Mama keraplah memberi anak-anak makan sup kebal imun atau immune-boosting meal. Ia sebenarnya sup biasa tetapi menggunakan bahan-bahan yang memang terkenal membantu meningkatkan pertahanan badan iaitu lobak putih, tulang-tulang dan isi ayam, bawang putih, bawang holland/merah dan celery (saderi).
Kita sedia maklum, bayi dan kanak-kanak belum mempunyai sistem imun badan yang kuat untuk mengelakkan daripada sebarang jangkitan kuman dan penyakit. Itulah sebabnya anak-anak kecil perlu dijauhkan daripada persekitaran yang tercemar, orang-orang yang tidak sihat dan makanan yang boleh menjadi punca penyakit.
Sup Kebal Imun, Mama Selalulah Beri Anak Makan
Biasanya ibu-ibu akan beri anak suplemen untuk menguatkan sistem imun badan mereka. Sebenarnya ada cara yang mudah sangat untuk bagi badan anak kuat dan tak mudah dijangkiti kuman. Jom pelajari cara menyediakan sup kebal imun atau immune-boosting meal ini.
Bahan-bahan:
Bawang putih
Bawang holland/merah
2 batang celery (saderi)
2 batang daun bawang
2 batang lobak putih
2 batang lobak merah
3 biji tomato
Tulang ayam (semua anggota badan ayam termasuk kaki kecuali kepala)
Cara membuat:
1. Potong kecil semua bahan-bahan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kalau ada slow cooker lagi bagus.
3. Masukkan air sehingga tenggelam semua bahan.
4. Masak dengan api perlahan kira-kira 8 jam. Kemudian kisar dan tapis.
Selain dimakan terus, anda boleh bekukan sup ini dalam kiub ais, bekas kiub makanan bayi atau bekas bertutup dan dijadikan stok untuk apa-apa masakan di dalam peti sejuk. Kalau simpan di tempat dingin beku, boleh tahan berbulan tetapi kalau hanya disimpan di bahagian bawah peti sejuk, hanya tahan lima hari.
Dalam seminggu, sekurang-kurangnya tiga kali boleh bagi anak makan sup ini sama ada dihidangkan dalam bentuk sup atau masukkan dalam masakan lain.
Elak Selalu Sakit
KEBAIKAN SUP KEBAL IMUN KEPADA SI MANJA:
1. MENGUATKAN LELANGIT BAYI
Susu ibu dan susu formula agak manis rasanya, dengan memberikan sedikit rasa savori ia membantu meluaskan lelangit bayi.
2. MENGUATKAN TULANG DAN GIGI
Sup ini kaya dengan bahan mudah dihadam dan membentuk kalsium dan magnesium, yang penting untuk bayi anda membina tulang yang sihat dan gigi yang kuat.
3. MEMBANTU MEMBINA TISU PERANTARA DAN SENDI
Sup ini mengandungi glucosamine dan chondroitin, iaitu dua nutrisi penting untuk sendi dan membantu membina sendi-sendi bayi. Sup ini juga sumber terbaik gelatin dan kolagen, kunci utama membina dan menyokong perantara tisu.
4. MENGURANGKAN RISIKO ALERGI
Kekerapan makan sup ini meningkatkan keupayaan badan untuk menguatkan lapisan usus, yang mampu mengurangkan risiko alergi dan sensitiviti terhadap makanan.
5. MENYOKONG SISTEM IMUN DAN PENGHADAMAN
Asid amino yang terkandung dalam sup membantu merangsang sistem imun dan meningkatkan penghadaman.
Pelbagai menu menarik boleh disediakan untuk si manja anda antaranya potato waffle, roti John, Banana Roll, Murtabak Nasi yang sangat mudah disediakan.
Pasti si manja anda seronok dan berselera melihat kepelbagaian menu untuknya. Selamat mencuba!
Potato waffle
Potato-rebus dan lenyek
Unsalted butter
Susu full cream
Tepung gandum
Sedikit minyak masak
Gaul sebati semua. Adunan tak cair tak pekat. Yang sedang-sedang saja. Masak guna waffle maker. Siap
Roti John
Bawang holland-chopped
Bawang putih-chopped
Tomato paste
Serbuk kari skit
Ayam-potong kecil-kecil
Sayur-sayur
Tumis bebawang dan tomato paste. Masukkan serbuk kari, ayam dan sedikit air. Bagi ayam masak elok. Masukkan sayur. Siap dan. Ketepikan.
Ambik sebiji telur dan campur full cream milk skit. Kacau-kacau manja. Masukkan bahan yang dah kita tumis tadi. Kacau sebati. Masak macam buat roti john biasa. Siap
Masak sekejap atas pan macam nak buat nasi goreng tu. Nasi dah masak. Masukkan dalam telur yang telah dipukul hingga sedikit kembang. Kemudian goreng macam buat telur dadar. Done!
Banana roll
Roti di nipiskan. Rina guna roll pin je. Sapu unsalted butter. Kemudian letak pisang dan gulungkan. Celup telur dan goreng hingga sedikit crispy. Sedap weiii
Resipi kuih Bawang Gunting ni seakan sama dengan resipi kuih gunting atau kerepek gunting. Tetapi apa yang membezakannya adalah kuih bawang gunting ni kita bawakan resipi dari negara jiran, Indonesia. Rasa yang unik dan rangup membuatkan kita ketagih.
Kisarkan 15 biji bawang merah dan 5 biji bawang putih bersama santan sehingga halus.
Masukkan hasil bahan yang dikisar tadi ke dalam tepung dan masukkan satu biji telur, 2 sudu besar minyak masak, 1 sudu majerin, 1 paket kecil serbuk perasa, 1 sudu gula, 1 sudu lada hitam dan daun saderi yang dihiris halus.
masukkan air sedikit demi sedikit, kacaukan kesemua bahan sehingga menjadi doh.
Gunting mengikut saiz yang anda suka dan boleh mula goreng dalam minyak panas.
Boleh angkat selepas garing dan bertukar warna keemasan.
Tapis dan sejukkan, simpan dalam bekas kedap udara.
Dah siap satu “cemilan” di hari raya. Mudah bukan? Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...