Cuti sekolah yang panjang ditambah pula dengan musim panas ini, apa kata kita buatkan anak dengan aiskrim malaysia di rumah. Barulah anak seronok sepanjang bercuti.
Perisa apa? Lain dari yang lain, aiskrim Malaysia dengan filling cream cheese ini mama kena cuba. Memang terlajak sedap resipi perkongsian Nurul Zainuddin ini.
Tak pernah terpikir langsung nak jual makanan sebelum ni. Memang saya minat berniaga tapi saya ni tak ada bakat memasak. Nak makan sendiri dan family boleh lah.
Nak menguli, nak buat kuih memang tak berbakat. Buat kuih cara yang mudah tu pun boleh fail. Hahaha. Rezeki Allah nak bagi, sekarang saya dah jadi penjual aiskrim Malaysia, ni antara aiskrim saya yang hot selling.
Aiskrim berperisa dengan filling cream cheese, setiap warna tu perisa yang berlainan.
Bahan-bahan yang diperlukan:
2 tin susu cair
2 tin susu pekat
10 tin air masak
Sedikit garam dan gula
Emulco (apa jenis perisa yang korang suka, contohnya emulco pandan untuk aiskrim pandan cheese)
500 gram cream cheese ( recommended brand Tatura)
2 sudu susu pekat
Piping bag
Plastik untuk aiskrim jangan lupa
Ads
Masak 10 tin air bersama 2 tin susu pekat dan 2 tin susu cair. Kacau sehingga sebati, letak sedikit garam dan gula untuk dapatkan rasa lemak manis.
Masak sehingga mendidih, kemudian asingkan bancuhan susu untuk diletakkan emulco/perisa. Bancuhan ni banyak ya, boleh pelbagai perisa yang korang suka.
Sementara tunggu bancuhan susu tadi sejuk, boleh lah sediakan bancuhan cream cheese.
Satukan 500 gram cream cheese bersama 2 sudu susu pekat dan putar atau kacau sehingga kembang. Dah siap, masukkan cream cheese ni dalam piping bag, picit masuk ke dalam plastik aiskrim.
Ads
Jangan lupa ratakan cream cheese cantik-cantik dalam plastik tu.
Bila susu dah sejuk, boleh la mula memintal.
Anggaran aiskrim yang dah siap nanti 50 hingga 60 batang memgikut saiz plastik yang korang guna. Banyak tau. Hehe
Biasa dah kita dengar orang memburu malam Lailatulqadar bila akhir bulan Ramadan ini kan? Tetapi kali ini nak kena dengar juga cerita keindahan malam Lailatulqadar yang di kongsikan oleh Mama Irma Hasmie dan adik-adik Bintang Kecil ni.
Apa sebenarnya malam Lailatulqadar dan apa perlu kita buat untuk 10 malam terakhir? Kenalah saksikan sampai habis 1001 Malam Istimewa diserikan oleh KARIHOME.
Mee Kari antara juadah yang menjadi kegemaran ramai kerana rasanya yang pedas berlemak, digabungkan dengan rasa kenyal mi. Memang dapat memikat hati sesiapa sahaja yang merasainya.
Mee kari ini juga bolehlah menjadi juadah untuk dihidangkan kepada tetamu. Jom ikuti resepi mudah ini. Selamat mencuba!
RESEPI MEE KARI
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mee dicelur
PENYEDIAN KUAH MEE KARI
BAHAN KISAR
2 biji bawang besar
1 biji bawang holland
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
2 biji cili besar merah
5 -7 ekor udang ( isi sahaja)
🎈Tumis bahan kisar diatas sehingga naik bau dan masukkan bahan dibawah.
Sedikit daun kari
4 sudu rempah daging
🎈 selepas rempah pecah minyak massukan bahan dibawah.
l/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1 cawan santan
Tauhu kering
Fish Ball
Kerang
🎈Masukkan ayam dan tambah air untuk kuah,biarkan kuah mendidih.Masukan santan dan kacau perlahanlahan sehingga mendidih. Kemudian masukkan bahan perisa gula, garam, ajinamoto dan masukan bahan lain fishball,tahu kering dan kerang.Biarkan mendidih sebentar, siap untuk dihidangkan.
Bahan lain untuk hidangan:
Telur rebus
Bawang goreng
Taugeh
Sawi
Sambal merah
Limau Nipis/ kasturi
Kacang Panjang
Isi kerang
RESEPI SAMBAL MERAH
3 sudu serbuk cili
1 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu sos cili
1 sudu gula merah
Sedikit garam
Sedikit Secukup rasa
Sedikit gula putih
Cara penyediaan
Panaskan minyak,masukkan serbuk cili dan sos.Masak sehingga pecah minyak,kemudian masukan bahan perasa gula merah,garam dan gula putih.
Kredit:
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi ibu-ibu lepas bersalin penting untuk amalkan makan makanan yang berkhasiat. Ini untuk memastikan ibu dapat zat yang cukup setelah bertarung nyawa selepas bersalin. Banyak darah dalam badan ibu yang keluar setelah melahirkan anak dan waktu berpantanglah untuk mengembalikan kesegaran tubuh badan.
Ingat waktu berpantang mestilah ambil makanan berkhasiat. Jangan terlalu hadkan pengambilan makanan yang banyak vitamin dan zat untuk badan. Lagi satu banyakkan minum air kerana bagus untuk elak sembelit.
Betul setiap orang badan tak sama. Ada yang ok, ada yang berangin. Jadi jangan nak samakan dengan diri kita waktu berpantang. Jika makanan itu bagus untuk memberi tenaga dan memulihkan luka, makanlah. Rasa tak sesuai dengan badan sendiri, elakkan dulu. Jangan nak berikan tanggapan negatif pada orang lain pula.
Ok bagi yang nak dapatkan koleksi resipi berpantang yang berkhasiat dan sedap, perkongsian Puan Nur Diyana ini boleh dijadikan sebagai panduan.
Lagipun sekarang pergerakan agak terhad, nak berpantang di kampung susah. Encik suami pun boleh tolong masakkan.
Bukan itu je, menu makanan berpantang ni pun sesuai sebagai makanan diet. Resepi makanan berpantang ni boleh buat kita kurus jugak tau.
Ini Nana kongsikan menu-menu berpantang yang disediakan oleh ibu, nenek dan kakak saya. Saya memang tak ada apa-apa regim pantang yang ketat – cuma makan makanan seimbang dan minum air putih secukupnya.
Semalam timbang di Klinik Kesihatan, dah turun 10 kg setakat ni. Mungkin juga faktor bayi saya menyusu badan yang mempercepatkan proses penurunan berat. Tak kisah lah pasal berat turun berapa pun yang penting kita nak sihat, kan?
-Ikan bilis dengan hirisan kentang masak lada hitam
-Ikan merah stim bersama sayuran
-Nasi putih + peria crisp
-Ikan merah kukus halia
-Sayur brokoli,lobak putih dan sawi bening
-Nasi putih + serunding halia
– Sayur brokoli dan lobak tumis ikan bilis
– Isi tenggiri kukus lada hitam + halia + bawang putih
– Nasi putih
-Nasi putih & serunding halia
-Ulam pegaga
-Ikan jenahak masak kicap lada hitam
-Buahan
-Ikan merah grill dengan sayuran
-Nasi putih + lada hitam
-Sayuran bening
-Ikan tenggiri singgang (tanpa kunyit)
-Sayur brokoli, lobak merah dan sawi masak bening
-Nasi putih + serunding halia + garlic crisp
-Nasi putih + peria crisp
-Sayuran bening
-Ayam madu
-Nasi putih + serunding halia
-Buahan
-Ikan siakap stim dengan sayuran
-Nasi putih + serunding halia
-Sayuran bening
-Ikan merah goreng halia
-Nasi putih + crunchy garlic
-Sup ayam dengan sayuran (direneh)
-Brokoli campur hati ayam
-Nasi putih + serunding halia
-Sayuran bening
-Ikan jenahak masak lada hitam
-Nasi putih + peria crisp
-Sayuran bening
-Ikan merah masak asam
-Bubur ayam
-Buahan
-Sambal totok
-Sayur bening
-Nasi putih + peria crsip
-Sayuran bening
-Singgang ikan tenggiri
-Aglio Olio Ikan bilis
-Ikan sweet sour dengan sayuran
-Buah-Buahan
-Ayam grill dengan serunding halia dalam roti tortilla
-Spaghetti sos tomato (homemade)
-Sayuran dan buahan
Buah-buahan ni memang sentiasa ada stock dalam peti ais. Kalau craving nak benda manis biasanya saya akan potong buah sendiri dan snacking petang / lepas maghrib… saya memang tak ada pantang buah ke apa…ibu nenek dan family saya semua supportive, mereka yang topup stock kalau dah habis.
**Nak tahu lagi banyak resipi berpantang menarik boleh terus klik link FB Nur Diyana
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun xdang2 duk tunjuk nak2 tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah2 so ibu buatkan lah tapi xleh lah selalu sebab kekacang tu mahal ?
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc !
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2bahan mummy mudah kan ? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss2
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy2 berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak2 mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak