Para ibu sepanjang tempoh PKP ni banyak mencari resipi baharu untuk dicuba. Maklumlah duduk lama di rumah dan memasak, ada masanya hilang idea juga mahu masak apa untuk suami dan anak-anak.
Bila tengok perkongsian dari Farhana Ana ni, tertarik juga untuk mencuba. Resipi ayam berempah ni lain sikit dari yang biasa kita buat. Caranya juga mudah dan tidak menggunakan ramuan yang terlalu banyak.
Ikuti perkongsian resipi ini.
Kalau dimakan dengan nasi ayam, mesti jadi favourite anak!
* Setiap bahan ini dicampurkan bersama dan perapkan semalaman. Jika tidak, 30 minit sudah memadai.
Ads
* Kemudian, ayam-ayam yang sudah diperap boleh dibakar dalam ketuhar dengan suhu 180 selama 60 minit.
*Jika dibakar, bau rempah akan ‘naik’ mengharum.
* Selain dibakar dalam ketuhar, ia boleh digoreng atau dibakar atas dapur arang.
Ads
Menurut Farhana, ayam ini sedap dimakan dengan nasi kerabu, nasi ayam atau pulut kuning. Dia mendapat ilham untuk mencuba resipi ini semasa melihat perkongsian di Facebook sebelum ini. Rasa rempah pada perencah serbuk nasi goreng dan tomyam sudah cukup untuk membangkitkan keenakan ayam tersebut.
Kita selalu abaikan bahagian kaki ayam kerana merasakan kurang enak. Hakikatnya bahagian inilah yang paling berkhasiat buat semua terutama anak kita. Bagi ibu yang ada masalah anak kerap sakit atau kurang berat badan, baik sediakan stok sup ini.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Farhatun Osman ni memang mudah dan ringkas nak sediakannya. Jom cuba.
Naikkan Berat & Antibodi Anak
Selain daripada untuk tambah perasa, CFS ni boleh kuatkan antibodi anak. CFS ini punca lemak baik & for mom yang nak naikkan berat anak boleh cuba buat.
Chicken Feet Stock (CFS) & Tomato Paste in the houseee ? Restock untuk Cik Auji masa weekend haritu. To be frank, since pakai CFS ni, alhamdulillah Auji memang jarang sakit dengan izin Allah. Buat memang renyah tapi insyaAllah memudahkan kerja ibu2 semua.
Chicken Feet Stock Bahan seperti dalam gambar. Satukan semua bahan dalam periuk. Masukkan air. Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam. Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Tomato Paste Bahan seperti dalam gambar. Rebus tomato. Buangkan biji & kulit. Stim carrot, celery & capsicum (saya guna capsicum kuning katanya kurang pedas. Tapi kalau nak warna cantik pakai capsicum merah hihi) Blend kesemuanya bersama bebawangsss. Masak atas dapur bagi kering sikit Sedia untuk masuk dalam ice mold & keraskan.
Tip Untuk Mama
* Selain kaki ayam, boleh tukar pada tulang/rangka ayam (Chicken Bone stock) ATAU tulang2 lain macam ikan atau daging.
* Lemon ialah sumber mild acid. Boleh switch dengan cuka. Pilih salah satu.
* Sayur-sayur lain ialah optional untuk tambah perasa.
* Untuk periuk pula, periuk yang boleh digunakan ialah PERIUK KACA, PERIUK CERAMIC, PERIUK TANAH & PERIUK STAINLESS STEEL (periuk aluminium & non-stick akan menyebabkan tindak balas dengan asid yang kita gunakan & menjadi toksik dalam CFS kita)
* Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam.
* Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak ada oven, mixer atau penyukat bukan alasan untuk elak buatkan kek buat anak-anak kita. Tanpa kesemua peralatan ini pun tetap terhasil cantik dan gebu malah sedap, sama seperti kek-kek lain.
Resipi dan cara yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Marlia Lia di facebooknya sememangnya cukup membanggakan. Demi anak-anak yang meminta disediakan kek, gara-gara terlepas cakap, akhirnya kek tetap berjaya dihasilkan olehnya. Memang hebat!.
Nak tahu apa cara yang digunakannya? Jom intai perkongsian beliau. Superb!
Saya sertakan resepi dibawah dengan cara-cara bakar kek tak guna oven. Saya terr….lepas cakap kat bebudak ni, kata mak nak buat kek. Asalnya sebab nak suruh diorang mandi je. Tak sangka pulak diorang ni ingat. Dah 3 hari menuntut bila nak buat. Bukan tak nak buatkan tapi kat rumah ni tak ada oven, tak ada mixer, tak ada penyukat.
Tapi sebab nak beli jiwa mereka kan, dan maknya pun terrrr….lepas cakap, kita ada kan jugak lah. Struggle sikit la part nak bagi gebu mentega + gula tu. Bergotong royong 3 beradik ni membuat kek. Bersemangat. Alhamdulillah, kek menjadi sesedap rasa. Mereka makan dengan gembira.
Resepi Kek Marble sukatan cawan
*2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula pasir
1 cawan marjerin
*4 biji Telur gred A
1 sudu Teh esen vanilla
*Saya takda tepung naik sendiri. Jadi gantikan dengan 2 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder + 2 sudu besar susu pekat. *Telur kat rumah gred B. Jadi saya gunakan 5 biji.
Marjerin + gula dikacau. Tak ada mixer, jadi saya guna sudip kayu. Kacau laju-laju sampai gula tu hancur, marjerin bertukar color putih kuning. Bila penat, anak pulak ganti kacaukan. Anak sorang dah penat, ganti anak lain pulak. Sampailah gebu ye.
Masukkan telur ayam satu persatu dalam adunan. Aduk rata je.
Masukkan esen vanilla. Kacau rata lagi. Tujuannya supaya kek tak bau hanyir telur.
Campurkan baking powder ke dalam tepung gandum. Ayakkan dulu. Tak nak ada yang berketul atau ada bendasing. Lepas tu boleh tuang sikit-sikit dalam adunan. Sampai habis, kacau rata.
Boleh tambah warna ikut suka. Kat rumah cuma ada pewarna hijau dengan serbuk koko. Jadi saya guna yang tu.
Loyang bawah lapik kertas dan keliling loyang sapu marjerin.
Tuang adunan selang seli warnanya. Buat sampai habis.
Sementara tu dah boleh panaskan periuk. Dalam periuk, jangan letak air sebab kita bukan nak buat kek kukus. Kalau ada pasir, letak pasir di dasar periuk untuk tujuan kekalkan suhu. Takda pasir pun tak mengapa. Saya takda pasir, alhamdulillah periuk tak ada bocor pun.
Dalam periuk tu, wajib letak tungku. Yang alas besi letak periuk panas tu. Atas tungku tu nanti la letak loyangnya. Pastikan loyang kuih anda lebih kecil dari periuk. Dan periuk tu hendaklah di tutup rapat.
Periuk dah panas, boleh letakkan loyang yang dah isi adunan tadi. Tutup rapat periuk tu. Bakar guna api kecil sahaja. Jangan cuba nak intai-intai kek tu. Dah 30 minit baru boleh buka penutup. Cucuk lah dengan lidi nak tau dah masak ke tak. Lidi clear bersih, dah masaklah kek tu. Kat rumah tak ada lidi, saya guna kayu chopstick.
Dah boleh tutup api. Terus bawa keluar kek tu, telangkupkan atas relai. Keluar kan terus dari loyang kek. Kalau di biarkan terus dalam loyang, nanti kek jadi mendap.
Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kuih talam atau tepung talam antara yang menjadi kesukaan ramai. Dengan aneka jenis talam, setiap satunya mesti ada peminatnya tersendiri. Cuma bagi yang tak biasa buat, pasti akan rasa agak susah tapi keinginan tu ada.
Tak perlu nak risau, anda boleh cuba dulu buat tepung talam gula merah. Rasanya sedap dan tak rugi pun cuba kerana anak yang kecil boleh tumpang sekali makan. Kemanisan ikut citarasa anda.
Ini ada resipi tepung talam gedik hasil air tangan Siti Hadirah. Ada masa luang hujung minggu boleh cuba.
Lama tak buat tepung talam lembut gedik ni. Sekali sekala makan sedap juga. Saya syer resipi cara saya. Sesiapa nak nak cuba buat silakan.
Bahagian Bawah
-1 cawan gula merah
-3 sudu besar gula putih (tak manis boleh tambah)
-1 cawan air
*masak sehingga larut.. kemudian tapis.
-1 cawan tepung gandum
-1 sudu besar tepung ubi (jangan penuh sangat)
-1½ cawan air
*campur semua bahan termasuk air gula tadi.. blend dan tapis.
*tuang ke dalam periuk..kacau atas api lebih kurang 2-3 minit menggunakan api perlahan.
*kemudian tuang dalam loyang@acuan yang di sapu minyak.
*untuk loyang kukus 15 minit..untuk acuan 8 minit.
Bahagian Atas
-½ cawan tepung beras
-1½ cawan santan pekat (saya guna santan fresh)
– ½ sudu kecil garam (bahagian ni mesti rasa lemak-lemak masin)
*campur semua bahan..blend dan tapis.
*tuang ke dalam periuk..kacau macam yang bahagian bawah jugak.
*kemudian tuang atas lapisan gula merah.
*kukus 20-25 minit untuk loyang, 10-15 minit untuk acuan.
Kredit Resipi: Siti Hadirah
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.