Resipi Apam Guna Jagung Dalam Tin, Boleh Terus Buat Bila Anak Teringin Nak Makan

Share

Resipi Apam Guna Jagung Dalam Tin, Boleh Terus Buat Bila Anak Teringin Nak Makan

Anak teringin nak makan apam jagung tapi jagung pula tiada. Apa susahnya, boleh sahaja kita gunakan jagung dalam tin. Nak buatnya pun senang sahaja dan tidak mengambil masa yang lama pun.

Kalau tiba-tiba ada tetamu hendak datang ke rumah, kita boleh buat sahaja apam jagung ini. Bahan utama jagung dalam tin dan santan. Jom kita cuba resipi apam jagung seperti yang dikongsikan oleh Badariah Abdrahman ini.

RESIPI APAM JAGUNG

BAHAN-BAHAN:

2 sudu kecil yis
Sedikit air gula
Sedikit air suam

*Bancuh semua bahan ini sehingga jadi berbuih

BAHAN B:

1/2 cawan jagung tin
1/2 cawan santan paket
1 biji telur
3/4 cawan gula
3 sudu makan air (lebih kurang 1/4 cawan)

BAHAN C:

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder

*kedua-dua bahan ini diayak

CARA MEMBUAT:

1. Kisar semua bahan  B. Masukkan bahan A dalam bahan B. Kacau sebati.

2. Boleh juga tambah pewarna kuning jika suka. Seterusnya masukkn tepung, kacau lagi hingga sebati. Perap sampai kembang.

3. Panaskan periuk pengukus. Kukus dalam masa 15 minit (untuk acuan kecil). Jika guna loyang, kukus selama lebih kurang 30 hingga 40 minit.

4. Jika guna acuan kecil, kacau-kacau dahulu adunan barulah masukkan dalam acuan biar kembang balik kemudian baru kukus. Pastikan acuan dan loyang dengan minyak terlebih dahulu.

 

 

5. Jika guna loyang, masukkan terus dalam loyang dan kemudian terus kukus sahaja. Adunan akan terus kembang lepas kukus.

Sumber kredit: Badariah Abdrahman

 

Published by
Has