Ayam goreng pandan bila dihidang kekuningan pasti menambat selera untuk menikmatinya. Selalu juga tertanya-tanya bagaimana cara untuk mendapatkan ayam goreng pandan yang cantik.
Nah, dikongsikan cara hendak menggoreng ayam goreng pandan yang betul supaya apabila sudah masak warnanya ‘golden brown.’ Tempoh penyediaan hanya 10 minit dan sangat mudah disediakan. Boleh cuba cara yang dipraktikkan oleh Fazniza Razali ini.
Resipi Ayam Goreng Pandan
Langkah demi langkah:
1. Minyak perlu separuh dari kuali (kena deep fry baru ayam cantik bila sudah masak).
2. Api mesti guna yang sederhana. Jangan guna api besar.
Ads
3. Masukkan ayam (jangan masukkan ayam dalam minyak yang terlalu panas nanti ayam di bahagian luar sudah garing tapi di dalam tidak masak).
4. Sentiasa balik-balikkan ayam.
Ini Teknik Nak Nampak ‘Cantik’ Bila Dihidang
5. Bagaimana hendak tahu ayam sudah masak atau belum? Ini dua cara yang boleh anda buat:
Ads
*Ayam ringan bila diangkat dengan penyepit.
*Ayam timbul di permukaan minyak.
6. Beginilah hasilnya. Cantik bukan. Tip penting, seelok-eloknya ayam di di ‘defrostkan’ dulu sebelum goreng.
Selepas anak menerima suapan bubur kosong 3 hingga 5 hari, selang selikan pula dengan puri kepada anak. Puri membantu anak kekalkan seleranya dan menambah minatnya lagi setiap kali waktu makan.
Apabila memperkenalkan makanan baru, mulakan dengan satu bahan sahaja selama 3 hingga 5 hari berturut-turut. Ini bagi melihat jika bayi anda mempunyai sebarang alahan terhadap makanan tertentu.
Empat resipi di bawah ini boleh mama cuba kerana banyak khasiatnya pada anak-anak kita. Lobak merah, labu, bayam dan sebagainya sememangnya cukup baik buat anak-anak kita. Tinggi khasiatnya. Jom semak bagaimana cara puri anak dihasilkan agar tak hilang khasiatnya.
PURI LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
50gram lobak merah |dikupas dan potong kecil
100ml air susu ibu
CARA MEMASAK:
1. Rebus lobak merah sehingga empuk.
2. Selepas sejuk, kisar dalam mesin pengisar.
3. Tambahkan air susu ibu dan kacau rata. Jika masih pekat, boleh tambahkan sedikit air rebusan lobak merah.
Info: Puri lobak merah menghasilkan rasa yang manis secara semulajadi. Untuk kesan yang lebih sedap, pilih lobak merah yang masih muda dan bersaiz kecil.
PURI LABU
BAHAN-BAHAN:
1 potong labu | dikupas dan potong kecil
100ml susu ibu/ secawan air
CARA MEMASAK:
1. Kukus atau rebus labu dengan 1 cawan air sehingga lembut lebih kurang 20 hingga 30 minit.
2. Masukkan labu yang direbus tadi ke dalam pengisar bersama susu ibu atau air.
3. Kisar halus sehingga mendapat puri yang lembut.
Info: Khasiat yang terdapat di dalam labu membantu mempercepatkan proses pertumbuhan badan bayi dan merangsang kecerdasan otak si kecil.
PURI BROKOLI
BAHAN-BAHAN:
5 kuntum brokoli
100 ml susu ibu/ secawan air
CARA MEMASAK:
1. Rendam brokoli dalam air sejuk.
2. Bersihkan dan kukus sehingga lembut.
3. Kisar dengan susu ibu atau air masak sehingga halus.
Info: Brokoli dikatakan sebagai sayuran yang paling kaya dengan zat antioksidan.
PURI BAYAM DAN AYAM
BAHAN-BAHAN:
50gm oat
1 biji kentang| dikupas dan potong kecil
1 tangkai bayam| dicuci dan mayang
50gm udang| dibuang kulit
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dan rebus kentang sehingga empuk.
2. Setelah kentang empuk, masukkan pula udang dan bayam. Kacau dan masak lagi.
3. Masukkan oat ke dalam pengisar bersama renehan tadi dan kisar sehingga halus.
5. Hidangkan kepada bayi apabila sejuk. Tambahkan air jika perlu.
Info: Udang boleh digantikan dengan sumber protein lain seperti ayam atau pun ikan. Jika tidak mahu merebus, tumis bahan mentah dengan sedikit minyak sehingga empuk.
Panduan mengatur jadual makanan untuk bayi 6 bulan sampai 1 tahun:
Untuk bayi 6 bulan
Susu ibu – seperti jadual biasa atau mengikut permintaan bayi. Bubur nasi– 1 kali untuk 3-5 hari pertama. 2 kali pada minggu berikutnya, kemudian tingkatkan sehingga 3 kali. Kemudian, secara beransur-ansur, tambahkan bahan lain seperti sup stok ayam, kuning telur, puri sayuran ke dalamnya. Puri buah atau/dan snek yang berupa biskit bayi yang dilenyek bersama susu ibu – 1 kali.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sekarang tengah musim demam. Bila ada yang demam, cuba buat #TALBINAH, makanan sunnah yang di anjurkan Nabi Muhammad saw untuk redakan demam.
TALBINAH MAKANAN SUNNAH WAKTU DEMAM
Talbinah ni simple. Guna 3 bahan je.
Tepung barli, susu dengan madu. Sunnah, 3 bahan ni je atau kadang kadang, boleh campur kurma. Siat-siatkan kurma atas bubur tu.
Kalau tak ada tepung barli, boleh guna barli yang biji tu. Dah masak, blend. Atau blend dulu barli tu, pastu masak. Yang mana senang la.
Kalau nak beli tepung barli pulak, cari yang asli. 100% barli. Tepung barli kat kedai, banyak yang di campur tepung. Khasiat dah tak sama.
Jangan terpedaya bila tengok harga murah. Yang Kak Bib guna ni, memang 100% original.
Oh. Selain bagus untuk redakan demam, talbinah ni ada banyak lagi khasiat lain.
Antara khasiat talbinah;
1. Hilangkan stress
2. Rawat sistem penghadaman
3. Bantu hilangkan kesedihan
4. Elakkan darah tinggi
5. Kawal kanser
6. Lambatkan penuaan
7. Bantu kurangkan kolesterol
8. Rawat insomnia
9. Turunkan gula dalam darah
10. Kuatkan imunisasi badan
Ah. Banyakkkan khasiat talbinah ni. Pasni, kalau anak demam, boleh kasi talbinah ok! Tak demam pun boleh. Khasiat dia banyak sesangat.
RESEPI TALBINAH
1 cawan Tepung barli
2 1/2 cawan susu
2 1/2 cawan air
Madu asli
Masak tepung barli dengan susu dan air. Biar sampai pekat sikit. Agak-agak jek. Kalau pekat sangat, boleh tambah air atau susu lagi. Tutup api.
Bila nak makan, masukkan talbinah dalam mangkuk, tuangkan madu. Guna madu yang asli ok. Biar mahal, tapi berkhasiat dan sihat.
Jangan campur madu time tengah masak Khasiat madu tu boleh hilang. Talbinah ni kita boleh makan talbinah bila bila masa jek. Budak kecik, orang tua semua boleh.
Bagi penggemar sambal garing pedas pastinya stok di rumah tidak pernah putus-putus. Semuanya bagi menaikkan lagi selera kita ketika makan bersama nasi. Tak perlu beli, apa kata kali ini kita hasilkan sendiri sambal garing pedas ini di rumah.
Resipi terpaling ringkas yang disediakan oleh Siti Zubaidah Hassan ini pasti buat anda teruja. Senang sangat! Jom buat stok!
Siappp. Sambal Garing Pedas Homemade!
Bahan-bahannya:
Cili kering yang pedas
Ikan bilis (goreng garing)
Bawang merah (goreng garing)
Bawang putih (goreng garing )
Garam halus
Cuci dan toskan cili kering kemudian goreng dengan minyak. Jangan lama sebab cepat kering.
Kemudian blend kering dengan sedikit garam. Guna garam halus.
Panaskan sedikit minyak (2,3 sudu makan) guna api kecil.
Masukkan semua bahan, kacau bila sebati. Tunggu sejuk boleh simpan dalam bekas.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...