Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/
Bijaknya Adik Huzaifah dan ibunya, Ustazah Aishah melakukan solat Subuh dengan tertib rukunnya. Semoga adik-adik BK rajin mendirikan solat, kerana solat tiang agama tau!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebut je biskut Famous Amos, dah terbayangkan biskut yang penuh dengan coklat chips. Ini antara biskut kegemaran seisi keluarga. Jika nak beli mungkin agak mahal. Namun apa kata ibu cuba buat sendiri di rumah dengan anak-anak.
Resepi biskut ala Famous Amos ini gerenti jadi dan puas hati untuk anak-anak makan. Cara nak membuatnya taklah susah sangat. Yang bestnya, aroma ketika membakar biskut ini memang wangi satu rumah.
Resepi Famous Amos Simple Confirm Jadi
Bahan A
250 gm Butter
1 1/4 cawan teh -brown sugar
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
Bahan B
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak masak
Bahan tambahan
– 2 cawan cip coklat
– almond flakes
Cara-cara:
1. Kacau rata bahan A guna senduk. Jangan guna mixer. Pakai spatula atau senduk sahaja pun dah cukup. Tujuan nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut.
2. Bila dah kacau masukkan pula bahan B. Sama macam tadi kacau guna spatula secara perlahan.
3. Bila dah sebati baru tambahkan cip coklat. Coklat cip jangan bawa keluar awal dari peti ais takut dia lembik bila gaul sekali nanti rasa biskut lari sikit sebab larut dengan coklat chips. Masa nak letak baru keluarkan dari peti ais.
4. Bila dah menjadi adunan, masukkan dalam peti ais selama 1 jam. Simpan sampai dia jadi keras sikit. Simpan lama pun takpe. Kalau nak cepat simpan kat bahagian atas peti ais pastu agak-agak dah keras sikit boleh bawa keluar dan start cubit mencubit.
5. Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang biskut mengembang. Make sure cubit je adunan tuh. Tak perlu tekan bagi leper.
6. Bakar 20 minit suhu 150°C guna api atas bawah. Jangan lupa preheat oven sebelum letak cookies.
Selain Bahasa Melayu, mama papa mesti nak anak pandai Bahasa Inggeris juga kan? Bila dia pandai, dah tentu akan jadi lebih yakin nak bertutur dan menggunakan Bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian. Jom, mama papa belajar macam mana nak didik anak untuk mahir bahasa ini di E-Workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Dengan hanya RM20, bukan saja ilmu tapi mama papa berpeluang memenangis pelbagai hadiah istimewa dari Pa&Ma. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Biarpun sudah beberapa hari kita menyambut kedatangan bulan Syawal, tidak bermakna tak boleh buat biskut raya lagi kan? Lagi pula dah ramai tetamu yang berkunjung di rumah, banyak yang dah habis. Jadi bolehlah uat yang baharu untuk top up mana-mana kuih raya yang semakin berkurangan tu kan?
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang! Memang tak rugilah kalau buat.
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
Bahan2 seperti di bawah: 🍪250 gram Butter 🍪1 1/4 cawan Brown Sugar 🍪1 sudu kecil Essence Vanila 🍪1 biji Telur 🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum 🍪1/2 cawan Tepung Jagung 🍪1 sudu kecil Baking Powder 🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat 🍪6 sudu besar Minyak Masak 🍪2 cawan Coklat Cip 🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip. Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨ Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA! Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba 💋
Wah, memang berebutlah makan kalau kita buat biskut raya ni. Maklumlah, rasa premium ala-ala jenama terkenal tu kan. Selamat mencuba mommies!
Bila sebut sahaja hendak menyediakan donat, terjerit-jerit anak keriangan. Begitu gemar anak-anak kita dengan donat. Kali ini apa kata kita cuba sediakan donat kampung gebu gebas ini pula buat minum petang anak-anak dan suami.
Resipi donat kampung perkongsian Pn Ayu Rahman ini hanya menggunakan enam bahan sahaja. Cukup gebu dan ringkas cara pembuatannya. Jom cuba!
Oleh kerana Alhamdulillah ramai peminat donat, Ayu seikhlas hati nak berkongsi resepi donat kampung geboo gebas ni pada semua. Save nanti bila-bila terasa nak buat.
Bahan-bahan:
1kg apa-apa jenis tepung gandum
*Sepaket yis segera
*Majerin 3 sudu besar
*Susu pekat 5 sudu besar
*Gula Pasir 5 sudu besar
Garam satu sudu kecil
Air panas suam kuku 1 cawan
Masukkan air satu cawan dalam besen, masukkan semua bahan yang bertanda *. Gaulkan rata.
Terus masukkan tepung 1kg dan garam satu sudu kecil.
Gaul rata kesemua bahan, sambil letak air sikit-sikit sampai jadi doh yang macam jemput-jemput pisang tu. Tak keras dan tak lembik ya. (Adunannya bila kita tarik pastikan dia tak jatuh ibaratnya)
Siap gaul, rehatkan doh, tunggu hingga naik dari keadaan tepung yang dah di uli tadi. Senang kata sampai dah naik besen tu, dah naik cantik la tu.
Sesi mencetak pula, uli sekali lagi doh donat yang dah naik tu. Pastikan alas tapak tangan pakai tepung beras ya.
Ambil agak-agak buat doh nak sebesar mana, bentukkan bulat. Sambil dulang or talam di alas tepung beras ya, biar alas tepung berasnya.
Banyak pun tak pe, nanti doh tak melekat. Dah buat doh, terus susun atas dulang yang dah alas dengan tepung beras tu. Sambil-sambil tunggu dia naik bolehlah panaskan minyak dengan api sedang.
Sesi menggoreng, nak tahu doh dah kembang cantik, dohnya lebih besar dari bentuk asal.
Alas tangan pakai tepung beras angkat doh tekan buat lubang kat doh donat terus goreng dengan api yang sedang ya.
Bila donat sejuk, golekkan dalam gula kastor atau gula halus dan dicampur dengan gula icing.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.