Dalam keadaan tertentu, ada di kalangan ibu bersalin dan suaminya lebih selesa memilih berpantang sendiri di rumah kerana tidak mahu menyusahkan orang lain.
Jadi, dalam keadaan sebeginilah, suami perlu menjalankan tanggungjawabnya. Memandangkan isteri masih lemah, dia memerlukan sokongan dan bantuan daripada suami untuk beberapa urusan termasuklah hidangan makanan berpantang.
Di sini Pa&Ma kongsikan resepi-resipi yang boleh para suami sediakan. Langkah penyediaannya mudah sahaja. Pasti selepas ini suami boleh dipanggil papa chef!
Ikan panggang
1. Basuh bersih ikan pilihan. Ikan yang sesuai semasa berpantang ialah ikan berisi seperti merah, tenggiri dan lain-lain.
2. Lumurkan garam, kunyit dan lada hitam pada badan ikan.
3. Balut ikan dengan daun kunyit atau daun pisang.
4. Panggang menggunakan pemanggang ajaib.
5. Setelah masak, buang daun pembalut ikan. Sedia untuk dihidangkan.
Memandangkan nak keluar beli makanan di luar agak terhad, tetapi nak makan lauk yang lain sikit berbanding hari biasa, mama boleh cuba buat pula ayam percik Kelantan.
Tak susah pun kerana bahan-bahannya semua sangat mudah dan kita yang tak berapa yakin boleh buat pun tetap boleh hidangkan pada keluarga dengan perasaan puas hati.
Nak tahu apa resipinya, perkongsian dari Umie Hafizda ini sangat membantu mama. Ikut langkah-langkah ini confirm jadi!
Resepi Ayam Percik Kelantan
(Resipi ini untuk 2 orang makan. Nak buat satu keluarga makan, boleh tambah kuantitinya)
Bahan Perap
– 1/4 ekor ayam
– 2 ulas bawang putih
– 3 ulas bawang merah
– 1/2 inch halia
– garam secukup rasa
Bahan Kuah
– 300 ml santan pekat @ 1 1/2 kotak santan
– 1 cawan air
– 2 btg serai dititik
– 2 hiris halia (diblend)
– 5 ulas bawang merah (diblend)
– 4@5 tangkai lada kering (diblend)
– Asam keping (sikit sahaja)
– Gula melaka
– Garam & perasa secukup rasa
Cara-cara buat
1. Tumbuk/blend bawang merah, halia, bawang putih & garam sehingga lumat. Kemudian, pes tadi diperap dengan ayam yg telah dibersihkan sekurang2nya 30 minit..
2. Untuk bahan kuah, blend dahulu bawang merah, halia & lada kering
3. Kemudian, masukkan santan, 1 cawan air, bahanyg diblend tadi, serai, asam keping, gula melaka, garam & perasa secukupnya. kacau dengan api sederhana ye!
**part buat kuah ni, kena selalu kacau ye..jgn tinggalkan pulak sbb nnti kuah x cntik n nmpk mcm berketul..
4. Kuah dikacau sehingga pekat macam ni ye.. dah nampak cun..boleh la tutup api tu
5. Untuk part ayam ni.. kali ni mommy bakar guna Air fryer je taw..senang sbb xpyh nk tunggu2
Korang boleh je nk bakar atas pemanggang yang berapi2 tu, magic pan, or non stick pan. InshaAllah jadi je aihh
‼️Part guna Air fryer ni Letak mcm ni, bakar ayam tu dengan suhu 175 celcius/ 20 min. Dah habis 20 min bakar. Kemudian, terbalikkan ayam, bakar lagi dengan suhu 180 celcius/15 min
6. Tips nak kasi ayam & kuah lagi rasa mabelesssss.. Bila ayam dah masak, letak ayam dalam pan.. Kemudian siram kuah atas ayam Sedikit demi sedikit..kasi kuah tu meresap dalam ayam..masak la dalam 5 min.. lepastu, angkat ayam letak dalam pinggan then letak balance kuah tadi atas ayam.. siap!!
Ayam percik is doneee!! Ulam tu memg sangat sedap makan dgn ayam percik. Makan dengan nasi panas2 pulak..Sedap!
Siapa sangka rupanya marshmallow kesukaan anak-anak kita boleh dihasilkan sendiri di rumah. Macam mana nak buat?
Perkongsian resipi ringkas oleh Dr Mazliana Mazlan ini mak-mak kena cuba. Lagi jimat dan terjamin kandungan bahannya. Jom cuba!
Marshmallow paling tak sangka boleh buat sendiri. Takut betul nak try tau. Takut tak menjadi sebenarnya, dan takut memberi harapan palsu pada anak-anakku.
Tapi buat jugaklah. Belum cuba belum tahu kan. Dan tak sangkanya menjadi dengan jayanya. Anak-anak pun terkejut ummi pandai buat marshmallow sendiri haaa. Saya guna 4 bahan je untuk buat marshmallow ni tau.
Bahan-bahan: Raw cane sugar Air Gelatin halal Vanila extract Tepung jagung
Cara nak buat pun senang sangat. Mula kisar tepung jagung dan gula 10 saat. Ketepikan, untuk salutan yang ini.
Kemudian masukkan gula, kisar pulak 5 saat je. Halus mulus tau hasil kisaran. Tambah air, dan masak jap 15 minit. Tinggal je.
Kemudian anak-anak tolong masukkan gelatin dan vanilla extract, dan masak lagi 2 minit. Pun tinggal je.
Akhir sekali, jom kentalkan adunan marshmallow. Thermomix whip kan 7 minit. Effortle betul! Dah siap semua ni, saya masukkan dalam chiller, tunggu keras sikit.
Siap sedia untuk dipotong dan bedakkan dengan gula dan tepung jagung. Dah boleh makan yeayyy! Seronok betul anak-anak. Tapi, tetap tak boleh selalu buat tau. Kita taknak anak biasa sangat dengan gula kan.
Alhamdulillah, Thermomix banyak betul bantu saya sediakan makanan ultra proses macam ni untuk anak-anak.
Bukan untuk makanan harian yang pasti. Cuma sekadar untuk anak rasa, dan diorang tahu kita boleh buat dengan pilihan yang lebih baik kat rumah.
Puding Marble, Bukan Je Sedap Tapi Coraknya Pun Menggoda. Begini Cara Buatnya!
Puding marble; seindah namanya menu ini terlihat cantik bak lukisan abstrak yang berwarna warni. Tidak hanya menang pada bentuk dan teksturnya yang lembut, malah keenakan rasanya juga mampu menggoda selera anda seisi keluarga.
Nak lagi puas hati, bolehlah buat sendiri dengan berpandukan resipi yang dikongsikan oleh Puan Fatimah Ali.
Puding Marble Seksi
Bahan-bahan:
20 gm agar-agar tali
5 cawan air
1 cawan gula
semua ni masak sampai larut
Bahan B
4 keping roti..buang kulit tepi dan gunting kecil-kecil
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sb susu pekat
1 sb tepung kastard
1 sk esen vanila
Semua ni di blend
2 sb butter/margerin
3 sb serbuk koko/cokelat emulco
Pewarna pilihan
Cara penyediaan :
1.Masak agar-agar ,gula, air hingga larut
Kemudian masukkan bahan B yang dah blend tadi…masa ni kena kecil kan api dan kacau perlahan-lahan.
3.Masukkan butter/margerin. Tunggu sehingga didih sedikit.
Bila sudah didih rata, bolehlah tutupkan api
Bahagi kepada 3 bahagian (Satu warna asal, satu warna pilihan dan satu tambah serbuk koko/coklat emulco)
6.Basahkan acuan..bolelah letak berselang seli atau ikut kreativiti. Sejukkan dalam peti sejuk
Bila dah cukup keras dan sejuk boleh lah kuarkan dari acuan
Selamat mencuba
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...