Anak kadang-kadang ada harinya tak nak makan nasi. Sebagai ibu, kita perlu pelbagaikan menu untuk si manja. Yang penting menu yang disediakan cukup khasiatnya yang diperlukan oleh si manja. Kalau anak tak nak makan nasi, mama semua boleh cuba resipi Chicken Rice Ball yang mudah ini, tetap menggunakan nasi sebagai bahannya.

Ada masalah anak tak mau makan nasi? Anak tak mau suap sebab nak pegang sendiri pulak? Bolehlah buatkan Chicken Rice Ball macam #NadhifMateen makan ni 

Bahan-bahanya;

🍚
 Nasi
🍚 Dada ayam
🍚 Lobak (potong dadu)
🍚 Telor
🍚 Tepung Faiza (sikit je untuk golek2) *tak letak pun takpe
🍚 Blend kasar manja2 je (nasi + telor + lobak + ayam)
🍚 Bentukkan bulat2, golek2 kat tepung & bekukan atau chiller
🍚 Goreng atau kukus

Anak ummi nak masuk 11 bulan + 2 batang gigi. Ummi punya bebola terbeso sikit jadi kenalah tolong belahkan bebola tu kecik sikit sebelum dia makan.

Selamat mencuba. Resipi ini dapat dari group Happy Baby Foods Malaysia dan resipi diolah mengikut kesesuaian baby saya.

Sumber: IejaAMajid

Tinggalkan Komen