Setiap ibu pasti mahu menyediakan sajian yang berkhasiat untuk si manja. Stok sayur ini salah bahan dalam penyediaan sajian bayi, boleh kuatkan antibodinya.
BEBAS MSG, GARAM DAN GULA
Resipi stok sayur ini dikongsikan oleh Puan Nurul Hanim Omar. “Stok sayur ni kte guna utk letak dalam makanan anak boleh untuk kita pun boleh sebagai perasa. Seperti yang sedia maklum, bahan perasa yang terdapat dipasaran mengandungi monosodium glutamate (MSG) dan kita tak yakin pembuatannya mungkin terdapat garam dan gula.
Untuk makanan anak yang berusia bawah 2 tahun sebaik-baiknya tidak menggunakan garam, gula dan monosodium glutamate (say NO TO SALT, SUGAR & MSG). Jadi dengan adanya vege stock ini, anak tetap dapat makan sedap dan segala nutrien yang ada pada sayur yang kita gunakan untuk buat stok in diperolehi kepada anak terutama sekali kepada anak yang tidak gemar kepada sayur sayuran,” kata ibu kepada Muhammad Asyaraf Hakimi yang berusia 7 bulan. Katanya lagi, stok sayuran ini sudah boleh diperkenalkan kepada bayi berusia baby tujuh bulan.
PROSES PENYEDIAAN
Kata Nurul Hanim, menyediakan stok sayuran ini sangat mudah. Boleh gunakan apa sahaja sayur yang hendak digunakan. Kulit-kulit sayur yang sudah dibersihkan pun boleh digunakan.
Bahan-bahan (semua dipotong dadu)
Cara penyediaan
CARA PENYIMPANAN
Stok sayuran yang di simpan di bahagian chiller pada peti sejuk dan boleh bertahan selama 5hari manakala jiika dibekukan boleh bertahan sehingga sebulan atau lebih.
INFO MENGENAI STOK SAYURAN
Ibu ini juga turut berkongsi info mengenai stok sayuran ini seperti berikut;
Jumlah kalori: 11kcal/cawan
Nutrien penting yang diperolehi daripada stok sayuran ini ialah;
IMMUNE BOOSTER SEMULAJADI
Menurut Nurul Hanim, stok sayuran ini juga bagus diberikan kepada kalau anak yang demam. “Saya sudah cuba kepada anak saya. Salah satu immune booster jugak sayuran ni.
Petang hari Jumaat dia demam, saya buatkan sup ayam yaang dicampur stok sayuran & syok ayam. Alhamdulillah 5 jam selepas tu demam kebah. Dan sy ulangi berikan anak makan sup tersebut untuk mrmbuka selera makannya semula.
Sumber: Puan Nurul Hanim Omar