Disaat semua berusaha menjimatkan minyak masak yang ada, resipi memasak menggunakan Air Fryer sememangnya diperlukan. Resipi ayam goreng tanpa minyak ini anda kena cuba.
Bukan saja tak perlukan minyak tetapi dengan penambahan tertentu buat ayam goreng masih kekal moist dan garing. Jom cuba!
TAK GUNA MINYAK tetap GARING
Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer. Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya. Ayam goreng sedap dan rangup.
Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi. Korang try la buat. Serius, tak payah masuk setitik minyak pun.
Ads
Caranya senang jer, 1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan ; – bawang putih (tumbuk lumat) – sedikit halia (tumbuk lumat) – sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat) – sedikit kunyit serbuk – garam
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer – suhu 180 darjah – masa 15 minit
Ads
* Saya guna AirFryer Philips, tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
5. Siap.
Ps : Bolehlah panjangkan resepi ayam goreng tak guna minyak nih kat sapa-sapa yang belum tahu, okehh!
Anak-anak kalau menu simple tapi berjaya tarik perhatiannya memang suka sangat. Bagi mama yang ada kerajinan sikit, apa kata cuba buat apam susu ni. Pasti anak-anak suka kerana comel dan gebu.
Letak pula inti kegemaran anak-anak seperti jem strawbery, bluebery, coklat atau apa saja ikut kesukaan anak, berebut mereka makan.
Resipi ni taklah susah kerana kukus sekejap dah boleh hidangkan. Kalau nak buat jamuan pun, elok sangat kerana mesti ramai peminatnya. Resipi yang dikongsikan oleh Dapur Kak Zura ni boleh dicuba.
Asalnya nak buat apam polkadot dot2.. Last-last tak jadi. Tu buat corak macam pelangi. Adalah sikit-sikit macam jalur-jalur pelangi walaupun tak seberapa. Alhamdulillah anak-anak suka sebab meriah dengan warna warni. Letak pula filling strawberry, sedap gebu.
APAM POLKADOT PELANGI
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
(ayak bersama)
3 biji telur gred A – dari peti sejuk
1 cawan gula kastor
1 sudu besar ovallete
3/4 cawan susu segar/susu cair
1 sudu kecil esen vanila
Filling strawberry/blueberry atau apa saja ikut citarasa
Pewarna – ikut suka
Cara-cara:
👉🏻Mixer telur.. gula & ovallete dgn kelajuan maxima hingga kembang & menjadi warna putih
👉🏻Masukkan tepung gandum berselang seli dgn susu segar/cair.. sambung mix paling minima hingga sebati
👉🏻Masuk esen vanilla.. mix sekejap bagi semuanya sebati
👉🏻Bahagi & warnakan adunan.. yang plain biar lebih.. setiap warna pelangi tu ambil 1 senduk je.. warnakan.. masuk dalam piping bag
👉🏻Isi papercup dlm acuan kuih lompang.. picit/tekan yang plain sedikit.. paipkan filling kemudian tutup semula dengan paip yang plain
👉🏻 Permukaan atas picitkan sikit-sikit untuk dapatkan warna-warna pelangi. Buat sehingga habis
👉🏻Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. Kukus api sederhana besar selama 10 – 12 minit.
Kredit Resipi: Dapur Kak Zura
**Teringin nak shopping barangan pada harga istimewa, klik sini
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bila bayi semakin membesar, anak semakin bijak menolak jenis-jenis makanan tertentu. Ibu lah yang perlu bijak berkreatif untuk menarik perhatian anak kecil.
Selain menu berat, menu-menu ringkas tetapi sihat boleh juga dijadikan kudapan untuk anak. Resipi perkongsian Nur Arifah ini boleh dijadikan panduan untuk semua. Menu dari sembilan hingga 10 bulan. Semuanya sedap-sedap belaka. Jom cuba!
Mashed Potato Minced Prawn
Kentang
Mix herbs
Cheese powder
Udang
Telur
Bawang putih
Pak choy
Potong kentang dan rebus hingga empuk. Lenyekkan kentang sehingga halus. Saya guna food chopper.
Campurkan sedikit mix herbs dan cheese powder. Cincang udang dan bawang putih.
Tumis bawang putih kemudian masukkan udang cincang. Masukkan telur dan kacau sehingga hancur.
Masukkan pak choy.
Ikan Dori Sweet Sour
Ikan dori
Mix herbs
Serbuk ikan bilis
Tepung jagung
Bawang putih
Bawang holand
Serai
Daun limau purut (saya tak letak sebab takde)
Tomato
Pakchoy
Potong ikan dori macam finger food. Letak mix herbs dan serbuk ikan bilis.
Salut tepung jagung dan goreng.
Cincang bawang putih dan bawang holand dan tumis
Masukkan serai dan daun limau purut. Masukkan tomato dan sedikit air.
Masukkan pakchoy. *anak saya makan dengan nasi lembik.
Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dalam menyediakan makanan untuk anak dibawah usia 2 tahun, banyak perkara yang mama perlu titik beratkan termasuklah bahan perasa yang perlu dielakkan seperti MSG, garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau mama nak membangkitkan selera makan anak, apakata mama buat sendiri bahan perasa daripada bahan semulajadi dan tentunya selamat untuk si manja. Yang penting tanpa garam, gula, MSG dan bahan pewarna tiruan.
Stok ayam dan bilis ni dijamin 100 peratus tanpa MSG atau garam. Ia boleh disimpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
1) Resipi Chicken powder
– steam ayam dalam (saya pakai bahagian dada)
– goreng tanpa minyak(saya pakai ppc) sampai agak-agak dia kering
– dah kering camni,blend pakai blender kering.
– dah blend, masukkan balik dalam ppc, pastu goreng lagi sampai betul betul kering.( proses ni paling penting, sebab kalau tak cukup kering, powder cepat rosak)
– dah sure betul-betul kering boleh la blend lagi sekali. Siap!
2) Silver fish powder
– cuci dan goreng (saya pakai ppc gak)
– goreng tanpa minyak,tapi kalau ikan mu melekat, bolehlah titiskan olive oil setitik dua.
– agak-agak dah garing dan kering( make sure betul-betul kering, kalau tak senang rosak nanti), boleh lah di blend pakai blender kering. Siap!
Lepas dah tahu ni, cubalah buatkan. Dijamin anak suka dan kita sebagai ibu pun tak perlu nak pening kepala lagi untuk menambahkan rasa dalam makanan anak.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.