Ayam goreng pandan bila dihidang kekuningan pasti menambat selera untuk menikmatinya. Selalu juga tertanya-tanya bagaimana cara untuk mendapatkan ayam goreng pandan yang cantik.
Nah, dikongsikan cara hendak menggoreng ayam goreng pandan yang betul supaya apabila sudah masak warnanya ‘golden brown.’ Tempoh penyediaan hanya 10 minit dan sangat mudah disediakan. Boleh cuba cara yang dipraktikkan oleh Fazniza Razali ini.
Resipi Ayam Goreng Pandan
Langkah demi langkah:
1. Minyak perlu separuh dari kuali (kena deep fry baru ayam cantik bila sudah masak).
2. Api mesti guna yang sederhana. Jangan guna api besar.
Ads
3. Masukkan ayam (jangan masukkan ayam dalam minyak yang terlalu panas nanti ayam di bahagian luar sudah garing tapi di dalam tidak masak).
4. Sentiasa balik-balikkan ayam.
Ini Teknik Nak Nampak ‘Cantik’ Bila Dihidang
5. Bagaimana hendak tahu ayam sudah masak atau belum? Ini dua cara yang boleh anda buat:
Ads
*Ayam ringan bila diangkat dengan penyepit.
*Ayam timbul di permukaan minyak.
6. Beginilah hasilnya. Cantik bukan. Tip penting, seelok-eloknya ayam di di ‘defrostkan’ dulu sebelum goreng.
Adakalanya bila anak demam, mama pastinya menyediakan sup ayam yang panas bagi menaikkan semula sistem imun anak. Sebenarnya bukan hanya sup ayam bahkan beberapa sup lain boleh diberikan kepada anak untuk menguatkan imun tubuhnya sekaligus memulihkan kesihatan yang kurang memuaskan.
Perkongsian ibu ini, Puan Sha Nasir yang menyenaraikan lima sup untuk kanak-kanak memang hebat. Bukan hanya sup ayam, bahkan banyak resipi lain yang mampu membantu demam anak kebah. Lima resipi ini mama wajib cuba.
5 MENU SUP UNTUK BAYI & KANAK KANAK YANG KURANG SIHAT
———————————————-
Sharing 5 Menu Sup time Haarra Samiyya tak sihat last week. Haarra total refuse makan nasi & nak hirup sup je. So mommy buat sup yang berkhasiat untuk dia since dia hanya nak minum sup.
Mommy add Chicken Bone Broth untuk boost semula imune dia, tambah extra garlic dalam sup, & bahan-bahan lain yang bagus untuk eliminate kahak. Sesuai untuk baby yang tak sihat, demam selsema & batuk. Antara bahan-bahan lain yang mommy guna adalah Singo Pear, Goji Berry, Garlic, Cauliflower, Celery & Sayuran Hijau.
Protein seperti ayam & udang yang saya gunakan boleh diganti dengan protein kegemaran anak-anak seperti ikan atau daging, telur pun boleh.
GOJI BERRY WHITE HEALING SOUP
——————————-
1) Tumis bawang putih & merah, rempah 3-4 sekawan dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan potongan ayam, goreng bersama-sama 3-5 minit.
3) Masukkan air dan cbb.
4) Biarkan mendidih
5) Masukkan goji berry, cauliflower, reneh seketika.
6) Masukkan potongan singo pear.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above)
9) Siap sedia dihidang.
Note: Cauliflower, Garlic & Singo Pear antara food yang boleh eliminate mucus.
SHRIMP PINK TOM YAM
———————-
1) Tumis garlic paste, onion paste, ginger paste, serai, daun limau purut dengan coconut cooking oil.
2) masukkan cbb dan air.
3) Masukkan beetroot yang dipotong dadu.
4) Masukkan celery, reneh sehingga mendidih.
5) Masukkan shrimp, follow by cauliflower.
6) Masukkan tomato.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Off flame.
Nota: Chicken Bone Broth helps to boost imune baby, Celery, Garlic, Cauliflower helps to eliminate mucus.
SHRIMP & VEGETABLE SOUP
————————–
1) Tumis bawang putih & merah dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan air dan cbb.
3) Biarkan mendidih.
4) Masukkan udang.
5) Masukkan cauliflower & batang sawi, reneh seketika.
6) Masukkan sayur sawi & potongan tomato.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above).
9) Siap sedia dihidang.
Note: Cauliflower, Garlic & Sayuran Hijau antara food yang boleh eliminate mucus.
CHICKEN & BEETS SOUP
—————————
1) Tumis bawang putih & merah, rempah 3-4 sekawan dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan air dan cbb.
3) Masukkan beetroots.
4) Biarkan mendidih.
5) Masukkan ayam & reneh seketika.
6) Masak sehingga beetroots empuk & ayam hampir masak.
7) Masukkan tomato& reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above)
9) Siap sedia dihidang.
Note: CBB antara superfood yang boleh boost imune. Add extra garlic untuk eliminate mucus.
GREEN ANTIBIOTIC SOUP
—————————
Bahan-bahan:
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bawang putih
Bawang besar
Lada hitam
Air
CBB @bytqahnasir
Sayur hijau – sawi
Isi Ayam
Cara-cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah (mommy pakai paste @kaka_tanggo )dan semua rempah dengan olive oil.
2. Apabila sudah naik bau, masukkan cbb & air.
3. Masukkan isi ayam, celery dan biarkan mendidih.
4. Masukkan batang sayur sawi.
5. Masukkan daun sayur sawi.
6. Off flame bila semua bahan fully cooked
Sesekali teringin nak makan kek batik tetapi tak tahu cara nak buatnya bagi sedap dan teksturnya masih ranggup, anda boleh cuba resipi mudah ni.
Resipi yang dikongsikan oleh Fazliana Sabeli ini tidak rumit dan semua boleh buat. Jika nak ajak anak sekali buat pun tak ada masalah kerana caranya sangat senang.
Siapa suka makan kek batik yang bukan tekstur macam kek? Hehe. Yang tu tips dia, jangan letak telur.
Mesti ramai yang dah tau buat kek batik tanpa telur tu. Ni saya tunjuk cara saya buat kek batik tanpa telur. Resepi lengkap serta tips ada pada setiap gambar.
Bahan-bahannya:
250 gram butter
200 gram milo (1 paket kecil)
3 sudu besar serbuk koko
1/2 tin susu pekat (boleh ubah ikut citarasa masing-masing)
1 paket biskut marie
Cara-cara membuatnya:
Cairkan butter. Api kena perlahan je tau, maklumlah takut tak boleh handle kalau kuat sangat. Kelam kabut nanti.
Butter dah cair, masukkan serbuk koko dan susu pekat, kacau bagi sebati. Kacau laju-laju sikit supaya tak nak bagi serbuk koko berketul. Api masih perlahan.
Masukkan milo sikit-sikit. Kacau bagi sebati lagi. Sampai tak berketul-ketul.
Dah sebati semua macam ni dan pekat sikit. Tutup api.
Sediakan loyang yang dilapik dengan plastik. Saya guna loyang 7″ bulat.
Kalau nak cantik, better guna 8″ petak. Juz nice tinggi kek batik tu nanti. Saya tak jumpa loyang tu, tu guna apa yang ada je. Hehe.
TIPS NAK SENANG KELUARKAN KEK BATIK :
Lapik loyang dengan plastik. Oles dulu loyang tu dengan minyak sikit bagi rata. Lepas tu lapikkan plastik, supaya plastik tu tak bergerak – gerak.
Susun suku biskut meri yang dah dipatah-patahkan secara random sahaja.
Masukkan adunan yang dah siap tadi ke atas biskut meri tu. Bagi rata-rata sikit.
Tambahkan lagi lebihan biskut meri tu. Tekan-tekan bagi padat sampai tak nampak lebihan adunan coklat yang dah dicairkan tadi.
Tadaaa.. sampai lah jadi macam ni. Masukkan dalam peti ais setengah hari atau semalaman untuk bagi keras. Peti ais bawah je tau jangan yang beku tu pulak. Jenuh nak potong nanti. Haha.
Ni hasilnya setelah buang lapik plastik tu. Emm.. tempting takkk.
TIPS NAK SENANG POTONG KEK BATIK NI :
Keluarkan 15 minit awal sebelum nak potong tu, supaya tak keras sangat bila nak potong. Pisau pun tak patah, tangan pun tak sakit.
Boleh follow fb Fazliana Sabeli untuk resepi2 menarik dimasa akan dtg. Boleh share kalau bermanfaat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Makanan-makanan berproses selalu dikhuatiri kita cara pembuatannya. Bimbang anak terlebih pengambilan bahan perasa, garam dan bahan pengawet, apa kata kita belajar sediakan sendiri di rumah bersama anak-anak. Sedap pun sedap!
Menu yang dikongsikan oleh Puan Nurul Azrin di facebook ini nampak ringkas cara pembuatannya. Paling penting senang, selamat dan sihat! Jom cuba.
Menu di kala hujan. Perut pun berkeroncong, maka menu yang simple.. nugget ayam tempura homemade.
Resepi Nugget Ayam Tempura Homemade
Isi ayam dada 4 ketul
Telur 2 biji
3 sudu tepung jagung
1 sudu tepung ubi
2 ulas bwg putih
1 biji bawang besar
Lada hitam 1 sudu
1 kiub ayam
Garam sekucup rasa
Cara Membuatnya:
Kisarkan semua bahan di atas.
Masukkan dalam bekas dan kukus selama 20 minit.
Bahan untuk salut pula, campurkan tepung goreng ayam bestari, bancuh pekat macam dalam gambar.
Goreng dalam minyak yang panas.
Jom cuba dengan anak-anak!
Kredit: Nurul Azrin
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.