Buah-buahan adalah salah satu sumber vitamin semulajadi untuk anak dalam proses tumbesarannya. Bukan setakat memberi vitamin ia juga boleh menguatkan sistem imunisasi anak.
Pilihan buah sebenarnya bukan terhad dalam satu kumpulan sahaja. Ada pelbagai jenis buah boleh diberikan asal sesuai dengan usia si kecil. Berbanding beri makanan rapu pada anak jadikan buah-buahan sebagai snek sihat.
Mungkin ibu boleh buat ikut kreativiti supaya anak lebih minat dan tertarik untuk menikmati hidangan buah.
Resipi jeli buah naga dan mangga yang dikongsikan oleh Puan Syaza Yasmin ni boleh dicuba untuk anak-anak. Mudah dan paling penting sihat untuk anak.
Lately Maryam taknak makan buah naga, dalam peti sejuk pula ada lebihan buah naga dan mangga banyak. Sebelum buruk, mama buat jeli buah naga dan jeli mangga.
JELI BUAH NAGA DAN MANGGA
Bahan-bahan;
– Agar-agar tali
– Susu segar
– Buah naga (blend atau lenyek kasar)
– Buah mangga (blend atau lenyek kasar)
– Puree kurma (atau madu untuk 1 tahun ke atas)
– Air
Cara buat;
– Masakkan agar-agar tali sikit dengan air
– Bila agar-agar dah melarut, masukkan puree kurma
– Dah larut, tapis dan asingkan agar-agar kepada 3 bekas
– Campurkan buah naga, buah mangga dan susu segar untuk 3 bekas berasingan
– Gaulkan puree buah dengan agar-agar dalam bekas masing2
– Masukkan bancuhan buah naga dan buah mangga dalam acuan. Bila dah separa mengeras, masukkan bancuhan susu segar
– Biarkan sejuk, dan boleh masuk dalam beli sejuk
* Puree kurma tu mama letak sikit sangat. Orang kata tak padan dengan bancuhan agar-agar yang banyak. So jeli langsung tak rasa manis, just ada rasa manis buah naga dan manis buah mangga. Susu pun rasa natural sangat.
* Susu segar perlu dimasak di atas api untuk baby bawah 1 tahun.
Salah satu bahan wajib ada tentunya ayam mentah segar. Ayam biasanya kita beli sama ada seekor atau pun dua ekor untuk kegunaan masak memasak sepanjang minggu. Bila sudah simpan ayam di bahagian sejuk beku, tentulah ayam akan kerus kejung.
Menyimpan barang-barang basah seperti ayam, daging dan makanan laut dengan betul dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku adalah penting untuk memastikan keselamatan makanan dan menjaga kualiti. Hujung minggu memang waktu biasa mak-mak menambah stok barang basah.
Berikut dikongsikan petua yang boleh memudahkan kerja mak-mak di dapur. Cara ini memudahkan mak-mak untuk menyimpan ketulan ayam supaya tidak melekat dan mudah dikeluarkan bila hendak dimasak.
Ayam Seketul-Seketul Tak Melekat
Ayam bila sudah beku, faham-faham sajalah kerasnya macam mana. Ada kala perlu masak 2-3 ketul sahaja, tapi kena rendam hampir semua. Cuba petua perkongsian Suzana Zainal ini. Nampak sangat praktikal, lebih mudah dan cepat. Jom lihat cara-caranya.
Berikut dikongsikan cara untuk menyimpan ayam, daging dan juga ikan.
Ini Tip Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Beku
Cara-caranya:
1. Basuh ikan atau ayam atau daging bersih-bersih.
2. Selepas itu, letak dalam dulang. Pastikan tidak melekat antara satu sama lain.
3. Masukkan ke dalam peti sejuk, ruang sejuk beku dalam 2 hingga 3 jam.
4. Selepas sudah beku, ambil satu persatu dan masukkan ke dalam plastik atau bekas yang kita nak. Jadi nanti nak masak dah senang. Tak payah rendam semua. Cuma ambil berapa ketul yang kita nak masak dan rendam.
Cara Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Dan Ruang Sejuk Beku:
Pilih beku dengan baik: Pastikan ayam yang anda beli berada dalam keadaan baik. Elakkan membeli ayam yang sudah rosak atau punya bau yang pelik.
Pengasingan: Untuk mengelakkan percampuran bau dan rasa, ayam perlu disimpan dalam bekas kedap udara atau plastik pembungkus yang sesuai. Anda boleh memisahkan potongan-potongan ayam dengan menggunakan pembungkus plastik atau aluminium foil.
Tarikh luput: Sentiasa perhatikan tarikh luput pada bungkusan ayam yang dibeli. Gunakan ayam sebelum tarikh luput untuk memastikan kesegaran dan keselamatan makanan.
Suhu yang betul: Pastikan suhu peti sejuk adalah di bawah 4 darjah Celsius (39 darjah Fahrenheit) untuk makanan sejuk dan -18 darjah Celsius (0 darjah Fahrenheit) atau lebih rendah untuk makanan beku. Gunakan termometer peti sejuk untuk memastikan suhu yang betul.
Simpan dalam bahagian yang sesuai: Letakkan ayam dalam bahagian peti sejuk yang sesuai.
Tanda tarikh: Tandakan tarikh apabila anda menyimpan ayam dalam peti sejuk atau ruang sejuk beku. Ini akan membantu anda mengenal pasti berapa lama ayam telah disimpan.
Penyimpanan selamat dalam ruang sejuk beku: Jika anda ingin menyimpan ayam dalam ruang sejuk beku untuk tempoh yang lebih lama, pastikan ayam diletakkan dalam bekas kedap udara dan tulis tarikh penyimpanan. Gunakan plastik pembungkus untuk mengelakkan udara daripada meresap masuk ke dalam bekas.
Cara penyediaan semula: Apabila anda ingin menggunakan ayam yang telah dibekukan, alihkannya ke peti sejuk pada malam sebelumnya untuk membolehkannya mencair dengan perlahan dalam keadaan selamat. Anda juga boleh menggunakan mikrowave untuk mempercepatkan proses pencairan, tetapi pastikan ayam dimasak dengan segera selepas pencairan.
Jangan simpan semula ayam yang telah dimasak: Ayam yang telah dimasak tidak sepatutnya disimpan semula dalam peti sejuk beku kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan makanan.
Amalkan kebersihan: Sentiasa amalkan kebersihan ketika menangani ayam. Basuh tangan anda dan alat-alat memasak dengan baik sebelum dan selepas menyentuh ayam untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman.
Dengan mengikuti panduan ini, anda boleh memastikan ayam anda disimpan dengan selamat. Kualitinya juga dapat dikekalkan semasa dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku.
Kredit: Suzana Zainal
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kuih talam atau tepung talam antara yang menjadi kesukaan ramai. Dengan aneka jenis talam, setiap satunya mesti ada peminatnya tersendiri. Cuma bagi yang tak biasa buat, pasti akan rasa agak susah tapi keinginan tu ada.
Tak perlu nak risau, anda boleh cuba dulu buat tepung talam gula merah. Rasanya sedap dan tak rugi pun cuba kerana anak yang kecil boleh tumpang sekali makan. Kemanisan ikut citarasa anda.
Ini ada resipi tepung talam gedik hasil air tangan Siti Hadirah. Ada masa luang hujung minggu boleh cuba.
Lama tak buat tepung talam lembut gedik ni. Sekali sekala makan sedap juga. Saya syer resipi cara saya. Sesiapa nak nak cuba buat silakan.
Bahagian Bawah
-1 cawan gula merah
-3 sudu besar gula putih (tak manis boleh tambah)
-1 cawan air
*masak sehingga larut.. kemudian tapis.
-1 cawan tepung gandum
-1 sudu besar tepung ubi (jangan penuh sangat)
-1½ cawan air
*campur semua bahan termasuk air gula tadi.. blend dan tapis.
*tuang ke dalam periuk..kacau atas api lebih kurang 2-3 minit menggunakan api perlahan.
*kemudian tuang dalam loyang@acuan yang di sapu minyak.
*untuk loyang kukus 15 minit..untuk acuan 8 minit.
Bahagian Atas
-½ cawan tepung beras
-1½ cawan santan pekat (saya guna santan fresh)
– ½ sudu kecil garam (bahagian ni mesti rasa lemak-lemak masin)
*campur semua bahan..blend dan tapis.
*tuang ke dalam periuk..kacau macam yang bahagian bawah jugak.
*kemudian tuang atas lapisan gula merah.
*kukus 20-25 minit untuk loyang, 10-15 minit untuk acuan.
Kredit Resipi: Siti Hadirah
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.