Bubur sumsum antara menu hidangan yang sesuai untuk disajikan pada bayi anda yang berumur tujuh bulan ke atas. Ketika dalam usia ini, mama sudah boleh berikan pelbagai jenis makanan untuk bayi cuba.
Bayi mama pun sudah tentu teruja hendak cuba variasi makananan yan sudah tentu dapat memancing selera untuk makan. Supaya bubur sumsum jadi lebih menarik dan enak dinikmati boleh letakkan buah-buahan segar di atasnya. Jom cuba resepi mudah yang dikongsi ini.
RESEPI BUBUR SUMSUM UNTUK BAYI
Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung beras
2 cawan susu penuh krim (full cream)
1 cawan air
Rasa Lemak Berkrim, Tambah Buah Kisar Nak Bagi Lagi Sedap
Cara membuat:
1. Masuk semua bahan dalam periuk, kacau sikit baru buka api dapur.
2. Masak sampai kepekatan yang mama suka.
3. Pastikan sentiasa kacau ya untuk elak berketul.
4. Tutup api. Siap sudah bubur sumsum.
Simpan di dalam bekas plastik. Boleh dapat tujuh bekas saiz ini. Selepas itu barulah kisar buah naga atau apa-apa sahaja buah yang disukai. Kisar tabpa air. Memang sedap sangat. Mesti anak suka!
Kredit: Aimi Uyu
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tinggi Asid Folik & Khasiat Luar Biasa, Ibu Hamil Patut Ambil Labu Kuning!
Buah labu yang sering dijadikan bahan dalam kuah lemak dan juga kuih muih ini mempunyai khasiat yang cukup baik terutama bagi ibu hamil.
Jika anda kini sedang hamil, jadikan buah labu antara buah kesukaan anda sepanjang hamil. Ia mengandungi asid folik yang baik dimakan semasa hamil bagi mencegah kecacatan bayi sejak lahir.
Maka, tidak hairan juga labu kuning sering digunakan sebagai makanan pelengkap bagi ibu yang menyusukan anak. Mari lihat khasiat labu kuning yang lain supaya boleh dimanfaatkan.
1. Banyak kandungan nutrisi
Memetik dari Food Data Central U.S. Department of Agriculture (USDA), dalam 100 gram kandungan nutrisi labu kuning terdiri daripada:
Tenaga: 35 kalori
Protein: 1.18 gram
Karbohidrat: 8.24 gram
Serat: 1.2 gram
Gula: 3.53 gram
Kalsium: 24 mg
Kalium: 412 mg
Vitamin C: 10,6 mg
Selain khasiat di atas, terdapat beberapa vitamin dan mineral lain yang terkandung dalam labu. Berkat kandungan labu kuning, sayur ini dapat memenuhi keperluan nutrisi harian.
2. Mencegah kecacatan tiub neural
Spina Bifida (dalam bahasa Latin bermaksud tulang belakang terbelah), adalah salah satu kecacatan sejak lahir dikenali sebagai kecacatan di tiub neural.
Labu kuning mengandungi asid folik yang baik untuk dimakan semasa hamil. Folat adalah nutrien yang terlibat dalam pembahagian sel dan sintesis DNA. Ini boleh membantu mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi yang baru lahir. Oleh itu, adalah disyorkan untuk mengambil labu untuk wanita hamil.
3. Menurunkan risiko kanser
Apabila anda makan labu kuning, beta-karoten atau fitokimia dalam buah tersebut akan diubah menjadi vitamin A. Kandungan ini boleh membantu mencegah perkembangan beberapa jenis kanser. Dipetik daripada Maturitas, makanan yang kaya dengan fitokimia telah dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser, termasuk kanser payudara dan prostat.
4. Menyihatkan mata
Tubuh memerlukan vitamin A untuk menyokong kesihatan mata. Mengambil labu kuning yang kaya dengan vitamin A, adalah pilihan terbaik bagi seseorang yang berisiko mengalami degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.
Malah, labu kuning juga kaya dengan vitamin C. Apabila seseorang mendapat vitamin C daripada makanan, ini boleh mengurangkan risiko terkena katarak.
5. Mencegah GERD
Khasiat labu kuning untuk perut juga boleh membantu mencegah refluks asid atau GERD kerana mengandungi serat. Serat yang tidak larut dalam labu boleh mempercepatkan kadar makanan dari perut ke usus dan sekali gus, mengurangkan kejadian GERD.
6. Indeks glisemik rendah
Khasiat labu sangat bagus untuk penghidap diabetes. Hal ini kerana, labu kuning mempunyai kalori dan indeks glikemik yang rendah, jadi membantu mengekalkan paras gula dalam darah daripada melonjak.
7. Meningkatkan kesihatan kulit
Kandungan antioksidan seperti beta-karoten dan lutein dalam labu kuning juga terbukti bermanfaat untuk kesihatan kulit. Ini kerana antioksidan berperanan dalam mencegah pengoksidaan dan keradangan sel kulit.
Ia sudah tentu boleh melindungi kulit daripada kerosakan, tanda-tanda penuaan dan pertumbuhan kanser kulit.
8. Menurunkan berat badan
Biarpun kalori labu cenderung rendah, makanan ini kaya dengan nutrien. Oleh itu, ramai orang manfaatkan labu kuning untuk menurunkan berat badan. Kandungan serat dalam buah-buahan ini boleh membuatkan berasa kenyang lebih lama, seterusnya menghalang peningkatan selera makan.
9. Sumber vitamin C
Pengambilan vitamin C yang mencukupi terbukti dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih. Ia boleh membantu sel-sel imun berfungsi dengan lebih berkesan. Di mana, labu kuning mengandungi banyak vitamin C, yang membantu mengekalkan imuniti dan kesihatan badan.
Menarik: Its Another Hero”, Fahri Dah Ada Geng, Dayah Bakar Selamat Bersalin Anak Kedua!
Bila lagi nak healing dan bonding time dengan anak-anak, buat aktiviti yang mereka suka? Kalau ajak main VR game, mesti anak-anak happy!
Jom, daftar segera ke Santai Petang Pa&Ma! Sambil dengar talk dan main game, boleh juga bawa balik goodies dan menang banyak hadiah. Best kan?
Daftar di sini 👉🏼 https://toko.ideaktiv.com/product/pama-santai-petang/
Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.
Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1
https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
10 Fakta Mengenai Brokoli Ibu Ayah Perlu Tahu. 4 Resipi Ini Bantu Anak Makan Brokoli Tanpa Menolak!
Brokoli, si hijau yang kaya dengan vitamin dan mineral. Tersenarai dalam kategori makanan super, brokoli mempunyai banyak kelebihannya.
Brokoli sarat dengan pelbagai zat dan nutrien ini amat disarankan untuk pembesaran si manja dari usia enam bulan ke atas. Masak brokoli tanpa bahan lain atau gandingkan dengan sayur atau buah. Si kecil tentu suka!
NUTRIEN DALAM BROKOLI
#1 Brokoli adalah sangat tinggi dalam vitamin C dan merupakan sumber serat larut. Ini menjadikan brokoli indah untuk ditambah kepada resipi makanan bayi.
#2 Serat larut adalah serat yang membantu melonggarkan usus kerana ia berubah bentuk ketika ia melewati saluran pencernaan. Satu keterlaluan serat larut dalam diet boleh menghasilkan cirit-birit.
#3 Serat yang tidak larut tidak mengubah bentuknya atau membentuk dan hanya membantu menambah pukal dan terlalu banyak ia boleh menyebabkan sembelit.
Kandungan nutrien dalam satu cawan brokoli yang dikukus
VITAMIN Vitamin A – 2415 iu Vitamin C – 101.2 mg Niasin – .86 mg Folat – 168 mcg Vitamin E – 2.26 mg Vitamin K – 220 mg *Mengandungi pelbagai jenis vitamin yang lain. | MINERAL Potasium – 457 mg Fosforus – 105 mg Magnesium – 33 mg Kalsium – 62 mg Sodium – 64 mg Selenium – 5.7 mg Zat besi – 5.5 mg *Mengandungi zink, mangan dan mineral yang lain. |
BROKOLI KEPADA BAYI, BILA BOLEH PERKENALKAN?
#4 Brokoli mungkin bukan pilihan terbaik untuk dijadikan salah satu sayur pertama bayi kerana ia boleh menyebabkan gas atau kembung perut. Umur yang dicadangkan sekarang untuk memperkenalkan brokoli ialah apabila bayi berusia lapan hingga 10 bulan.
#5 Sekiranya bayi anda mempunyai sebarang masalah pencernaan, lebih baik lambatkan masa untuk memasukkan brokoli ke dalam diet mereka. Berundinglah dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan memperkenalkan makanan pejal kepada bayi.
CARA MEMILIH DAN MENYIMPAN BROKOLI
#6 Apabila membeli brokoli segar, beli brokoli yang mana bunganya berwarna hijau seragam. Bunga haruslah hijau gelap.
#7 Pastikan bunganya tidak berwarna kelabu atau berjalur dengan adanya bunga yang sudah kekuningan.
#8 Sentiasa simpan brokoli segar di dalam beg plastik terbuka di dalam peti sejuk di dalam laci sayur-sayuran. Brokoli segar bolehdisimpan sehingga empat hari.
CARA PENYEDIAAN TERBAIK
#9 Cara terbaik untuk memasak brokoli ialah mengukus atau memasaknya dengan minyak zaitun.
#10 Sekiranya anda ingin menyediakan brokoli sebagai makanan jejari, pastikan ia dimasak sehingga empuk. Jangan hanya memasak sehingga ‘al dente’ sahaja. Brokoli juga bagus jika dimasak secara panggang atau sup.
4 SAJIAN BROKOLI UNTUK SI MANJA
PURI BROKOLI BAYAM
BAHAN-BAHAN
- 1 cawan bunga brokoli, bersihkan
- 2 cawan bayam, bersihkan
CARA-CARA
- Masukkan brokoli dalam periuk pengukus selama air mendidih. Kukuskan selama dua minit.
- Tambah bayam dan kukus lagi selama dua hingga dua minit atau sehingga brokoli lembut.
- Angkat dan masukkan ke dalam dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan kepada si manja.
TIP: Semasa mengisar puri,pastikan anda mendapatkan tekstur yang sesuai dengan bayi. Elakkan puri yang halus bagi bayi lapan bulan ke atas kerana mereka menyukai puri yang lebih bertekstur.
PURI BROKOLI, OAT DAN PIR
BAHAN-BAHAN
- 1/2 cawan brokoli, dipotong kecil
- 1/2 cawan oat
- 1 biji pir, dikupas dan dipotong dadu
CARA-CARA
- Masukkan brokoli dan pir bersama air ke dalam periuk.
2.Apabila semua bahan sudah empuk, masukkan pula oat. Biarkan selama tiga minit.
3.Selepas tiga minit, matikan api. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. 4.Kisarkan dengan sehingga mendapat tekstur yang disukai si manja.
5.Boleh tambahkan air suam sekiranya mahukan tekstur yang lebih cair.
6.Sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan kepada si manja.
OMELET BROKOLI
BAHAN-BAHAN
- 2 biji telur gred A
- 1/2 cawan brokoli, dipotong kecil
- 1 ulas bawang merah, hiris
- 2 sudu besar keju mozarella, diparut
- Secubit garam
CARA-CARA
- Pukul telur di dalam mangkuk kecil.
- Tuangkan minyak dalam kuali tidak melekat. Gunakan api yang sederhana.
- Masukkan brokoli dan bawang merah. Masak kedua-duanya dan kacau sehingga brokoli lembut dalam anggaran lima minit.
- Pukul telur dengan garam dan tuangkan ke dalam kuali. Biarkan ia tanpa dikacau.
- Selepas beberapa minit taburkan keju di atas permukaan omelet.
- Biarkan sehingga omelet kering sehingga masa, barulah diangkat dan dihidangkan kepada si manja.
SUP BROKOLI BERKRIM
BAHAN-BAHAN
- 1 sudu besar mentega
- 1/2 biji bawang besar, dicincang
- 1/2 batang saderi, dicincang
- 1 1/2 setengah cawan air rebusan ayam
- 4 cawan bunga brokoli, dipotong kecil
- 1 1/2 sudu besar mentega
- 1 1/2 sudu besar tepung serba guna
- 1 cawan susu
- Sedikit garam dan lada hitam yang dikisar
CARA-CARA
- Cairkan mentega dalam periuk sederhana bersaiz sederhana.
- Tumis bawang dan saderi sehingga lembut. Masukkan brokoli dan air rebusan ayam, tutup dan reneh selama 10 minit.
- Tuangkan sup ke dalam pengisar. Pastikania tidak lebih daripada separuh penuh. Tahan penutup pengisar dengan tuala dapur yang dilipat dan berhati-hati mulakan mengisar sehingga halus.
- Tuangkan sup ke dalam periuk bersih.
- Dalam periuk kecil yang lain, cairkan mentega danmasukkan tepung diikuti susu. Kacau sehingga kental dan berbuih dan masukkan ia ke sup.
- Perasakan dengan lada hitam dan garam. Sedia untuk dinikmati dengan roti baguette yang dibakar garing.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Apam Polkadot, Bentuk Comel, Warna-Warni, Tarik Selera Anak Nak Makan
Kuih apam antara yang menarik perhatian anak-anak. Bentuknya yang kecil dan comel dengan berbagai warna mampu memancing selera anak-anak untuk menikmatinya. Mudah untuk mama dan papa mengajak anak-anak terutama yang cerewet memilih makanan.
Kuih kecil seperti ini sesuai untuk diisikan di dalam goodie bag atau dihidang pada majlis hari lahir anak-anak. Resipi yang dikongsi Rosehayati Zainuddin ini sangat mudah disediakan dan sesuai kalau nak buat aktiviti bersama anak-anak.
Resipi Apam Polkadot
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur (gred A)
2 ½ cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (kalau nak manis boleh tambah gula)
2 sudu baking powder
1 cawan susu cair
1 sudu ovelette
1 sudu vanila
Filling (ikut citarasa sendiri, saya bubuh filling blueberry)
Bentuk Comel, Warna-Warni, Tarik Selera Anak Nak Makan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Ayak tepung gandum dengan baking powder.
2. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovelette hingga betul-betul kembang dan gebu.
3. Masukkan susu cair dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan. Masukkan adunan ke dalam piping beg.
5. Masukkan adunan ke dalam papercup yang di atas dengan acuan kuih lompang dan buat corak dot-dot atau corak bentuk tembikai.
6. Kukus selama 8 hingga 10 minit. Pastikan balut tutup pengukus ye.
Kredit resipi: Rosehayati Zainuddin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI