Menu ringkas dan mudah seperti Chicken Wrap antara menu yang paling mudah disediakan buat anak-anak dan keluarga untuk sarapan. Selain tinggi khasiat, hidangan semacam ini sangat mengenyangkan. Nak buat pun jimat masa.
Resipi ringkas dengan sos power lagi sedap ini dikongsikan oleh Keroroyz Royz. Jom cuba. Memang sedap!
1. Perap ayam dengan bahan perapan sekurang-kurangnya 1 jam & seeloknya semalaman.
2. Panaskan 1 sdb olive oil di dalam non stick pan atau griller & masak ayam sambil balik-balikan selepas 5 minit disetiap permukaan atau sehingga masak. Akak airfried ayam selama 10-15 minit pada suhu 180c.
Ads
3. Panaskan tortilla wrap. Sapukan kan sos tzatziki, lapiskan dengan salad, tomato, timun, ayam, capsicum, bawang merah & sudukan lagi sos tzatziki lagi & wrap kemas. Enjoy.
Sos Tzatziki:
* 1 cawan yogurt Greek (guna yogurt asli pun boleh)
* ½ cawan timun -diperah hingga kering airnya
* 1 bawang putih -dicincang
* 1 teaspoon lemon juice
* 1 teaspoon fresh mint or dill (or ¼ teaspoon dried)
Secubit garam
Campurkan semua bahan dengan 1/2 sudu makan madu dan simpan dalam peti sejuk.
Dada ayam boleh dipotong siap atau pun dipotong selepas dibakar. Boleh guna apa-apa jenis rempah perapan contoh untuk ayam berempah atau daging.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar kek batik, wajib cuba resipi kek batik versi lembut dan kenyal ini. Anak-anak mesti suka sebab rasanya yang lembut dan kenyal pasti menambat selera. Nak buat pun tak susah.
Resipi Kek Batik Versi Lembut & Kenyal
Bagi ibu-ibu yang ingin mencuba resipi kek batik versi lembut dan kenyal ini, bolehlah mencuba resipi seperti yang dikongsikan oleh saudari Mawar Wilsa ini. Kata beliau resipi yang dicuba daripada saudari Faridzoh mempunyai tekstur yang sangat enak dan lain dari yang lain. Sedap! Anak-anak pun suka sebab tidak keras. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
700gm Biskut Marie
250gm buttercup
1 tin susu pekat manis (500gm)
½ cawan serbuk koko + 1 tin susu air panas untuk melarutkan serbuk koko
2 cawan vico @ milo
3 biji telur – dipukul sedikit
Sedikit esen vanilla
Anak-anak Mesti Suka
CARA MEMASAK:
1. Masukkan buttercup, susu, vico @ milo dan serbuk koko yang telah dilarutkan ke dalam kuali. Kacau hingga semua bahan sebati.
2. Masukkan telur dan kacau laju-laju untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Masukkan esen vanilla. Kacau hingga adunan hampir pekat.
4. Masukkan biskut marie dan gaulkan adunan dengan api perlahan sehingga semua biskut marie disaluti adunan coklat (kacau perlahan agar biskut tidak pecah).
5. Bila semuanya sudah bersalut coklat, masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. (empunya resipi guna loyang persegi 9″)
6. Tekan dan padatkan adunan. Biarkan sejuk barulah letakkan ke dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong menggunakan pisau yang tajam.
Nak buat cheese cake tidaklah sesusah mana pun. Bahan pun tidak banyak. Cheese Cake atau kek keju, memang menjadi kegemaran ramai terutama anak-anak. Selalunya makan cheese cake di kedai kek dan pastri, lembut dan gebu sahaja.
Kalau ada yang kata nak buat cheese cake susah, cuba buat cheese cake ini yang hanya guna tiga bahan sahaja. Resipi cheesecake yang dikongsikan Nurul Ain Ridzwan ini sesuai untuk mereka yang baru pertama kali nak buat kek. Hasilnya memang puas hati.
RESIPI CHEESECAKE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
120gm tatura cream cheese
120gm susu pekat manis
3 biji telur gred B
Parutan cheddar cheese | jika suka
CARA MEMBUAT:
1. Pukul cream cheese bersama susu pekat manis hingga berkrim dan tiada ketulan (boleh kurangkan susu jika tidak mahu kurang manis). Boleh guna blender atau mixer.
2. Asingkan putih telur dan kuning. Putar putih telur hingga berkrim (meringue).
3. Masukkan kuning telur dalam adunan cheese yang dicampur susu tadi. Kacau rata.
4. Kemudian campurkan adunan putih telur, kaup balik adunan menggunakan senduk hingga semua bahan bercampur sekata.
5. Tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
6. Panaskan ketuhar dengan suhu 150C selama 10 minit, kemudian bakar kek dengan teknik water bath ( isi loyang berisi adunan kek dalam loyang lebih besar berisi air).
7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit dengan api atas bawah. Rendahkan suhu kepada 150 C untuk 25 minit seterus atau hingga masak (bergantung kepada oven anda gunakan).
8. Untuk pastikan ia masak atau tidak, boleh cucuk dengan lidi. Tengok sama ada tekstur masih melakat atau tidak pada lidi. Jika tidak melekat, ia sudah masak.
9. Tutup api dan biarkan dalam oven 15 minit dengan pintu oven terbuka sedikit baru keluarkan.
10. Keluarkan dari ketuhar dan boleh hiaskan atasnya dengan parutan keju Cheddar. Kalau nak larutkan parutan keju boleh masukkan dalam oven sekejap. Tanpa topping pun kek ini sangat sedap ye.
INFO: Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang pertama kali nak cuba buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.
Kredit: Nurul Ain Ridzwan
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Memang masalah bila anak tak mahu makan nasi. Pening juga dibuatnya bila langsung tidak mahu menjamah nasi, lauk dan sebagainya. Jadi bagaimana khasiat nak diperolehi. Tak gitu?
Dalam keadaan yang semacam ni, ada baiknya mama tampil kreatif lebih daripada biasa. Tak mengapa asalkan anak mahu menjamah. Selit-selitkanlah sayuran dan protein buat anak-anak kita.
Boleh juga hasilkan resipi sedap dan kreatif yang dikongsikan oleh Norazlin Abd Rahman ini di facebooknya. Nampak mengiurkan dan paling penting banyak khasiatnya pada anak kita. Jom cuba.
Makanan lengkap sesuai untuk anak-anak yang susah nak makan nasi dan sayur. Semua dah ada dalam sebiji tart ni. Ringkas, cepat, mudah dan sedap.
Bahan-bahan:
Roti buang kulit tepi
Mix vage pasta – rebus dulu
Sosej -jika suka
Telur
Susu
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah dan lada hitam
Slice chesse
Mozzarella
Senang je cara nak membuatnya. Anak-anak kita pun boleh sama-sama sediakan. Bonding pun makin kuat.
Masukkan roti ke dalam acuan, kemudian tekan-tekan bagi padat.
Tabur mix vege pasta yang telah direbus terlebih dahulu.
Susun sosej yang telah dipotong.
Last sekali masukkan susu ke dalam roti tadi. Susun slice chesse dan taburkan mozzarella.
Panaskan oven terlebih dahulu, bila dah panas baru masukkan ke dalam oven untuk di bakar.
Bakar sehingga garing di atas. Jangan lama sangat, nanti inti di dalam akan terlebih masak dan keras.
Tadaaa…dah siap, makan waktu panas-panas memang sedap.
KreditL Norazlin Abd Rahman
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak bongsu menyusul pergi sebulan selepas isteri dan anak sulung terkorban kemalangan jalan raya. Seorang bapa sekali lagi diuji apabila anak bongsunya menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hanya sebulan selepas kehilangan isteri dan anak sulung dalam kemalangan.