Bagi yang pernah mencuba ayam Domino’s pasti tahu keenakan hidangan tersebut. Sesiapa yang teringin ayam Dominos bolehlah mencuba resipi yang dikongsi oleh Puan Fiza ini.
Cara penyediaanya sangat mudah dan bahan-bahan yang digunakan juga boleh didapati di dapur rumah sahaja. Ikuti resipi ini.
Ayam Panggang Ala Dominos
Ads
Sekilo drumstik yang kecik tu yer…kalau ikut resepi asal guna sekor ayam..cuci bersih..toskan.
Bahan-Bahan;
Ads
120g sos cili
120g sos tomato
120g sos tiram (yang ni saje-saje makcik tambah)
2sb madu (yang ni pon makcik tambah)
2sb gula
1sb garam
1sb serbuk cili
2sb lada hitam
2ulas bawang putih di tumbuk lumat
60g butter
Cara Penyediaan;
-Masak kesemua bahan sampai butter cair
-Sejukkan
-Lumur pada ayam dan letak sedikit minyak
-Perap (lagi lama lagi sedap)
-Bakar suhu 180°-200° ikut oven masing-masing qpi atas bawah…
-30-40 min (ikutlah nak garing mane yer..jangan rentong sudah😅)
Menu ini memang mudah dan ringkas tetapi rasanya memang umphhhh! Lagi sedap jika ditambah seafood seperti udang dan sotong.
Ayuh kita intai resipi yang dikongsi oleh saudari Nur Masri. Selamat mencuba!
Resepi Spaghetti Aglio Olio Simple
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 mangkuk udang
5 ulas bawang putih
1 sb chili flakes
1 sb lada hitam
2 sb serbuk oregano
Sedikit daun pasley (hiris halus)
1 kiub ayam
3 keping cheese ( jika suka)
Tomato
Cara-cara:
1) Rebuskan spaghetti bersama 1 sudu minyak masak dan sedikit garam. Rebus selama 7-8 minit dan toskan. Simpan sedikit air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
2) Panaskan olive oil @ minyak masak dan tumis bawang putih yang telah dicincang. Bila dah naik bau tu, cili flakes Dan daun pasley.
3) Kemudian,masukkan udang. Masak selama 1 minit. Masukkan sedikit air rebusan spaghetti tadi.
Kalau makan macaroni cheese bakar, jaranglah terasa puas. Mesti akan rasa asyik nak bertambah je sebab terlalu sedap. Gabungan rasa creamy dan pedas ditambah pula dengan cheese, mesti makan tak pandang kiri kanan. Tapi, pernah dengar tak macaroni cheese bakar dalam cawan kertas?
Salah satu cara kreatif untuk membungkus hidangan ini ialah dengan menggunakan cawan kertas. Lebih mudah untuk dibawa dan mudah untuk diagihkan kepada orang ramai. Jom lihat resepi macaroni cheese bakar yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Nuralia Idayu di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI MINI MACARONI CHEESE BAKAR
Esok ada jamuan dekat office. Boring dah buat macaroni bakar dalam tray besar, kita buat kelainan sikit nak bagi Nampak cute. Edit: Ramai yang request serepi, silakan ya kawan- kawan. Mini Macaroni Bakar (55 – 60 cup)
Bahan- bahan: – 1 pack macaroni 400 gram (saya guna brand Kimball) – 1 tin sos Proge – Tradisional – 1 tin sos Prego – Cendawan – 3 – 4 ketul cendaan butang (potong dadu) – Ayam cincang Ramly – nak guna daging pon boleh, optional – Sosej (potong dadu) – Bawang besar 1 labu (cincang) – Serbuk oregano/ parsley (takde pun takpe) – Telur (4 – 5 biji) – Cheese slice (brand apa pun tak kisah) – Nak add on mozzarella cheese untuk topping pun boleh – Cup size kecil
Cara- cara: 1. Rebus macaroni sampai lembut. Boleh letak garam 1 sudu dan minyak lebih kurang dalam 2 – 3 sudu untuk elakkan melekat nanti masak. Dah lembut, toskan. 2. Tumiskan bawang sampai naik bau. 3. Masukkan ayam cincang, kacau sampai masak, letak sosej dan cendawan. 4. Tuangkan sos prego, kacau rata. Kalau pekat, tambah air sikit je. Letak garam dan gula secukup rasa. 5. Gaulkan macaroni sampai sebati, matikan api. 6. Letak macaroni dalam bekas asing sebab nak gaul dengan telur. 7. Bila dah gaul sebati dengan telur, agihkan dalam cup kecil. Letak cheese slice dan mozzarella, tabur sikit serbuk parsley. 8. Bakar suhu 170 darjah Celsius 30 minit. Siap!
Mudah sahaja resipi yang dikongsikan. Para ibu boleh cuba buat di rumah untuk jamu tetamu. Kalau sukakan cheese leleh yang banyak, boleh letak cheese banyak- banyak. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kuih tepung boko ubi kayu yang dulunya antara hidangan popular kini mula menjadi kesukaan ramai. Cuma bila tengok kuih tradisional ini, ramai terfikir cara nak buatnya susah.
Jangan risau, bagi yang teringin nak rasa kuih boko ubi kayu ni, senang saja nak buat sendiri di rumah. Mesti tak menyesal pun sebab rasa kuih legend ni sememangnya sangat sedap.
Teksturnya yang lembut, rasa lemak-lemak santan dan manis dari gula merah tu cukup sedap. Anak-anak kecil pun boleh makan. Memang anda tak akan menyesal bila dah buat sekali. Serius ia pasti buat anda akan buat lagi berkali-kali selepas ini.
KUIH TEPUNG BOKO UBI KAYU
Bahan-bahan A
3 cawan ubi kayu parut
2 cawan gula merah /
2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 helai daun pandan
Cara-cara:
1) Masak bahan-bahan di atas hingga larut. Tapis dan sejukkan
2) Campurkan ubi parut dengan air gula tersebut dan gaul rata. Tuang ke dalam bekas ikut saiz yang kita nak atau loyang saiz 7inci
3) Panaskan kukusan terlebih dahulu dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Angkat dan ketepikan
LAPISAN ATAS
Bahan-bahan:
2 cawan santan pekat
1 cawan air
140g tepung beras
50g tepung gandum
11/2 sudu kecil garam
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Kacau sehingga semua bahan larut.
Masak dengan api kecil hingga berwap.. kemudian tuang atas ubi yang dah masak tadi.. Kukus dalam 20minit Iagi.. Dah masak sejukkan dulu baru makan.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.