Resipi Ayam Percik Simple Tapi Rasa Padu! Patutlah Lebih 10K Perkongsian

Share

Ayam Percik jika dilihat, ia hanyalah satu hidangan yang ringkas malah mudah disediakan, namun jika seseorang itu tiada kepakaran, hasilnya kurang memuaskan.


Resepi Ayam Percik Simple

Bahan-bahanya:

Seekor Ayam (potong 4 bahagian)
5 ulas Bawang putih
2 biji Bawang besar
2 inci Halia
3 batang Serai
Sedikit Cili kisar
1sudu Serbuk kunyit
1 ketul Gula kerek
Sedikit Garam
Santan kotak
Madu

Cara Penyediaan:

Blender bawang besar, bawang putih, halia dan serai.. Tumis bahan blend tadi..

Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, gula kerek dan garam..

Masak seketika.. Ambil ayam masukkan dalam kuah tadi..

Siram ayam dengan kuah sambil tu kelar-kelar/tikam-tikam ayam tadi supaya kuah meresap ke dalam isi ayam..

Bila ayam sudah separuh masak, angkat dan bakar ayam tersebut..

Terpulanglah la nak bakar menggunakan arang ka, oven ka atau pemanggang ajaib ka.. Bakaq sehingga garing..

Lebihan kuah tadi, masukkan santan dan madu.. Masak sehingga pekat.. Ambil kuah tadi siram ke atas ayam. Taraaa dah siap.. 😋😋

Kredit: dapurcheda

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Published by
NuFa