Dim sum antara makanan tradisi cina yang sangat popular di Malaysia. Rasanya yang penuh berinti di cicah pula dengan sos menambahkan lagi selera. Bagi yang nak mencuba resipi dim sum boleh ikuti langkah mudah ini.
RESIPI DIMSUM
BAHAN KULIT DIM SUM
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar minyak masak
sedikit pewarna kuning telor (optional)
1 cawan air panas (masukkan sikit2 sambil kacau sebati tepung. kacau guna senduk sbb air panas tu, nanti melecur tangan)
bila dah sejuk sikit. boleh la uli guna tangan. sampai doh tak melekat di tangan. kalau lembik sgt. boleh tambah tepung sikit.
Ads
INTI DIM SUM
3-4 ketul dada ayam hancurkan. (boleh je ganti dengan udang, ketam, ikut selera masing2)
2-3 sudu besar tepung jagung
1 biji telor
lobak merah
cendawan shitake / cendawan butang
lada hitam dan lada putih
garam
serbuk perasa
minyak bijan(optional)
daun bawang(optional)
Campurkan semua bahan inti. dan gaul hingga sebati.
Ads
canai kulit dimsum. dan bentukkan ikut suka hati korang la
lepastu panaskan kukusan. dan kukus selama 15min atau hingga inti masak.
lepas kukus boleh la terus makan atau nak frozenkan pon boleh.
Ketika berpantang, ibu selepas bersalin mesti amalkan diet seimbang untuk pastikan dapat pulih cepat dan kembali bertenaga. Tempoh kehamilan yang dilalui serta saat bersalin bukanlah sesuatu yang mudah.
Ia sangat meletihkan dan para ibu kehilangan banyak tenaga. Oleh itu, pemakanan sihat sangat penting bagi memastikan ibu kenyang dan merasa cergas.
Pn. Atailla Zainuddin berkongsi satu resipi sesuai untuk ibu berpantang yang sangat sedap;
Salam.
Antara menu pantang bersama ibu di kampung lepas bersalin anak yg ke-2. Dah lama simpan, baru arini nak share. 🥰
Sy mmg suka mkn ulam, hadap lauk pantang hari2 pun sy tak kisah. Mostly lauk pantang cuma menu ikan (tenggiri,jenahak,merah,kerisi,cencaru, siakap,bilis) yg dibakar, goreng, stim atau sup. Dah hujung2 pantang sy teringin mkn ayam kampung masak ungkep & daging blackpepper, sy pantang 44 hari je. 😁
Tapi lauk pantang yg paling sy suka ialah homemade crispy peria, garlic & sambal cekur dgn isi ikan tenggiri yg ibu sy buat, sedap sgt! Gaul dgn nasi panas pun dah cukup selera, sbb tu penuh nasi sepinggan. 😆
Bahan-bahan:
Sepotong ikan tenggiri yg digoreng/bakar (ikan lain pun boleh)
3 biji cekur
1 biji bwg merah
1 biji bwg putih
Sedikit lada hitam/cili api
Sedikit perahan air limau
1. Tumbuk semua bahan sehingga lumat.
2. Perasakan ikut selera masing2. Siap!
Alhamdulillah, lepas 2 minggu pantang (bersalin normal), luka jahitan dah kering, dah tak sakit bila berjalan, nak membuang pun tak rasa seriau lagi, jalan pun laju je, tapi lepastu kena sound dgn ibu, katanya jalan tu slow2 sikit kang melecet, duduk bersila pun kena sound. (2 minggu dah pakai seluar yg loose) 😅
Selamat berpantang buat mommies semua! Semoga dipermudahkan segala urusan. 🤱🏻❤️
Kalau lauk macam ni, yang bukan ibu lepas bersalin pun berselera. Memang sedap buat bertambah makan, bangkit selera dengan lauk-lauk ringkas begini. Boleh juga pelbagaikan jenis ikan atau protein yang lain untuk dinikmati bersama sambal cekur ni. Selamat mencuba!
Anak kalau tak mahu makan nasi, mama pasti rasa susah hati. Bimbang perut anak sentiasa kelaparan kerana tidak dibekalkan dengan karbohidrat tinggi. Sebenarnya bukan nasi sahaja pembekal karbo, mama boleh kreatifkan diri dengan mencuba bebola kentang atau keledek yang rasanya lebih manis tetapi menyihatkan.
Resipi Bebola Keledek Keju yang dikongsikan oleh Puan Mariatun Bibi ini boleh anda cuba sediakan buat anak. Insyaallah kenyang dan anak pun suka.
Saya buat Bebola Keledek Keju ni untuk anak-anak. Anak-anak pun suka.
Resepi Bebola Keledek Keju
Bahan-bahan:
Ubi keledek
Tepung gandum
keju dan serbuk roti
minyak untuk mengoreng
Caranya:
Rebus ibu keledek sampai empuk. Biarkan sejuk dan masukkan tepung gandum. Saya agak-agak je letak tepung. Uli sampai tak melekat kat tangan. Ala macam kita nak buat Kuih Keria tu.
2. Buat bulat-bulat keju macam dalam gambar. Kalu tak mahu letak keju pun tak apa, ikut la nak letak inti apa.
3. Ambil ubi yang dah di uli dengan tepung tadi,tekan dan letakkan keju di tengahnya. Bulat-bulatkan semula.
4. Dah habis buat bulat, bolehlah salutkan dengan serbuk roti. Dah habis boleh la goreng.
Kredit: Mariatun Bibi
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain nasi, roti, pasta dan aneka mi, sesekali cuba ubah selera anak dengan pemakanan yang ringan tetapi mengenyangkan. Dimsum antara makanan yang boleh mengenyangkan seisi keluarga malah sihat kerana lengkap dengan protein serta sayur-sayuran.
Dimsum yang dijual dikedai mungkin terasa meragukan, jadi apa kata anda sediakan sendiri dimsum homemade halal yang sudah semestinya diketahui kandungan bahannya. Jika memilih untuk menyediakan sendiri kulitnya, resipi yang dikongsikan oleh Murizah Mahmad ini wajib anda cuba. Nampak cukup mudah dan sedap!
Sebab memang minat dan suka beli dimsum ni dulu, akak pun try la tengok dalam youtube and google pasal resepi dimsum. Tapi akak buat version dimsum halal yer. Bahan-bahan dia simple sangat uols.
Ni ha resepi dimsum homemade cara mudah dan cepat:
Bahan inti:
6 ketul isi ayam
Isi udang
Carrot cincang
Bawang holland satu labu -dicincang
Daun sup satu pokok
Lada hitam
Sos ikan secukup rasa
Tepung jagung 1/2 cawan
Perasa (optional)
Kalau ada sayur lain macam sengkuang or kobis pun boleh masuk. Gaul semuanya.
Bahan untuk kulit:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
Garam dan satu sudu minyak
Air masak yang betul-betul panas
Gaul semua smpai jadi doh
Bila dah jadi doh bahagi 2 untuk warna kuning dan hijau.
Bahan untuk sos:
Selabu bawang putih
Cili besar merah
Cuka makan
Tepung jagung
(Semua bahan blend dan masak last baru masuk bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah)
Gula dan garam secukup rasa
Daun ketumbar dicincang halus (optional)
Bijan (optional)
Ok dimsum halal kukus jangan lama, biar ayam isi ayam tu berjus kalau kukus lama-lama rasa ayam hilang pulak.
Selamat mencuba.
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...