saya buat, sedap sgt!

Gaul dengan nasi panas pun dah cukup selera, sebab tu penuh nasi sepinggan. 😆
Saya share resepi kat bawah ni kalau nak cuba.

Resepi Sambal Cekur, Air Tangan Ibu Di Kampung Pembuka Selera Makanan Berpantang

Ads

Resepi sambal cekur dgn ikan tenggiri:

Sepotong ikan tenggiri yg digoreng/bakar (ikan lain pun boleh)
3 biji cekur
1 biji bwg merah
1 biji bwg putih
Sedikit lada hitam/cili api
Sedikit perahan air limau

Ads

– Tumbuk semua bahan sehingga lumat kemudian perasakan ikut selera masing2. Siap!
Alhamdulillah, lepas 2 minggu pantang (bersalin normal), luka jahitan dah kering, dah tak sakit bila berjalan, nak membuang pun tak rasa seriau lagi, jalan pun laju je, tapi lepastu kena sound dgn ibu, katanya jalan tu slow2 sikit kang melecet, duduk bersila pun kena sound. (2 minggu dah pakai seluar yg loose) 😅

Selamat berpantang buat mommies semua! Semoga dipermudahkan segala urusan.

Sumber:Atailla Zainuddin

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI